Grosjean megmenekült!

Forma-1-es versenyt akartak nézni sokan ma délután. A Forma-1-es verseny jó másfél órás csúszással meg is valósult, csakhogy az ok, ami miatt a nagy késedelem keletkezett, elhomályosította a futamon történteket még úgy is, hogy végül csodálatos véget ért a történet. A Bahreini Nagydíj első körében Romain Grosjean Danyiil Kvjattal ütközött, s akkora sebességgel csapódott bele a szalagkorlátba, hogy autója szó szerint kettészakadt, s ugyanez történt a benzintartállyal is, amely hatalmas lánggal égett. Grosjean nagyjából 8 másodpercig ebben a nagy lángban volt, de tűzálló ruhája megmentette az életét, s végül egy darabban, kisebb égési sérülésekkel és fájó jobb lábbal, de élve került kórházba. A sokkoló események és a pályafölújítás után zajlott le a futam, amely újabb Hamilton-győzelmet hozott. A nem mindennapi események ellenére igyekszem összefoglalni a verseny pozitív és negatív történéseit.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
POZITÍVUMOK
Romain Grosjean megmenekült

Egyértelműen a nap legjobb híre az, hogy haláleset nélkül zajlott le a mai szahíri futam, ugyanis Romain Grosjean az első körben igen közel került a halálhoz. A Haas francia versenyzője mindössze néhány kanyart tudott megtenni, amikor nekiment a nagy helyezkedés közepette Danyiil Kvjat, s ezért nagy tempóval kicsapódott a pályáról, s akkor erővel ütközött neki a szalagkorlátnak, hogy autója kettétört, s az ütközés ereje miatt berobbant a közel 100 kilogramm benzin, ami hatalmas lángcsóvát okádott néhány másodpercig. Grosjeant csak tűzálló ruhája mentette meg a biztos haláltól, ugyanis a többszáz fokos hőséget is egy bizonyos ideig kibíró öltözetnek hála csupán kisebb égési sérüléseket szenvedett el, s annak ellenére is, hogy jobb lábára kezdetben nem tudott ráállni, önerejéből hagyta el égő autóját és bizony ez nagy csoda, amiért hálásak lehetünk a sorsnak. A Haas pilótája természetesen sokkot kapott, de a kórházban kiderült, fizikailag nincsen nagy baja. Az persze már más kérdés, hogy mentálisan milyen állapotban lesz Romain Grosjean a következő napokban, s az is kérdéses, hogy akár fizikai, akár lelki sérülései lehetővé teszik-e számára, hogy ott legyen a jövő heti második bahreini futamon. Mindenesetre az FIA által 2017-ben bevezetett, s kezdetben sokak – köztük jómagam – által kritizált biztonsági megoldás, a glória ismét életet mentett, mivel ha nincsen, akkor Grosjean jó eséllyel kirepül kettétörő kocsijából, s könnyen lehet, hogy nem élte volna túl a nagy repülést. Így viszont egy újabb versenyző életét mentette meg a glória azután, hogy a 2018-as Belga Nagydíjon az akkor még a Saubert erősítő Charles Leclerc is ennek az eszköznek köszönhetően úszott meg egy alighanem halálos sérülést, amikor egy baleset során az egyik autó csak azért nem ment neki a monacói fejének, mert ott volt a glória. Innen is jobbulást kívánunk Romain Grosjeannak, s reméljük, gyorsan képes lesz túltenni magát a borzalmas történéseken.

Hamilton ismét dominált

Egy újabb olyan hétvégét zárhatunk, amely Lewis Hamilton hegemóniájáról szólt. Az immár hétszeres világbajnok nem állt le. Továbbra is éhes a győzelemre, és Szahírban újfent csillapíthatta étvágyát, hiszen senkitől sem zavartatva, az élről rajtolva megnyerte a Bahreini Nagydíjat.

A McLaren nagy sikere

Bár nyilván a brit márkánál is kissé beárnyékolta az ünneplést Romain Grosjean balesete, de a McLaren így is fantasztikus hétvégét zárt, hiszen mindkét pilótája az első ötben végzett. Lando Norris lett a 4., míg a 15. helyről startoló Carlos Sainz – aki immár zsinórban a harmadik hétvégén mutatott be nagy fölzárkózást – az 5. Ez azt jelenti, hogy a narancssárgák 22 pontot szereztek, ami hatalmas előrelépést jelent számukra a konstruktőri világbajnokság harmadik helyének megszerzéséért folytatott küzdelemben. Ez azonban még mindig irtó szoros, hiszen a nullázó Racing Pointtal szemben csupán kettő, a Renault-val szemben pedig 27 pont a wokingiak előnye kettő futammal az idény zárása előtt. Izgalmas csatára van kilátás, hiszen a pénzdíjak szempontjából korántsem mindegy, hogy egy csapat hanyadik helyen végez.

NEGATÍVUMOK
Ferrari: Egy újabb felejthető vasárnap

Jóllehet, Sergio Pérez kései kiesésének köszönhetően Charles Leclerc a pontszerző 10. helyen végzett, ez nem mentség a Scuderia újabb pokoli gyenge hétvégéjére. Már a szombati időmérő edzés sem sikerült a tűzpirosaknak, hiszen Vettel a 11., Leclerc a 12. helyről indulhatott a futamon, ahol kezdetben egyáltalán nem tudta fölvenni a ritmust egyik pilóta sem, azonban amíg Leclerc-nek végül sikerült egy árva pontocskát szereznie, addig Vettel a 13. lett úgy, hogy a Williamsekkel kellett versenyeznie…

Bottas újabb lebőgése

Kettő héttel ezelőtt Törökországban katasztrófális futamot teljesített Valtteri Bottas, aki ezúttal Bahreinben sem tudott jól szerepelni. A 2. helyről rajtolhatott, azonban beragadt a startnál, így az első kanyarig már három helyet vesztett. Később egy lassú defekt soron kívüli kerékcserére kényszerítette a finnt, aki ezzel ki is csúszott a pontszerzők közül. Összesen négy kiálláson esett át az 57 kör alatt, végül azonban sikerült megcsípnie a 8. helyet. Ez azonban aligha vigasztalja őt, ráadásul Max Verstappennel még komoly harcot kell(ene) vívnia a világbajnoki pontverseny 2. helyéért…

A Racing Point sokat vesztett

Nem indult jól a futam a rózsaszín csapat számára sem, ugyanis a piros zászló utáni újraindítás során Lance Stroll igen hamar a feje tetejére állt, aki Grosjeanhoz hasonlóan Kvjattal akadt össze az egyik kanyarban, ami miatt autója fölborult. Sergio Pérez sokáig ott volt a pontszerző helyeken, azonban három körrel a leintés előtt elfüstölt a motorja, így kénytelen volt föladni a futamot. Nullázott a Racing Point, ami miatt egy helyet hátracsúszott a konstruktőri összetettben, hátránya azonban elenyésző a McLarennel szemben. Az utolsó kettő hétvégén ugyanakkor mindennek klappolnia kell, ha a Stroll-csapat meg akarja szerezni a harmadik helyezést.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply