Sziporkázó Bayern, elvérző MU és Inter – a BL-csoportkör összegzése

Befejeződött a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, amely szokás szerint több papírforma eredményt, ugyanakkor néhány meglepetést is hozott. A Sportudvar összegzi az egyes csoportok történéseit.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
A-csoport

Már a sorsolás után az egyik legegyértelműbb végkimenetelű csoportként lehetett tekinteni az A jelű kvartettre, hiszen a címvédő Bayern München és a korábbi többszörös döntős Atlético Madrid kiemelkedett a négyesből a Salzburg – Lokomotív Moszkva kettőssel szemben. Végül egyáltalán nem is forgott veszélyben a papírforma. Talán annyi meglepő a csoport végeredményében, hogy a Bayern 7 pontot vert az Atléticóra, amelynek ráadásul -1-es a gólkülönbsége. Ez utóbbi persze főleg annak tudható be, hogy az első körben a bajorok 4:0-ára verték a matracosokat. A spanyol csapat ettől függetlenül is kissé haloványan teljesített a csoportkör során, hiszen oda-vissza pontokat vesztett az orosz Lokival szemben. Továbbjutását elsősorban a Salzburg oda-vissza történt legyőzésének és a Bayern elleni hazai döntetlennek köszönheti, azonban amennyiben a nyolcaddöntőben is hasonlóan teljesít majd a madridi együttes, akkor aligha lesz esélye a továbbjutásra. A Bayern a maximálisan begyűjthető 18-ból 16 pontot szerzett meg, amivel a csoportkör legerősebb csapata lett. Eleve a favoritok között emlegették a német bajnokot, de ezután alighanem címvédőként a legfőbb esélyesnek fogják tartani a münchenieket. Hogy aztán elbírja-e a nagy nyomást és különösen a többszörös terhelést a csapat, ki fog derülni. Szoboszlai Dominik Salzburgja számára a harmadik hely megszerzése lehetett a fő célkitűzés, s ezt sikerült is teljesíteni. Az utolsó körben ugyan egy győzelemmel megelőzhette volna az osztrák együttes az Atlético Madridot, de a papírforma a 3. helyre predesztinálta a csapatot, amely így jövő tavasszal kedvenc sorozatában, az Európa Ligában folytathatja. Hogy Szoboszlaival, vagy nélküle, legkésőbb január végére eldől…

B-csoport

Az A-csoporttal ellentétben a B jelű négyesben az utolsó másodpercekig kérdéses volt, hogy melyik két csapat jut tovább, s ki vigasztalódhat az Európa Ligával. Meglepően gyengén muzsikált a rekordgyőztes Real Madrid, amely egy Sahtar Donyeck elleni hazai vereséggel indította az idei kiírást, majd Mönchengladbachban az utolsó percekben tudott kiegyenlíteni. A királyi gárda továbbjutásában nagy szerepe volt az Inter oda-vissza legyőzésének, nomeg az utolsó fordulóban a Gladbach elleni hazai diadalnak is. Még az is belefért Zidane-éknak a csoportelsőséget illetően, hogy Ukrajnában is kikaptak a Sahtartól. Végül mindössze 10 ponttal lett első a Real Madrid. Ennyire gyenge szereplést régen nem láthattunk a spanyoloktól BL-csoportkörben, s arra sem sok példa van a sorozat közel hat évtizedes története során, hogy valaki ennyire kevés ponttal csoportgyőztes legyen. A második helyet madridi veresége dacára is a Borussia Mönchengladbach szerezte meg, amely az egyik, ha nem a legnagyobb kellemes meglepetése volt a csoportfázisnak, hiszen előzetesen sokan lesajnálták a német együttest, úgy vélték, hogy az Inter – Real Madrid párossal szemben nem lesz sok sansza, s legfeljebb a harmadik helyet szerezheti meg a Sahtar előtt. Azonban az Inter elleni idegenbeli 2:2 nagy löketet adott a csapatnak, hiszen a Real Madrid ellen 2:0-ára vezetett, végül azonban ott is be kellett érnie az egy ponttal. Ezután viszont kőkeményen kinyílt a gólzsák a Sahtar elleni mérkőzéseken, hiszen idegenben 6:0-ára, otthon pedig 4:0-ára páholta el az ukrán csapatot a hetvenes évek nagy klubja, amelynek az is belefért, hogy odahaza kikapjon az Intertől, majd pedig ezen a héten Madridból is pont nélkül távozzon. A Gladbach azonban nem csak azért a Sahtarnak köszönheti továbbjutását, mert jól kitömte őt, hanem azért is, mert az ukrán gárdának sikerült túlélnie Milánóban az Inter rohamait, s a 0:0-ás eredmény hozta meg a továbbjutást a németeknek, az EL-folytatást pedig az ukránoknak. Bizony, az Internazionale utolsó lett! Számomra a csoportkör talán legnagyobb csalódása volt az olasz együttes, amely pedig tavaly úgy tűnt, olyan fejlődési pályára állt, amely ismét Európa élcsapatai közé lőheti. Ősszel azonban valami nem működött, s ez különösen tegnap, a Donyeck ellen mutatkozott meg. Ezek után a hazai porond maradt a kék-feketék számára, ahol még bőven van esélyük jó eredmények elérésére.

C-csoport

Előzetesen azt lehetett várni ettől a csoporttól, hogy a Manchester City ki fog emelkedni a mezőnyből, míg a másik három csapat a második helyért vívhat nagy küzdelmet. Végül ez nem valósult meg. Ugyan a City viszonylag könnyedén nyerte meg a kvartettet 16 ponttal, azonban a második helyre befutó Porto 13 egységet szerzett, tehát nem volt brutális a két együttes közti különbség. Ez viszont elsősorban annak köszönhető, hogy az Olimpiakosz és különösen a Marseille igen gyengén szerepelt. Mindkét csapat 3-3 pontot volt képes összegyűjteni (természetesen egymás elleni győzelmekkel), holott a Marseille-től előzetesen többet vártak a szakértők. A francia csapat keretének ereje alapján simán fölvehette volna a kesztyűt a Portóval szemben, azonban a klubnál sokasodó problémák és feszültségek (tulajdonosi kör körüli bizonytalanságok és a vezetőség tagjai közti konfliktusok) rányomták bélyegüket a gárda teljesítményére. Az Olimpiakosz végül jobb gólkülönbségének köszönhetően előzte meg a franciákat, ezáltal jövő tavasszal az EL-ben bizonyíthat.

D-csoport

Ebben a csoportban mindenki a Liverpool győzelmére számított, ami meg is valósult, még úgy is, hogy az Atalanta a hazai 0:5 után az Anfielden visszavágott a tavalyi győztesnek egy 2:0-ás diadallal. Az angol csapat mérkőzései többségén meggyőző játékot mutatott, csak az Atalanta elleni hazai vereség és a Midtjylland elleni tegnapi döntetlen volt kivétel, igaz, utóbbi meccsnek már nem volt tétje. Az Atalanta ki-ki mérkőzést vívott Amszterdamban az Ajaxxal, amelyet végül meg tudott nyerni az idegesen focizó hollandokkal szemben. Az idén BL-negyeddöntőt játszott bergamói együttes így ebben a szezonban is lehetőséget kapott arra, hogy messzire jusson, ezáltal bekerüljön Európa topklubjai közé. Pár éve még nem gondoltuk volna, hogy az addig hosszú éveken át középcsapatként sínylődő Atalantából ekkora csapat lesz. Most viszont legyőzte a 2019-ben még elődöntőt játszó Ajaxot, s ki tudja, hol a vége. A dán Midtjyllandról annyit lehet leírni, hogy jött, látott és tapasztalatot szerzett, pont úgy, mint a Ferencváros. Az, hogy egy ilyen négyesben kettő pontot tudott szerezni, mindenképpen nagy eredmény.

E-csoport

Ez is egy olyan csoport volt, ahol előre meg lehetett jósolni a két továbbjutó kilétét, s a jóslók többsége valószínűleg nem is lőtt bakot. A Chelsea és a Sevilla kiemelkedett ebből a négyesből, mivel a Krasznodarnak és a Rennes-nek nem volt valós esélye a két, nagy kupatapasztalattal bíró együttes ellen. A Chelsea végül 14 ponttal megnyerte a csoportot, amiben nagy szerepe volt a sevillai 4:0-ás győzelemnek. Úgy tűnik, Frank Lampard kezei alatt egyre inkább kezd összeállni a nyugat-londoni legénység, amely az angol bajnokságban is az élboly tagja. Kíváncsi leszek, hogy a BL-nyolcaddöntőben milyen teljesítményre lesz képes a csapat. Ugyanez áll a Sevillára is. A Krasznodar végül megszerezte a harmadik helyet, a Rennes pedig a Marseille-hez hasonlóan lesújtóan szerepelt, csupán egy pontot tudott szerezni. Ugyanennyire kevés pontot a franciákon kívül a Zenit és a Ferencváros gyűjtött össze a hat forduló alatt. Sok tennivaló lesz még ott, amennyiben a közeljövőben újra szeretnének a BL-ben játszani.

F-csoport

Az F jelű kvartettben is volt kettő olyan csapat, amelynek továbbjutására nagy összegben lehetett fogadni. Végül nem is borult a papírforma, hiszen a 13 pontos Dortmund és a 10 egységet gyűjtő Lazio jutott tovább. Kellemes meglepetést nyújtott a Club Bruges, amely nyolc pontot szerzett, mivel oda-vissza ikszelt a Lazióval és oda-vissza megverte a Zenitet. A belga csapat tehát az Európa Ligában folytathatja, míg az 1 pontos szentpéterváriaknak a hazai sorozatok maradtak.

G-csoport

Eme csoport kapcsán a Ferencváros szerepléséről tegnap már írtam, úgyhogy most elsősorban a másik három csapatra fogok fókuszálni. A négyesből kiemelkedett a Barcelona – Juventus páros, amely 15-15 ponttal zárt. Egészen az utolsó körig úgy tűnt, hogy a Barcelona nyerheti a kvartettet, azonban a Camp Nou-ban többek között Cristiano Ronaldo duplájával a Juventus 3:0-ára győzött, így a jobb egymás elleni eredményeknek köszönhetően kiénekelte a sajtot a katalánok szájából. Ennek a nyolcaddöntő sorsolása szempontjából komoly jelentősége van, hiszen a csoportgyőztesek a másodikokkal lesznek összepárosítva, márpedig a torinóiak simán kaphatnak egy Mönchengladbachot, egy Lipcsét, vagy akár egy Sevillát is, amelyek ellen mindenképpen esélyesnek számítanának. Ezzel szemben a Barcelonára alighanem kőkemény párharc vár, hiszen a Liverpool, a Paris Saint-Germain, a Bayern München és akár a Manchester City is Messiék útjába kerülhet. A harmadik helyet a Dinamo Kijev szerezte meg, amely az Európa Ligában próbálkozhat tavasszal.

H-csoport

Az idei kiírás egyetlen halálcsoportjának az utolsó kvartettet lehetett tekinteni, hiszen a Paris Saint-Germain, a Lipcse és a Manchester United közel azonos esélyekkel pályázott a két továbbjutó hely valamelyikére. Alaposan kilógott a csoportból az Isztambul Basaksehir gárdája, amely fölemelkedését Erdogan török elnök és környezete hathatós támogatásának köszönheti. Ennek ellenére sikerült hazai pályán legyőznie a Manchester Unitedet. Ez a vereség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a csoportkört egy párizsi győzelemmel és egy Lipcse elleni hazai 5:0-ával kezdő angol együttes elinduljon a lejtőn. Ugyan otthon sikerült visszavágniuk a vörös ördögöknek az isztambuli vereségért, azonban a PSG simán győzött az Old Traffordon, majd pedig a magyarokkal fölálló Lipcse is könnyedén verte a manchesterieket. Így végül a PSG – Lipcse duó jutott tovább (ezáltal láthatunk magyarokat a nyolcaddöntőben is), míg a szinte az összes fontosabb statisztikában sokat gyengülő Manchester United harmadik lett, így az Európa Ligában folytathatja, amelyet 2017-ben megnyert. Számomra hatalmas csalódás volt a Manchester szereplése, pláne a fantasztikus kezdés után. Ellenben az idei döntős PSG hozta a kötelezőt, a Lipcse pedig kihasználta az MU gyengélkedését.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply