Átigazolási összefoglaló (2021. január 25.)

Megkezdődött a hagyományos januári átigazolási időszak a labdarúgásban, a Sportudvar pedig most már hagyományosnak mondható módon idén is rendszeresen összefoglalót ad a piac legfontosabb, legérdekesebb történéseiről. Január első három hetében péntekenként heti, az utolsó héten pedig hétfőtől péntekig napi összefoglalóval jelentkezem, a február 1-ei zárónapon pedig egész napos élő, szöveges tudósítás formájában számolok be az eseményekről. Kövessétek a Sportudvart!

HAZAI HÍREK
Dárdai Pál visszatér a Hertha kispadjára

Ahogy arra az elmúlt másfél nap hírei alapján számítani lehetett, Dárdai Pál (a kiemelt képen) veszi át a Bruno Labbadia menesztése után vezetőedző nélkül maradó, a Bundesligában jelenleg 14. helyen álló Hertha BSC labdarúgócsapatának irányítását – jelentette be a berlini klub ma délután a hivatalos honlapján. A magyar szakember 2022 nyaráig szóló szerződést írt alá, és a stábjában kapusedzőként Petry Zsolt is helyet kapott.

„Határozottan nem az volt a tervem, hogy az U16-os csapat kispadját a felnőttére cseréljem fel, de senkinek sem kell elmagyaráznom, mit jelent számomra a Hertha. Nem volt kérdéses, hogy segítek ebben a szituációban. Várom a munkát, és hogy együtt dolgozzak a csapattal” – idézi a klub hivatalos honlapja a régi-új vezetőedzőt, Dárdai Pált.

Fordulat a német sajtóban megjelent hírekhez képest, hogy Dárdai Pál nemcsak átmenetileg, az idény végéig, hanem 2022 nyaráig vette át a Hertha irányítását.

Dárdai Pál szakmai stábjában régi segítői, Andreas Neuendorf, Admir Hamzagic és Petry Zsolt kaptak helyet; a korábbi magyar válogatott kapus együtt dolgozott honfitársával a Hertha első csapatánál 2015 és 2019 között, utána Jürgen Klinsmann – egy korábbi személyes sérelem miatt – nem tartott igényt a munkájára, Labbadia irányítása alatt azonban már ismét ő volt a kapusedző.

A német médiában először az elmúlt hét második felében lehetett olvasni arról, hogy a csapatot tavaly április óta irányító Bruno Labbadia menesztése esetén ideiglenes jelleggel ismét Dárdai Pál ülhet le a Hertha felnőttcsapatának kispadjára. A Kicker azóta több cikkében is megjegyezte, a magyar szakember visszatérésére mindaddig csekély esély volt, amíg Michael Preetz sportigazgató pozícióban van a klubnál, de a berliniek vasárnap Labbadia mellett Preetz távozását is bejelentették.

Labbadiáék menesztésében erősen közrejátszhatott, hogy a mostani minden idők legdrágább Herthája, a keret összértéke a Transfermarkt becslése szerint 252 millió euró, ami a Bayern München, a Dortmund, az RB Leipzig, a Bayer Leverkusen és a Mönchengladbach után a hatodik legmagasabb érték a német élvonalban. Ennek tükrében különösen nem mutat jól a csapat tabellán elfoglalt helyezése.

Dárdait – aki nyár óta a Hertha U16-os csapatánál dolgozott – egyszer, 2015-ben már megbízták a vezetőedzői feladatokkal a berlini klubnál, akkor ez a lépés meglehetősen jól sült el: bent tartotta a csapatot a Bundesligában, majd a következő évben kijuttatta az európai kupaporondra. Dárdai négy és fél év elteltével, 2019 nyarán állt fel a Hertha vezetőedzői székéből, amelyben azóta Labbadiával együtt összesen négy szakember ült.

Dárdai kinevezését Lothar Matthäus korábbi magyar szövetségi kapitány is támogatta.

„Dárdai Pálnak nincs szüksége hosszú átállási időre a klubnál, hiszen ismeri a csapatot és az utánpótlást, a stadiont, a szurkolókat. A Michael Preetz vezetésével töltött tizenkét esztendőből Dárdai Pál tette rám a legjobb benyomást. Ő irányította legjobban a csapatot, számomra ő az első számú alternatíva. Klublegendaként a szurkolók is jól fogadnák, Dárdainak a Hertha az élete” – nyilatkozta a Skynak a hét végén az 59 éves német szakember.

A Hertha a legutóbbi négy fordulóban csak egy pontot és egy gólt szerzett a bajnokságban, a közvetlen riválisok közül a Werder (12. a tabellán) előtt kikapott 1:0-ra az Arminia Bielefeldtől (15.) és 3:0-ra a Hoffenheimtől (13.), az 1. FC Kölnnel (16.) pedig csak 0:0-s döntetlent játszott. Ezeknél a meccseknél csak nehezebb feladatok várnak a berlini alakulatra, amely a következő öt bajnoki találkozójából négyet a tabella első hat helyezettje (Eintracht Frankfurt, Bayern München, RB Leipzig, Wolfsburg) ellen vív meg.

Dárdai szombaton a Frankfurt ellen 15:30-kor kezdődő idegenbeli bajnoki meccsen ül először a Hertha kispadján újbóli kinevezése után.

Mervó az NB II-ben tölti a tavaszt kölcsönben

Megegyeztek az NB I-ben újonc budafokiak a másodosztályú Szentlőrinc SE-vel a 25 éves, egykori magyar U-válogatott támadó, Mervó Bence ügyében, aki a jelenlegi szezonból hátralévő bő három hónapot a Merkantil Bank Ligában szereplő baranyaiaknál tölti. “Bence egészséges, teljes értékű munkát végez. A következő lépés az, hogy tavasszal minél több játéklehetőséghez jusson és újra felépítse magát” – mondta a kölcsönadásról Oláh Lóránt sportigazgató a fővárosi klub honlapjának. Mervó Bence a mostani idényben három bajnoki és egy Magyar Kupa-mérkőzésen lépett pályára a Budafokban.

KÜLFÖLDI HÍREK
Özil hazatér

Az Arsenal vasárnap délután a hivatalos honlapján bejelentette, hogy török származású, de német válogatott játékosa, Mesut Özil a Fenerbahcénál folytatja a pályafutását.

A klubváltást az isztambuli egyesület is megerősítette, hozzátéve, hogy Özil 3 és fél évre szóló szerződést írt alá.

A nemzetközi média már múlt héten előrevetítette a várható klubváltást, amely azonban csak most vasárnap vált hivatalossá, miután a Londonból Isztambulba érkező középpályás aláírta szerződését új csapatával.

Mesut Özil régóta nem számított alapembernek Mikel Artetánál, előtte Unai Emerynél sem játszott rendszeresen, tavaly októberben pedig kiderült, hogy az Arsenal nem nevezte őt az Európa Liga csoportkörére, nem sokkal később aztán a Premier League-névsorból is kikerült a neve.

A világbajnok német válogatott középpályás 2013-ban, 47 millió euró ellenében szerződött az Arsenalhoz a Real Madridtól. Azóta összesen 254 tétmeccsen lépett pályára az Ágyúsok színeiben, ezeken 44-szer volt eredményes, emellett kiosztott 77 gólpasszt is.

„Nagyon izgatott vagyok. Mindig is a Fenernek szurkoltam. Úgy érzem, ez egy valóra vált álom számomra és a klub számára is. Bízom abban, hogy együtt sikeresek lehetünk” – idézte még korábban a repülőgépről leszálló Özilt a Fener honlapja.

A török sztárgárda előző vasárnap jelentette be a magyar válogatott védő, Szalai Attila szerződtetését, aki így egy héten belül világbajnok csapattársat is kapott maga mellé. 

A brit Sky Sports értesülései szerint az Arsenalnál heti 350 ezer fontot kereső német középpályás a Fenerbahcénél „mindössze” 67 500 fontot keres majd hetente – ami még így is 27 millió forintos éves fizetést jelent.

https://twitter.com/Fenerbahce/status/1353346350394564609?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1353346350394564609%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nemzetisport.hu%2Fangol_labdarugas%2Farsenal-bejelentettek-ozil-torokorszagban-folytatja-hivatalos-2805203

Az isztambuliaknak a bér mellett Özil átigazolási díjának kifizetése is nagy gondot jelent, ugyanis a klub adakozást hirdetett a szurkolók körében. Tudniillik, hogy a Fenerbahce az elmúlt években 500 millió eurós adósságot halmozott fel, így nem képes új szerzeménye árát teljesen önerőből fedezni.

Az egyesület ezért fordult a drukkerekhez, akik egy emelt díjas, nagyjából 500 forintos SMS küldésével járulhatnak hozzá a szükséges összeg előteremtéséhez.

„A szurkolóinkhoz szólok most. Kérlek, a jövőben is segítsetek minket, mert szükségünk van az anyagi támogatásotokra! Az aláírás napján arra kérlek titeket, döntsetek rekordot az SMS-kampányban! Talán 300 ezer, 500 ezer, sőt, akár egymillió SMS is összejöhet, ami óriási segítség lenne nekünk” – fogalmazott Ali Koc klubelnök.

Ha Koc jóslata valóra válik, és összejönne az egymillió SMS, máris ki tudnák fizetni Özil éves bérének több mint felét is.

Lampard távozik a Chelsea-től, Tuchel lehet az utód

Igaznak bizonyultak azok a hétvégi híresztelések, melyek szerint a Chelsea menesztheti vezetőedzőjét, Frank Lampardot. Roman Abramovics, a londoni klub orosz tulajdonosa ma bejelentette, hogy megválnak a 42 éves szakembertől, a csapat korábbi legendás játékosától.

Abramovics elmondta, hogy fantasztikus edzőnek tartja Lampardot, akiben minden megvan, ami ahhoz szükséges, hogy jó tréner váljon belőle, azonban a Chelsea jelenlegi helyzetében azt érezte a vezetőség a legjobb döntésnek, ha edzőt vált.

A Chelsea jelenleg csupán a 9. helyet foglalja el az angol bajnokságban, miközben a Bajnokok Ligájában is helyt kell állnia februártól kezdve, így nem meglepő, hogy egybehangzó értesülések szerint a Paris Saint-Germaintől pontosan egy hónapja, karácsonykor elbocsátott Thomas Tuchel lehet az új menedzser. A német szakember korábban még nem edzett angol csapatot, vagyis a Premier League közege új lesz számára. Már ha valóban Londonba költözik…

A szenvedő Cagliari hosszabbított edzőjével

Szokatlan, de mindenképpen erős gesztust tett az olasz első osztályban szereplő Cagliari vezetősége: a szárdok ugyanis 2023 júniusáig meghosszabbították vezetőedzőjük, Eusebio Di Francesco szerződését. Tették ezt úgy, hogy a piros-kékek 12 mérkőzés óta nyeretlenek a Serie A-ban, s legutóbbi 6 összecsapásukat zsinórban elvesztették.

Tommaso Giulini, a Cagliari elnöke elismerte, hogy a hosszabbítással ösztönzőleg akarnak hatni a szakvezetőre: “Abban bízunk, hogy ez a hosszabbítás több erőt, határozottságot fog adni neki, s a tény, hogy továbbra is hiszünk benne, segítség lesz számára a jobb folytatáshoz”.

A Cagliari a 18., kieső helyen áll az olasz élvonalban. A csapat 2016 óta a Serie A tagja.

Baszkföldön folytatja a Sevilla kölcsönjátékosa

Annak ellenére, hogy a tavalyi szezonban 34 mérkőzésen 11 gólt szerzett a Granadában a Sevilla kölcsönjátékosaként, Carlos Fernández nem fér be utóbbi csapat kezdő tizenegyébe az idén remeklő, 27 mérkőzésen 16 gólt szerző Juszef En-Nesziri, illetve Luuk De Jong árnyékában.

Ezért a 24 éves spanyol csatár most úgy döntött, hogy végleg elhagyja a Sevillát, s a Real Sociedadhoz igazol, amellyel 2027 júniusáig érvényes megállapodást kötött. A felek nem közölték a transzfer árát, de a spanyol sajtó szerint a San Sebastián-i együttes közel 10 millió eurót fizetett a Sevillának Fernándezért.

Börtönviselt oroszt igazol a Fiorentina

Ahogy az napok óta várható volt, Alekszandr Kokorin az olasz élvonalban szereplő Fiorentinához szerződik. A transzfer tényét a firenzei klub jelentette be közösségi felületein közzétett közleményében, a szerződés részleteit azonban nem közölte.

A 29 éves orosz válogatott támadó ma kora délután érkezett meg Olaszországba, hogy átessen az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatokon, s ezt követően aláírja szerződését. Az olasz sajtó egyébként úgy értesült, hogy a Fiorentina 4,5 millió eurót fizet a Szpartak Moszkvának Kokorin játékjogáért cserébe.

A labdarúgóval kapcsolatban sokan emlékezhetünk arra, hogy 2018 októberében, a Zenit játékosaként csapattársával, Pavel Mamajevvel együtt előzetes letartóztatásba került, mivel kiderült, hogy nem sokkal korábban súlyosan bántalmaztak egy embert egy nyilvános helyen. 2019 májusában mindketten 1 év 5 hónap letöltendő szabadságvesztést kaptak, ami miatt a szentpétervári klub azonnal szerződést bontott velük. Még az év szeptemberében jó magaviseletük miatt elengedte büntetésük további részét a bíróság, így szabadulhattak. Kokorin ezt követően tavaly márciusban játszott ismét mérkőzést, mégpedig az FK Szocsi színeiben, s rögtön gólt szerzett. A tavalyi szezon végén távozott az üdülővárosból, s az őszt a Szpartak Moszkvánál töltötte, ahonnan élete első külföldi csapatához szerződik, hiszen eddig csak orosz együtteseknél fordult meg.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply