Ferencváros: Érvényesült a papírforma

Véget ért a Bajnokok Ligája csoportköre, ezzel együtt pedig az idei nemzetközi kupaszereplés is a Ferencváros labdarúgócsapata számára. Ahogy az várható volt, az FTC-nek semmi valós esélye nem volt a továbbjutásra és a harmadik hely megszerzésére sem. Bár utóbbi cél elérésére egészen a tegnapi utolsó fordulóig volt matematikai esély, de Kijevben természetesen nem sikerült győznie a csapatnak. Ennek ellenére nem lehet azt állítani, hogy szégyent hozott volna a magyar focira a zöld-fehér gárda, hiszen azon kívül, hogy pontot szerzett, két mérkőzést leszámítva nem illetődött meg teljesen a jóval nagyobb nevű ellenfelekkel szemben.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nagy érdeklődés övezte a Ferencváros BL-főtáblás szereplését, hiszen 2009 után volt ismét a magyar bajnokságból bejutó együttes az első számú európai kupa csoportkörében. A zöld-fehérek első három mérkőzéséről részletesen írtam ebben, ebben és ebben a cikkben, így a mostani anyagban elsősorban a második három összecsapással kapcsolatban fejtem ki véleményemet, majd pedig ez alapján összegzem a csapat teljesítményét.

Az első három találkozón összesen egy pontot sikerült összehozni, amivel teljesítette az FTC sokak, köztük az én várakozásaimat is, miszerint a Dinamo Kijev elleni hazai mérkőzésen kis szerencsével összejöhet az egy pont. Ez végül nagy mázlival sikerült, hiszen a hosszabbításban egyenlített a IX. kerületi gárda. Innentől fogva viszont már hatalmas bravúrnak számított volna minden pontszerzés még úgy is, hogy a Ferencváros mellett a Dinamo Kijevnek is csak az egymás elleni mérkőzésen összeszedett egy pontja volt, vagyis az Európa Liga-folytatást érő 3. helyért még komoly küzdelemre lehetett számítani, amit jó eséllyel a két együttes tegnapi, kijevi mérkőzése dönt el. Mielőtt még azzal a találkozóval foglalkoznánk, beszélni kell arról, hogy a Juventus elleni bénázós, sima hazai vereséget követően Torinóban irtó közel állt az újabb meglepetéshez az FTC, hiszen a zöldek szerezték meg a vezetést, amelyet jó negyed órán át meg is tartottak. A Juventus ugyan viszonylag hamar egyenlített, de a második félidőben akárhogy is próbálkozott a gólszerzéssel, nagyon sokáig nem járt sikerrel. Egészen a 87. percig. Akkor ugyanis sikerült a zebracsíkosoknak berámolniuk azt a gólt, amellyel megszerezték a három pontot. Az elmúlt évek legnagyobb bravúrjának küszöbén állt a Ferencváros, de persze elbukott. Ez a vereség amellett, hogy előre borítékolható volt, mégis igen fájónak bizonyult, mert a látottak alapján nem lett volna teljesen érdemtelen a zöld-fehérek pontszerzése.

Az ötödik mérkőzésen a Barcelona látogatott az Üllői útra. A spanyol csapat hazai pályán 5:1-re kitömte az FTC-t, idegenben azonban megkegyelmezett a magyar bajnokság győztesének, s az első félidőben berúgott három gól elég volt neki a diadalhoz. A második félidő gyenge játékot hozott: a Ferencváros nem tudott mit kezdeni a katalánok védelmével, míg a vendégek nem erőltették a támadásokat, látszott rajtuk, hogy a sok hazai kudarc után rájuk fér egy nagy győzelem, ugyanakkor kicsit púp is volt a hátukon ez a mérkőzés, hiszen addigra továbbjutásuk már biztos volt. Az FTC annyiban tudott talán fejlődni, hogy kevésbé volt ideges a csapat játéka, mint az első mérkőzéseken. Kevesebb volt a komoly hiba, ellenben bátrabban belementek a játékosok a párharcokba és védekezésben is összeszedettebb volt a társaság, mint mondjuk a barcelonai mérkőzés második félidejében, vagy a Juventus elleni hazai találkozón.

Ezután jött el a tegnapi utolsó forduló, amikor Kijevben kellett csodát tennie a Ferencvárosnak. Mindkét csapat 1-1 ponttal a tarsolyában érkezett erre az összecsapásra, vagyis az EL-indulásért folytatott küzdelemben ki-ki mérkőzésnek számított ez a találkozó – aki nyer, az folytathatja jövő tavasszal is a nemzetközi színpadon. Az esélyek a Dinamo Kijev mellett szóltak: egyrészt, mert jobb csapat, másrészt, mert a magyar együttesek mostanában nem győzni járnak Ukrajnába. Ennek ellenére a nagy tét rányomta bélyegét a mérkőzésre, hiszen a kijeviek emlékezetében nyilván élénken élt az októberi Üllői úti összecsapás, amikor a hosszabbításban bukták el az addig biztosnak tűnő győzelmet. Egy újabb döntetlen a jobb gólkülönbség miatt nekik kedvezett volna, de persze nem erre játszottak. Viszonylag kevés igazi lehetőség alakult ki a kapuk előtt, inkább a mezőnyben zajlott nagy küzdelem a felek között. Mindenesetre a kijeviek jártak közelebb a gólhoz, amelyet végül Gyenisz Popov a 60. percben meg is szerzett. Ezt követően próbálta jobban csipkedni magát az FTC, de a mutatott játék elégtelen volt a gólszerzéshez, így a Dinamo Kijev megnyerte a mérkőzést, s ott lesz jövő februárban az Európa Liga legjobb 32 csapata között.

A Ferencváros számára tehát idáig tartott a nemzetközi kupakaland, amely – ahogy azt októberi esélylatolgatásomban megjósoltam – egy pontot hozott a zöldek konyhájára, de ennél az egy pontnál talán fontosabb az a sok tapasztalat, amelyet a játékosok és a szakmai stáb gyűjthetett a hat mérkőzés alatt. Az FTC-nek mostanság nem adatott meg, hogy olyan nagynevű csapatokkal mérje össze erejét, mint a Juventus vagy a Barcelona, s ez állt a játékosok döntő többségére is, akiknek ez volt az első BL-csoportkörös szereplésük. A Barcelona elleni idegenbeli és a Juventus elleni hazai mérkőzéseken inkább hasonlított a csapat produkciója a Debrecen 11 évvel ezelőtti szerepléséhez, mint mondjuk az FTC tavalyi Európa Liga-formájához: estek-keltek a játékosok, akik kicsit összecsinálták magukat a sztároktól, ezáltal rengeteg volt a hiba, ami sok esetben gólt is eredményezett az ellenfél számára. A másik négy mérkőzésen azonban tisztesen helytállt a zöld-fehér csapat, s ez különösen igaz a Dinamo Kijev elleni hazai döntetlenre, valamint a torinói fájó vereségre. Összességében véve kijelenthető, hogy a Ferencváros nem érdemtelenül jutott el idáig, hiszen már a selejtezőben is nem egy esetben nagyobb nemzetközi rutinnal és játékerővel bíró csapatokat sikerült búcsúztatnia, majd a csoportkörben a mérkőzések többségén tisztesen helytállt, s az ezeken a találkozókon szerzett tapasztalatot mindenképpen hasznosíthatja majd a jövőben, ha ismét eljut egy nemzetközi kupa főtáblájára. Addig is a hazai porondon kell bizonyítania a csapatnak, ami szintén nem lesz egyszerű feladat, de aztán könnyen lehet, hogy jövő ősszel ismét arról számolhatunk be, hogy a Ferencváros nagynevű ellenfelekkel méretheti meg magát valamely európai sorozatban. Persze az sem lesz baj, ha egy másik magyar csapatról mondhatjuk majd el ugyanezt.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply