A kavarógép lett Európa legjobb dartsosa

VIDEÓKKAL – Peter Wright győzelmét hozta a hétvégén rendezett darts-Európa-bajnokság, így a skót játékos immár világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát. Győzelme nagy szó, mivel sokáig a részvétele is kérdéses volt, végül azonban úrrá lett félelmén, elutazott a tornára, és ennek meglett az eredménye. A németországi eseményen tovább folytatódott Michael van Gerwen vesszőfutása, aki már a legjobb tizenhat között elvérzett. A magas színvonalat hozó versenyen több kiváló teljesítményt is láthattunk, ráadásul egy kilencnyilas is született.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Hagyományosan október végén, november elején rendezik meg a dartsozók Európa-bajnokságát. Ez idén, az alaposan fölforgatott versenynaptárban sem változott, vagyis az a 32 játékos, aki az év során megrendezett European Tour-versenyeken született eredmények alapján összeállt ranglistán az első 32 helyen végzett, október 29. és november 1. között adott randevút egymásnak az Északnyugat-Németországban, Essen és Duisburg között található Oberhausenben.

A versenyen hagyományosan erős mezőny gyűlik össze, hiszen az élmenők nagy többsége rendszeresen résztvesz a European Tour versenyein az alacsonyabb pénzdíjak és a sok, selejtezőből bejutott játékos miatt nem egyszer gyengébb színvonalat hozó tornák ellenére is. Így tett Joe Cullen is, aki azzal, hogy az egy héttel korábban rendezett utolsó viadalt Michael van Gerwennel szemben megnyerte, a European Tour ranglistáján is az élen végzett, így ő lett az Európa-bajnokság első számú kiemeltje.

2020 történelmi év abból a szempontból, hogy van Gerwen, aki lassan egy évtizede vezeti a sportág világranglistáját, nem tudott egyetlen European Tour-fordulót sem nyerni. Ilyesmire utoljára 2012-ben volt példa. A holland két döntőt játszott idén, de mindkettőben sima vereséget szenvedett. Vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy folytatódik van Gerwen vesszőfutása, amely lényegében a január 1-jei vb-döntő óta tart, de a tornák júliusi újrakezdése óta különösen megmutatkozik. A holland dobógép a torna 5. kiemeltje volt, első ellenfele pedig a litván Darius Labanauskas volt, akit könnyedén, 6:1-re megvert.

Cullen viszont rögvest búcsúzott is a kontinensviadaltól, hiszen az első fordulóban 6:3-ra kikapott az ír William O’Connortól, de nem járt jobban a címvédő Rob Cross sem, aki a torna egyik legnagyobb meglepetésének volt elszenvedője: az Eb előtt a világranglista 80. helyét elfoglaló Martijn Kleermaker 6:3-ra verte az angolt, akinek van Gerwenhez hasonlóan pocsék éve van. Meglepetésnek nevezhető még az első körös eredmények közül a lengyelek kiváló játékosának, Krzysztof Ratajskinak a kiesése, aki Steve Westtől kapott ki 6:5 arányban. A papírforma alapján meglepetésnek számított az is, hogy Dirk van Duijvenbode 6:0-ra verte Danny Noppertet, azonban az ő esetében nem szabad elfelejteni, hogy három héttel korábban döntőt játszhatott a World Grand Prix-n, vagyis kőkeményen zárkózik föl a világelithez. A nagyobb nevek közül kiesett még Daryl Gurney, igaz, ő egy másik nagytól, Mensur Suljovictól kapott ki, valamint búcsúzott Dave Chisnall is, aki Jamie Hughes elleni vereségét kizárólag saját magának köszönheti, ugyanis szinte végig vezette a mérkőzést, s meccsnyilai is voltak, de Hughes jobban élt a kínálkozó lehetőségekkel, így kiejtette Chisnallt. Kis híján megégette magát a tavalyi vb-döntős Michael Smith is, aki csak döntő legben tudta legyőzni névrokonát, Ross Smitht, akinek ugyancsak voltak nyilai a mérkőzés lezárásához.

A többi favorit sikerrel vette az első akadályt, köztük a világbajnok Peter Wright is, akinek részvétele sokáig kérdéses volt a tornán, ugyanis október elején kijelentette, hogy amíg az utazási korlátozások fönnállnak a brit állampolgárokkal szemben Európa számos országában, addig nem hajlandó elhagyni a szigetországot. Emiatt visszalépett az utolsó kettő European Tour-verseny mellett az e hétvégén esedékes csapat-világbajnokságtól, a World Cup of Dartstól is, amelyet az ausztriai Salzburgban rendeznek meg. Eme döntésében fontos szerepe lehetett honfitársának, Gary Andersonnak, aki hasonló okokból, de még Wright bejelentése előtt jelezte, hogy nem hajlandó utazgatni a jelen körülmények között. Pedig kettejük párosa címvédőként vághatott volna neki a csapat-vb-nek, így azonban John Henderson és Robert Thornton képviselheti majd a skótokat.

Wright említett nyilatkozatában azzal is fenyegetőzött, hogy amennyiben az eredeti tervekkel és a szokással ellentétben nem Londonban, hanem Nagy-Britannián kívül kerül sor a december közepén kezdődő és január elején véget érő 2021-es világbajnokságra, akkor bizony, címvédő létére ott sem áll dobóvonalhoz, hanem inkább otthon karácsonyozik, mintsem utazgat külföldre. Ezek alapján arra lehetett számítani, hogy az extravagáns külsejéről ismertté vált skót a németországi Eb-re sem utazik el, ám végül mégis elutazott. Döntésében valószínűleg szerepet játszott az, hogy azzal, hogy Gerwyn Price nyerte a World Grand Prix-t, megelőzte Wrightot a világranglistán, s átvette tőle a 2. helyet van Gerwen mögött.

A regnáló világbajnoknak Oberhausenben hamar lehetősége nyílt a sokak által nem kedvelt walesi visszaelőzésére, ugyanis miután az első körben 6:3-ra legyőzte a hazaiak kedvencét, Gabriel Clemenst, a második fordulóban Price került az útjába. A walesi Kim Huybrechts 6:1-es legyőzésével hangolt a nagy rangadóra, amelyen azonban szöges ellentétét mutatta annak a lehengerlő játéknak, amelyet a belga ellen nyújtott. 100-as meccsátlaga dacára szinte semmi sem jött össze neki, borzalmas volt a kiszállózása, amit 102-es átlagot elért ellenfele kihasznált, s 10:6-ra legyőzte őt. Ezzel megnyílt az út Wright előtt, hogy visszavegye a világranglista 2. helyét Price-tól, ehhez nem kellett mást tennie, mint megnyerni a tornát.

A második forduló jelentette a végállomást a világelsőnek is. Michael van Gerwen Ian White-tal csapott össze, aki korábban már többször borsot tört a holland orra alá, így a gyengélkedő háromszoros világbajnok nem lehetett nyugodt a meccs előtt. Ez meg is látszott játékán, ugyanis végig elmaradt megszokott formájától, amit White könyörtelenül kihasznált. A már 5:0-ra és 6:1-re is vezető angol végül 10:4-re verte van Gerwent, ezzel a nyolcaddöntők sorában a második legnagyobb arányú győzelmet aratta.

Ugyancsak a legjobb tizenhat között búcsúzott Oberhausentől a portugál José De Sousa is, aki október közepén van Gerwen legyőzésével nyert meg egy European Tour-versenyt, majd az Eb első körében úgy verte 6:3-ra Jeffrey de Zwaant, hogy a második legben kilencnyilast dobott. A második mérkőzésen Jonny Clayton már túl nagy falatnak bizonyult De Sousa számára, aki 10:6-os vereséggel zárta szereplését. Tökéletes legje ennek ellenére nagyon szép volt:

Ami a második forduló további eredményeit illeti, simán vette az újabb akadályt az 1. kiemelt Joe Cullen kiejtésével startoló William O’Connor, aki 10:3-ra verte Jamie Hughest. Továbbjutott a 2018-as Európa-bajnok James Wade és az őszi meglepetésember Dirk van Duijvenbode is, aki Michael Smitht egy fordulatos összecsapáson tudta legyőzni 10:8 arányban. Nagy meglepetésre bejutott a legjobb nyolc közé Steve West is, aki Mensur Suljovic személyében egy újabb közép-európai riválist ejtett ki, és továbbjutott a dél-afrikai Devon Petersen is. Igen, nem tévedés, nem csak európaiak indulhattak a darts-Európa-bajnokságon. Mivel az öreg kontinensen kívülről érkezők is elindulhatnak a European Tour-versenyeken, ezért nekik is van lehetőségük az Eb-n történő szereplésre. Erre a legjobb példa az ausztrál Simon Whitlock, aki 2012-ben meg is nyerte a tornát. Alighanem a darts az egyetlen sportág, ahol ez, mármint Európa-bajnokság nem csak európaiakkal, lehetséges.

A negyeddöntőben véget ért William O’Connor menetelése. Az ír azután, hogy Hughest 10:3-ra verte, James Wade-től 10:4-re kapott ki, ám teljesítménye így is megsüvegelendő, hiszen nem mindennap szerepelhet major tornán a legjobb nyolc között. A felső ág másik negyeddöntője már jóval izgalmasabb volt. Ian White a mérkőzés első felében végig vezetett Devon Petersen ellen, azonban a második szünetet követően (amikor 6:4-re vezetett) valami megszakadt nála, s a dél-afrikai közönségkedvenc zsinórban hat leget megnyerve a mérkőzést is elvitte, 10:6 arányban.

Az alsó ágon Peter Wrightnak nem okozott gondot Steve West legyőzése, aki szintén elégedett lehet szereplésével, hiszen O’Connorhoz hasonlóan ő sem gyakran jut el egy nagy versenyen a negyeddöntőig. Kiesett a harmadik meglepetésember, Dirk van Duijvenbode is, akit a remekül kiszállózó Jonny Clayton 10:4-re vert meg.

Így a vasárnapi elődöntőben Wade Petersennel, Wright pedig Claytonnal csaphatott össze. Négyőjük közül csak Wade-nek volt korábbról Európa-bajnoki címe. Wright kétszer játszhatott elődöntőt, Clayton és Petersen azonban még sosem jutott el ennyire messzire ezen a viadalon. A fölső ági elődöntőben fej-fej mellett haladt Wade és Petersen, hol előbbi, hol utóbbi vezetett. Wade a végéhez közeledve el tudta venni Petersen kezdését, azonban a dél-afrikainak sikerült visszavennie azt, így jöhetett a döntő leg, amelyet James Wade bírt jobban, így ő győzött 11:10-re, s kettő év után ismét Eb-döntőt játszhatott. Az alsó ágon Wright a kezdeti nehézségeket követően kezébe vette a Jonny Clayton elleni mérkőzés irányítását, s végül 11:8-ra verte a walesit, aki a végén kissé szétesett szellemileg, mivel egy kiszállózásnál elszámolta magát, s lényegében ez okozta vereségét.

Jöhetett tehát a Wade – Wright döntő, ahol az volt a kérdés, hogy a balkezes angol második döntőjét is megnyeri, vagy az Eb-fináléba először bejutó skót a világbajnoki cím után az Európa-bajnoki címet is elhódítja. Elég hamar megkaptuk a választ erre a kérdésre: Wright állva hagyta Wade-t, aki nem tudta fölvenni a nagyon jó hétvégét kifogott skóttal a versenyt, így végül az az ember nyerte meg 11:4-re a döntőt, ezáltal pedig az Európa-bajnokságot, aki pár héttel korábban még bizonytalan volt indulását illetően. Végül azonban a létező legjobb döntést hozta meg azzal, hogy elutazott Németországba, hiszen megszerezte a trófeát, s ezzel visszakaparintotta a világranglistán a 2. helyet.

A dartsban a következő nagy verseny a már említett csapat-világbajnokság lesz, amelyen ráadásul a magyar válogatott is indul. A Kovács Patrik, Végső János összetételű nemzeti együttes a sportág rangidősével, Paul Limmel és Harith Limmel fölálló szingapúri válogatottal csap össze az első fordulóban. Az eseményen a nagyok közül ott lesz a teljesség igénye nélkül Michael van Gerwen, Rob Cross, Michael Smith, a hazai pályán szereplő Mensur Suljovic, a World Matchplay-győztes Dimitri van den Bergh, Gerwyn Price, Daryl Gurney. A tornára péntektől vasárnapig kerül sor a tervek szerint Salzburgban és a Sport TV élőben fogja közvetíteni. Hajrá magyarok!

Frissítés (14:48): A cikk megjelenése után pár órával változás történt a csapat-világbajnokság programjában. Szingapúr párosa Harith Lim vízumproblémái miatt visszalépett, így a mieink a beugró portugálokkal: José De Sousával és José Marquessel csapnak össze pénteken délután, a harmadik mérkőzésen.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: PDC/Lawrence Lustig

Leave a Reply