Fejjel az oszlopnak vagy puszta kézzel a ventilátornak – a legbizarrabb teniszsérülések

Nem csak törésekből és szakadásokból áll a teniszezők élete, amennyiben sérülésekről van szó. Ahogy azt Abu Dhabiban láthattuk, Kirsten Flipkens igen közeli kapcsolatba került egy reklámtáblával, amelynek annyira azért nem örült. Korántsem ő volt az első ugyanakkor, aki a sportágban egészen hihetetlen módon szedett össze egy sérülést. Az elmúlt években jó néhány hasonló esetre akadt példa, még Grand Slam-tornákról is. Ezeket foglalom össze ebben a cikkben.

David Goffin: Keringő a ponyvával

A sokszor ellenállhatatlan és remekül játszó David Goffin aligha rajong a pályákat körülvevő esővédő ponyvákért a 2017-es Roland Garros óta. Akkor történt ugyanis, hogy a Suzanne Lenglenről elnevezett pályán egy szerencsétlen pillanatban beleakadt a jobb lába a ponyvába, aminek következtében megsérült a bokája és hosszú perceken át ápolni kellett. A liége-i játékos végül megúszta egy izomszakadással, azonban ilyen állapotban természetesen nem folytathatta a mérkőzést, kénytelen volt föladni azt. A nem mindennapi történések persze egyből komoly botrányt okoztak, amely a ponyvák veszélyessége körül forgott. A kiemelt képen az ominózus esetről készült fénykép látható.

Ivanisevic és Philippoussis: A keményfejűek

Goran Ivanisevic az ezredforduló időszakának egyik legjobb férfi játékosa volt, azonban nemcsak egyéniben szerepelt, hanem párosban. Partnere Mark Philippoussis volt, akivel többek között az 1998-as torontói tornán is indultak, amely mindössze a negyedik közös szereplésük volt. Itt esett meg velük az a megmosolyogtató esemény, hogy az egyik labdát a fejükkel próbálták meg visszajuttatni az ellenfél térfelére, ennek azonban csúnya vége lett, ugyanis a labda helyett egymást fejelték le. Ütközésüknek akkora ereje lehetett, mint amikor két kovakövet ütöttek egymáshoz egy barlangban a paleolit korban. Végül a horvát húzta a rövidebbet, akinek fejét hat öltéssel tudták összevarrni, miközben az ausztrál homlokán “csupán” egy csúnya dudor jelezte az ütközés hevességét. Ezek után természetesen szó sem lehetett arról, hogy folytatódjék a mérkőzés. “Közelebb voltam a labdához, de Mark úgy jött, mint egy rakéta. Rögtön erős fájdalmat éreztem” – emlékezett vissza a történtekre Ivanisevic. Az összefejelés azt eredményezte, hogy ezután már csak egyszer, 1999-ben álltak ki együtt párosban.

A súlyos incidens ellenére mindmáig megmaradt a jó viszony kettejük között (Forrás: theluxurychannel.com)
Kirsten Flipkens: Kocsmakultúra

A fekete macska kategóriában egy másik belga, Kirsten Flipkens szerepel, aki január 8-án, az Abu Dhabi-ban rendezett tornán, a Sofia Kenin elleni mérkőzésén egy nagy röppályát leíró labdát igyekezett visszaütni, ehhez azonban egészen a reklámfalig kellett visszalépkednie, aminek során belebotlott az egyik kicsi reklámtáblába, s annak rendje és módja szerint elesett. A világranglista 86. helyezettjének megsérült a bal bokája, ezért föladni kényszerült a mérkőzést, hiszen nem is bírt a saját lábán lemenni a pályáról. A sors iróniája, hogy Flipkens éppen annak a helyi kórháznak a reklámfelületén szedte össze sérülését, amelyben aztán kezelték azt.

Forrás: foxsports.com.au
James Blake: A nyaktörő oszlop

James Blake mindig is a bivalyerős ászairól volt híres, amelyekből pályafutása során több mint tízezret (!) hozott össze. Csak a 2004-es római tornán 36 ászt ütött, azonban ennek a versenynek az idején egy igen szerencsétlen baleset érte. Az egyik edzésen történt, hogy az amerikainak nagy tempóval föl kellett futnia a hálóhoz, hogy visszaüssön egy labdát, azonban akkora sebességre gyorsult fel, hogy nekiment a hálót tartó oszlopnak, aminek következtében eltörött a nyakában a 7. csigolya. “Egy profi játékos számára egyáltalán nem vicces, ha ilyen történik vele” – jelentette ki Blake, aki a történtek után egy darabig attól félt, hogy soha többé nem tud majd járni, azonban szerencséje volt, mivel a törés hamar rendbejött, kettő és fél évvel később pedig elérte élete legjobb világranglista-helyezését, amely egy 4. pozíció volt.

Forrás: Wikimedia Commons
Kristyna Pliskova: A szél vonzó ereje

2017 július, Nancsang, Kína. Meleg és párás az idő, ahogy ez minden nyáron lenni szokott Csianghszi tartomány fővárosában. Kristyna Pliskova éppen másodjára vette el ellenfele, Hibino Nao adogatását, amikor a rövid szünetben egy kicsit sétálgatott a pálya körül, majd odament az egyik ventilátorhoz. A világranglista 37. helyezettje dühös volt amiatt, hogy a nagyon elkélő hűtőeszköz nem pontosan a széke felé volt állítva, ezért úgy döntött, hogy majd őmaga rendet tesz. Ekkor azonban nagyon balszerencsés módon fogja meg a működő ventilátort, amelynek forgólapátjai eltalálták a bal hüvelykujját, amely persze nem úszta meg sérülés nélkül a találkozást. A cseh játékos ujjáról egy apró bőrdarab leszakadt, de ez is elég volt ahhoz, hogy erősen vérezzen utána a keze. Persze ilyen körülmények között ő sem tudta folytatni a játékot.

Forrás: tennismash.com

Ez volt a legfurcsább teniszsérülések összefoglalója. Reméljük, idén nem kell több hasonlóan bizarr esetről beszámolnunk.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply