Sportudvar 2020 – Néhány szösszenet decemberből

Vészesen közeleg az év vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2020 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Az éves összefoglaló utolsó részében nézzük meg, hogy mi történt decemberben!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az Európai Labdarúgó Szövetség az egyes topklubok által évek óta szorgalmazott szuperliga ötletét a közelmúltban több ízben is elvetette, s december elején erre reagálva bejelentette, hogy alaposan megreformálná a Bajnokok Ligája évtizedek óta bevált lebonyolítását. A változtatások elsősorban a csoportkört érintenék, de az egyenes kieséses szakaszra is kiterjednének. Maga a csoportkör lényegében megszűnne, a nyolcaddöntők párosításait pedig nem sorsolás, hanem helyezés alapján állítanák össze.

Az utóbbi időben egyre több és több autógyártó vállalat jelentette be, hogy 2021 végén részben vagy egészben fölhagy autósportos tevékenységével. Mindegyik esetben kivétel nélkül az volt az indok, hogy a gyáraknak most az elektromos autók gyártására és a karbonsemlegesség elérésére kell minden erejüket összpontosítaniuk. Ezek a beruházások nyilván jelentős összegeket emésztenek fel, ami miatt a közben gyárbezárások és tömeges elbocsátások egész sorát végrehajtó cégeknek takarékoskodniuk kell. Más kérdés, hogy nem volna-e szerencsésebb a gyártóknak arra fölhasználniuk az autósport-sorozatokat, hogy ott teszteljék új megoldásaikat, amelyeket aztán könnyebben tudnának átültetni az utcai autókba, hiszen a bajnokságok többsége jóval előrébb tart az új lehetőségek keresésében. Az sem mellékes, hogy ezekben a sorozatokban költségplafon is érvényesül, vagyis a takarékoskodás itt is megvalósulna, ráadásul a föntebb említett okok miatt megtakarított tőkét is bele lehetne pumpálni az autósportba.

Mikulás napján újabb elmebeteg futammal gyarapodott a Forma-1 idei szezonja. A második bahreini hétvégén, a Szahíri Nagydíjon ugyanis a verseny második felében a Mercedes talán még sosem látott bénázást produkált a gumik körül, ami az addig vezető, Lewis Hamiltont helyettesítő George Russell győzelmébe került. A kavarodást Sergio Pérez használta ki a legjobban, aki megszerezte élete első futamgyőzelmét úgy, hogy akkor még mindig nem volt ülése 2021-re. Esteban Ocon életében először állhatott föl a dobogóra, míg Lance Stroll lett a harmadik. Valtteri Bottas a gumicirkusz miatt szintén gyenge eredményt ért el, viszont ezzel is karnyújtásnyira került az összetett második helyétől, mert Max Verstappen ismét az első körben esett ki, mint ahogy Charles Leclerc is, aki pedig szép eredményt szállíthatott volna a Ferrarinak.

Véget ért a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, ezzel együtt pedig az idei nemzetközi kupaszereplés is a Ferencváros labdarúgócsapata számára. Ahogy az várható volt, az FTC-nek semmi valós esélye nem volt a továbbjutásra és a harmadik hely megszerzésére sem. Bár utóbbi cél elérésére egészen a tegnapi utolsó fordulóig volt matematikai esély, de Kijevben természetesen nem sikerült győznie a csapatnak. Ennek ellenére nem lehet azt állítani, hogy szégyent hozott volna a magyar focira a zöld-fehér gárda, hiszen azon kívül, hogy pontot szerzett, két mérkőzést leszámítva nem illetődött meg teljesen a jóval nagyobb nevű ellenfelekkel szemben.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS vagy TAS) december 17-én ítéletet hozott Oroszország doppingvétségeinek ügyében. A testület úgy döntött, hogy helybenhagyja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által egy évvel ezelőtt kiszabott eltiltást, annyi módosítással, hogy azt négyről kettő évre mérsékelte. Ez is azt jelenti azonban, hogy az oroszok a 2018-as téli játékok után a 2020-as tokiói nyári és a 2022-es pekingi téli olimpián sem vehetnek részt. A tiszta orosz sportolók mindkét eseményen rajthoz állhatnak, de csak az olimpiai zászló alatt. Az alábbi cikkben az eltiltás hátterét és részleteit ismertettem.

Sokakat – köztük engem is – alaposan meglepett karácsony elején az a hír, miszerint a Paris Saint-Germain elbocsátotta Thomas Tuchelt, a labdarúgócsapat vezetőedzőjét. A német tréner vezetésével a hazai és a nemzetközi fronton is sikeres őszt produkált a francia együttes, azonban Tuchel egyik, nem sokkal az ünnepek előtt adott nyilatkozata alighanem kiverte a biztosítékot a párizsi klub katari vezetőségénél, amely ezért döntött a hirtelen váltás mellett. Már azt is szinte tényként lehet kezelni, hogy ki lesz a germán szakember utódja. Hogy kiről is van szó, az alábbi cikkből kiderül:

Ezzel elérkeztünk a 2020-as esztendő összefoglalójának végéhez. Köszönöm szépen, hogy az elmúlt tizenkettő napban elolvastátok a havi összegzéseket, amelyekkel igyekeztem visszatekinteni az idei esztendő legérdekesebb, legfontosabb témáira. Bízom benne, hogy egy év múlva is sok, sőt még több jó dologról és kevesebb negatívumról lehet majd megemlékezni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply