Hét focipályának elegendő napenergiát fog termelni a Lyon

Évek óta a minél környezettudatosabb működés egyik zászlóshajója a sportban az Olympique Lyonnais labdarúgócsapata, amely most újabb projekttel jelentkezett. Ennek keretében az együttes stadionjának környezetében található edzőközpontban, mintegy 50 000 négyzetméteren 2500 fogyasztó ellátásához elegendő mennyiségű áramot termelő napelemeket fognak telepíteni, hogy ezzel is mérsékeljék a fosszilis energiahordozókból származó villamosenergia fölhasználásának mértékét. Erről szól a Zöld Sport idei első cikke.

Az egy labdarúgóklub működésének diverzifikálásában úttörőnek számító Jean-Michel Aulas továbbra is előszeretettel befektet ebbe a területbe. A Lyon elnöke ezúttal a környezettudatosság terén hajt végre komoly beruházást, ugyanis a francia klub elhatározta, hogy az alkalmazottai számára szükséges villamosenergia egy részét a jövőben egy 50 000 négyzetméteren elterülő “napelempark” segítségével, tisztán napenergiából állítja elő. Az új napelemeket a lyoni csapat stadionja körül elterülő edzőközpont épületeinek tetején és a környező földterületeken fogják telepíteni.

Ez a “napelempark” annyi villamosenergiát fog termelni, ami hét darab labdarúgópálya áramellátásához elegendő. A termelés csúcspontján el fogja érni a 10 megawattot, amely 2500 fogyasztó ellátását biztosítja. A teljesen karbonmentes energiaforrásból fogják fedezni a Groupama Stadion és a leendő lyoni sportcsarnok áramszolgáltatásának egy részét, ezzel éves szinten 164 tonna szén-dioxidot tudnak majd megtakarítani.

A leendő csarnoknak napelemes teteje lesz
A napelemek egy részét már telepítették Lyonban (Forrás: OL.fr)

Az Olympique Lyonnais a projekt keretében napelemekkel fogja befedni a Groupama Stadion felszíni parkolóit, amely esős, havas időben javítani fogja az autóval érkező szurkolók, látogatók komfortérzetét. Hasonló napkollektorok lesznek elhelyezve a profi csapatok közös edzőkomplexumának tetején is, valamint a közeljövőben fölhúzandó edzőközpont és a Jo-Wilfried Tsonga nevével fémjelzett teniszakadémia épületének tetőzetén is. Hasonló tetővel fog rendelkezni a jelenleg kivitelezés alatt álló új sport- és rendezvénycsarnok is, amelyben többek között a Tony Parker által vezetett ASVEL, a Lyon agglomerációjához tartozó Villeurbanne kosárlabdacsapata is játszani fogja hazai Euroliga-mérkőzéseit, s ezen kívül alkalmas lesz koncertek, vásárok megtartására is.

Aulas: Kötelességünk példát mutatni
A leendő teniszakadémia is napelemekből kapja majd az áram nagy részét (Forrás: OL.fr)

“A stadion megépítésétől fogva a tiszta és fenntartható energiákat kívántuk előnyben részesíteni. Ezek a napenergia-projektek megfelelnek a ma kihívásainak, miközben fölkészítenek a holnapra. Az energiaiparban jelenlévő fontos szereplőkkel fönntartott nagy partnerség közvetlenül összhangban áll azzal a kötelezettségünkkel, hogy példát mutassunk a megújuló energiák és a fönntartható fejlődés terén” – jelentette ki Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke egy közleményben.

Azt gondolom, mindenképpen hasznos és jó kezdeményezésről van szó, amely követendő példaként állhat a világ valamennyi profi sportklubja előtt.

A Zöld Sport rovat további érdekes cikkei elérhetők erre a linkre kattintva.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: leprogres.fr

Leave a Reply