A Scotland Yard csente el az angoloktól a vb-trófeát 1966-ban

Az manapság bevett szokás, hogy a nagy labdarúgótornák győztesei nem az eredeti trófeát, hanem annak egy mását tarthatják meg mindörökre. Az 1966-os labdarúgó-világbajnokságon még nem így működtek a dolgok, de a tornát megnyert házigazda angol válogatott végül mégis csak egy másolatot tarthatott meg, ám erről a tényről a csapat tagjait sosem tájékoztatták. A napokban derült ki, hogy annak idején a brit rendőrség, a Scotland Yard és az angol szövetség (FA) titokban intézte az eredeti kupának egy másolatra való kicserélését. Az akkori nemzeti együttes még élő hírmondói most fölháborodásuknak adtak hangot a történtek miatt. Erről szól a Visszapillantó rovat hosszú idő utáni első cikke.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

“Le vagyok döbbenve. Nem tudtam erről. Ez botrányos. És hogy az angol szövetség is részt vett ebben? Szégyen, amit nem tudok fölfogni. Őszintén szólva nem tudtam erről a történetről” – jelentette ki George Cohen, az 1966-ban világbajnokságot nyert angol labdarúgó-válogatott játékosa annak kapcsán, hogy néhány nappal ezelőtt fény derült arra, hogy az NSZK ellen 4:2-re megnyert drámai döntőt követően az angol szövetség a brit rendőrség, a Scotland Yard segítségét kérte ahhoz, hogy az eredeti vb-trófeát kicseréljék egy másolatra – a játékosok tudta nélkül. A ma 81 éves jobbhátvéddel egy podcastban közölték annak készítői, hogy most, 54 évvel a nagy diadal után hitelt érdemlő bizonyítékok kerültek elő arra vonatkozólag, hogy az a Jules Rimet-kupa, amelyet a hazai vb megnyerését követő napokban büszkén mutogattak a nyilvánosságnak, csupán egy vulgáris másolata volt az eredetinek, holott annak idején még nem létezett az a napjainkban már bevett szokás, hogy a nagy tornák győztesei ugyan a díjátadásnál még az eredeti trófeát emelhetik a magasba, de utána azt vissza kell szolgáltatniuk az eseményt szervező szövetségnek, mint tulajdonosnak, s ők annak egy pontos mását tarthatják meg örök időkre.

Egy rendőr titokban végezte a cserét
Az angol játékosok tiszteletkört tesznek – még az eredeti vb-trófeával (Forrás: Panoramic)

Egy korabeli rendőrtiszt, Peter Weston nemrég beismerte, hogy őt bízták meg azzal, hogy mindössze néhány perccel az angolok győzelmi ünneplését követően cserélje ki az eredeti vb-trófeát egy másolatra. Állítása szerint a művelet végrehajtására az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) kérte föl a Scotland Yardot. A történtek idején még kezdőnek számító Weston elmondása szerint a kabátja alatt csempészte be a kópiát az angolok öltözőjébe, ahol előzőleg a játékosok a vb-győzelmet ünnepelték – még az eredeti, a gyepen a brit királynő által átadott serleggel. “Nagy volt a káosz, hiszen az öltözőfolyosó tele volt emberekkel. Csak egy dologra gondoltam: reméltem, hogy Jackie Charlton (az egyik középhátvéd – a szerk.) nem akkor fog bejönni az öltözőbe, amikor éppen ott vagyok, mert azt mondta volna, hogy menjek ki. Szerencsére Nobby (Stiles, a középpályás – a szerk.) volt bent, aki szinte sírva ült a padon, ölében a trófeával. Azt mondtam neki: Nobby, ezt te kapod, ezt pedig én. Rám nézett, és azt mondta, hogy oké. Elvettem az eredetit és elmentem”. A rendőr elhagyta az öltözőt, az igazi Jules Rimet-kupát pedig biztonságba helyezte.

A trófeát néhány hónappal korábban pár napra, 1983-ban azonban végleg ellopták
Pickles, a kutya, aki megtalálta a kupát (Forrás: DR)

Hogy jobban megértsük, miért volt “szükség” erre a titkos műveletre, vissza kell mennünk a világbajnokságot megelőző időszakba. Márciusban, néhány hónappal a torna kezdete előtt ellopták a világbajnoki trófeát egy bélyegkiállításról. Az angol szövetség bepánikolt a történtek miatt és elhatározta, hogy gyorsan csináltat egy másolatot a kupáról. Ennek tényét azonban nem közölte a FIFA-val, ugyanis reménykedett abban, hogy időközben a rendőrség megtalálja az ellopott trófeát. Ez, mármint a trófea előkerülése csakhamar bekövetkezett, de nem a rendőrség által: mindössze egy héttel a lopást követően a csodával határos módon előkerült a kupa, mégpedig nem akármilyen körülmények között. Egy négy éves kutya talált rá az újságpapírba csomagolt nagyértékű tárgyra, amikor gazdája megsétáltatta London déli részén. David Corbett, a gazda visszaszolgáltatta a kupát a hatóságoknak, házikedvence, Pickles pedig nemzeti ikon lett olyannyira, hogy gazdijával együtt meghívták a vb-döntőre!

Ez az eset vezetett oda, hogy manapság már minden nagy torna, így a világbajnokság esetében is a győztesek nem az eredeti trófeát kapják meg, hanem annak egy pontos mását. Az eredeti vb-trófeát a zürichi FIFA Múzeumban őrzik, és csupán a világbajnokságok idejére szállítják el onnan a torna aktuális rendezőországába, hogy ott aztán a világbajnoki döntő végén átadják azt a győztes csapatnak. Hasonló rendszer működik az Európa-bajnokságon, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is. Ami pedig az eredeti Jules Rimet-kupát illeti, az mindmáig nem került elő. Ugyan 1966-ban Angliában még sikerült gyorsan megtalálni, azonban 1983-ban, amikor a Brazil Labdarúgó-szövetség székházából eltulajdonították, örökre eltűnt, legalábbis mindmáig nem került elő. A brazilok azon a jogon tarthatták meg a kupát, hogy 1970-ben harmadjára is elnyerték azt, s ennek alkalmából a FIFA végleg nekik ajándékozta az értékes győzelmi tárgyat.

A Magyar Kupa trófeája csaknem negyven év után került elő

Nem csak a hatvanas évek Angliájában és a nyolcvanas évek Brazíliájában került sor trófealopásokra, hanem bizony a hetvenes évek Magyarországán is. Egészen pontosan 1973-ban történt, hogy a Magyar Kupát abban az évben elhódító Ferencváros vitrinjéből eltulajdonították a serleget. Mivel nem került elő, ezért az MLSZ kénytelen volt egy másik kupát csináltatni, s a sorozat győztesei ezt emelhették a magasba, egészen 2009-ig. Az év augusztus 19-én ugyanis Kisteleki István, a szövetség akkori elnöke (aki most októberben tíz év kihagyás után tért vissza a hazai fociéletbe, mint az NB III-as BVSC szakmai igazgatója) bejelentette, hogy a Vaterán (!) keresztül sikerült visszavásárolniuk a trófeát, amelyet egy Horvátországban élő fölhasználó kínált eladásra az online aukciós oldalon. Ennek eredményeként manapság már ismét az eredeti vándorserleget kapják meg a Magyar Kupa győztesei.

Ez adjon reményt a Jules Rimet-kupa keresőinek arra, hogy egyszer, egy szép napon az a trófea is sértetlenül előkerül majd.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons

Leave a Reply