Sportudvar 2020 – Néhány szösszenet januárból

Vészesen közeleg az év vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2020 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Elsőként tekintsünk vissza a távoli januárba!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ahogy mindig, úgy idén is a dartsban avatták az év első világbajnokát. A január elsején este lebonyolított PDC-világbajnoki döntőben a címvédő, világelső és toronymagas esélyes Michael van Gerwen és az életében másodszor döntőző Peter Wright feszült egymásnak. A Kígyómarás (Snakebite) becenévre hallgató skót végig uralta a mérkőzést és végül fölényes, 7:3-as győzelemmel megfosztotta trónjától az enerváltan dobó hollandot. Wright alighanem minden idők legidősebb világbajnoka lett, hiszen idén lesz 50 éves, de sikerével egyfelől bebizonyította, hogy a darts egy kortalan sportág, másfelől pedig megmutatta, hogy igenis van benne annyi, hogy a világ legjobbjává váljon.

Az idei év elején is igen erős volt a klímavédelemmel kapcsolatos, már-már hisztérikus figyelemfelkeltés a közösségi médiában. Bizonyára Greta Thunberget senkinek sem kell bemutatni. Ő az az autista svéd lány, aki magát a globális fölmelegedés elleni küzdelem zászlóvivőjeként igyekszik beállítani. Rengeteg embert és céget támadott már szerinte környezetszennyező ténykedése miatt. Januárban a Credit Suisse svájci bank és rajta keresztül Roger Federer, a tenisz valaha élt legnagyobb alakja került Thunberg célkeresztjébe, a pénzintézetnek ugyanis a legendás játékos az egyik nagykövete. A Zöld Sport rovat alábbi cikkében foglalkoztam Thunbergék akciójával és Federer válaszával.

Mivel páros évet írunk, ezért szokás szerint sor került a férfi kézilabda-Európa-bajnokságra, amelyen a magyar csapatnak még volt egy esélye az olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel kiharcolásához. A nemzeti együttes a várakozásokat felülmúlóan kezdett, hiszen megnyerte igen erős csoportját, azonban a középdöntőre elfogyott a szufla, s végül lemaradtak a mieink a tokiói kvótaszerzés lehetőségéről. Ettől függetlenül, amit a csoportkörben produkált a legénység, az eléggé emlékezetes volt.

Sokként érte a sportvilágot január 26-án este az a hír, miszerint életének 41. évében, egy helikopterbalesetben meghalt Kobe Bryant, az egyetemes kosárlabdázás legnagyobb alakjainak egyike. A tragédiában rajta kívül további nyolc ember, köztük kosárlabdázónak készülő lánya is életét vesztette. Megmondom őszitén, sosem voltam hatalmas kosárlabda-rajongó, NBA-szimpatizáns pedig végképp nem. Valahogy nem tudott lekötni a sportág, ennek ellenére Kobe Bryant neve számomra sem volt ismeretlen. Amikor először olvastam halálhírét, én is azt hittem elsőre, hogy ez csak valami rossz vicc lehet, de mint kiderült, nem az. 2018 márciusában írtam egy cikket az Oscar-gáláról, amelyen Bryant is elismerést vehetett át. Ezzel az írásommal emlékezett a Sportudvar közössége annak idején a nagy legendára, akinek nem lett volna szabad ilyen fiatalon elmennie.

Ez volt január legérdekesebb cikkeinek és témáinak összefoglalója a Sportudvaron. Az év hátralévő napjaiban szépen sorban górcső alá vesszük a többi hónapot is, így holnap a februári eseményeket is. Kövessetek minket!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply