Barcelona-FTC: Nem történt meglepetés, de leégés sem

Ahogyan az várható volt, a Ferencváros nem tudott ellenállni a Barcelonának, s a katalán csapat végül simán, 5:1-re verte a magyar együttest a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 1. fordulójában. Az FTC-nek voltak jó megvillanásai és alapvetően nem játszott megilletődötten, de ettől a mérkőzéstől igazából csak annyit lehetett remélni, hogy minél kisebb lesz a különbség. Ez úgy-ahogy sikerült.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Elérkezett a nagy nap tegnap a Ferencváros számára. Az FTC négy selejtezőkör sikeres megvívása után, pontosan 25 év szünetet követően játszhatott ismét Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést. Mint emlékezetes, a zöld-fehérek egy éve az Európa Liga csoportkörében szerepelhettek, s akkor szintén Barcelonában játszották első mérkőzésüket, igaz, nem a Barcelona, hanem az Espanyol ellen. Bravúros, 1:1-es döntetlent sikerült elérni, ami még úgy is nagy szónak számított, hogy egy öngóllal az FTC szerzett vezetést, valamint az Espanyol igen pocsék formában volt, ami végül oda vezetett, hogy az idény végén kiesett a spanyol bajnokságból.

Most aligha lehettek reálisak azok a remények, amelyek arra vonatkoztak, hogy a Ferencváros ismét ponttal tud hazatérni Barcelonából. A csapattól igazából az is komoly eredmény lenne, ha egyáltalán pontot, pontokat tudna szerezni, hiszen a Juventus ellen is teljesen esélytelen, s a Dinamo Kijevvel szemben sem táplálhat vaskos reményeket, de mindenképp ott lehet a legnagyobb esély a pontszerzésre.

Tegnap este tehát a Barcelona volt az FTC ellenfele. A mérkőzésre Európa egyik legnagyobb stadionjában, a 98 000 fő befogadására alkalmas Camp Nouban került sor, azonban a nézőszám ezúttal nulla volt. A meccs közben sokszor behallatszódott a stadionba a kint összegyűlt katalán szurkolók hangja, de valószínűleg akkor is simán nyert volna a Barcelona, ha síri csöndben zajlik a mérkőzés, miközben a Ferencváros idehaza jelenleg is több ezer néző előtt játssza mérkőzéseit, vagyis a csapat játékosainak nem kell ürességtől kongó lelátók előtt játszaniuk, ami mentális szempontból nagyon jó dolog.

Ezek a szempontok azonban nem érvényesülhettek ezen a mérkőzésen, hiszen a két csapat között fényévnyi különbség van mind a keret minősége, értéke és kvalitásai terén. A mérkőzés első nagyjából 15-20 percében azonban még nem mutatkozott meg ez a nagy differencia, hiszen a Ferencváros bátran próbált játszani, miközben a Barcelona kissé nehezen lendült bele a mérkőzésbe. Mindkét csapat sok hibával játszott kezdetben, s az egyik hibáért komoly árat kellett fizetnie a Ferencvárosnak: Tokmac kapott egy amúgy remek labdát, amellyel meg sem állt a kapuig, s egy igen szép góllal bevette a Barcelona hálóját, csakhogy az indítás pillanatában lesen tartózkodott, így a bíró annullálta a találatot.

Ez a lesgól fölébresztette az addig kissé komótosan focizó katalánokat, akik fokozták az iramot. Egyre több és veszélyesebb akciót vezettek Messiék, azonban az FTC védelme és Dibusz Dénes kapus eleinte jól állták a sarat, valamint a kapufa is kisegítette a magyar csapatot. A 27. percben azonban tizenegyeshez jutott a spanyol együttes, amelyet Messi gólra váltott. Ezután is támadásban maradt a hazai csapat, amely még a félidő vége előtt tovább növelte előnyét, miután a csodatini, Ansu Fati is betalált Dibusz ketrecébe.

A második félidőben egyre jobban kirajzolódott a két csapat közti különbség, ami azt eredményezte, hogy az 52. percben a Barcelonához nyáron visszatért Philippe Coutinho háromgólosra növelte csapata előnyét, ezzel végleg eldöntve a mérkőzést. A 68. percben szépített a Ferencváros, amellyel teljesítette a fő célkitűzést: a becsületgól megszerzését. Haratyin 11-esből talált be a kapuba, amelyet Gérard Piqué hozott össze az FTC-nek. A spanyol válogatott hátvéd komolyan megráncigálta ferencvárosi ellenfele mezét a 16-oson belül, s mivel utolsó emberként egy gólhelyzetbe kerülő játékossal szemben szabálytalankodott, ezért azonnali piros lappal büntette a játékvezető.

3:1-re módosult tehát az állás, s a legvérmesebb szurkolókban esetleg fölcsillanhatott a remény, hogy a tíz emberrel játszó Barcelonával szemben akár újabb gólokat is összehozhat a Ferencváros. Születtek is újabb gólok, de ezeket a Barcelona szerezte. Előbb a 82. percben Pedri talált be a magyar kapuba, majd 89. percben Ousmane Dembélé is mattolta Dibuszt, amivel kialakult az 5:1-es végeredmény.

Ez a végeredmény abszolút megfelel a látottaknak, s a két csapat közti különbségnek, ugyanakkor azt is le kell szögezni, hogy a Ferencváros nem ijedt meg nagynevű ellenfelétől, s igyekezett mindent kiadni magából. Ez most ennyire volt elég, de szerintem abszolút vállalható. Jó kérdés, hogy a következő mérkőzéseken milyen arcát mutatja majd a Ferencváros. Legközelebb jövő szerdán a Dinamo Kijev lesz az ellenfél, amellyel az Üllői úton csap össze a zöld-fehér együttes. Szerhij Rebrov vezetőedző jól ismeri az ukrán csapatot, hiszen korábban évekig volt a kijeviek játékosa, majd vezetőedzője is. Ez, valamint a hazai pálya, s a minden bizonnyal szép számban kilátogató közönség nagy segítséget jelenthet az FTC számára. Ez az a mérkőzés, amelyen a legnagyobb esélye lehet a magyar együttesnek a pontszerzésre, akár még egy győzelemre is, de szerintem nagyon sokan már a döntetlennek is örülnének. Végülis már ezzel is túlszárnyalnák a legutóbbi magyar BL-főtáblás csapat, a Debrecen teljesítményét, amely pont nélkül zárta a csoportkört 2009 őszén. Meglátjuk, sikerül-e.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Joan Monfort/MTI/AP

Leave a Reply