NBA: Negatív rekordot hozott az idei döntő nézettsége

Javában zajlik az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA idei döntője, amelyet a Los Angeles Lakers és a Miami Heat vív. A párosítás legendásnak mondható, azonban az amerikaiakat úgy tűnik, nem hozza lázba az orlandói buborékban zajló párharc. Ennek egyik oka a szokatlan, nézők nélküli környezet, de ennél is erősebben hathat az évtizedes negatív rekordokat döntögető televíziós nézettségre a liga politikai elköteleződése, amely miatt rengeteg támadás érte az NBA vezetőit.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az NBA annak reményében folytatta július végén a március közepe óta szünetelt szezonját, hogy az orlandói buborékban, zárt ajtók mögött zajló mérkőzéseket minden eddiginél többen fogják megtekinteni a tévében. Kezdetben jól is alakultak a számok, azonban most már hosszú hetek óta nem lehetnek elégedettek a legfrissebb nézettségi adatokkal a három amerikai közvetítőcsatorna: az ABC, az ESPN és a TNT illetékesei. Az utóbbi hetekben, vagyis a rájátszás utolsó mérkőzései során már jelentősen csökkent az amerikai tv-nézők érdeklődése a kosárlabda-bajnokság iránt, a fináléra pedig még rosszabbra fordult a helyzet.

A Los Angeles Lakers – Miami Heat párharc 3. mérkőzését csupán 5,9 millióan tekintették meg a 325 milliós Egyesült Államokban, ami negatív rekordot jelent – a finálék rendszeres élő közvetítéseinek kezdete, vagyis 1982 óta soha nem volt ennyire gyér az érdeklődés egy ilyen mérkőzés iránt. Arra sem volt még példa, hogy egy NBA-döntő első négy találkozójának nézettsége mérkőzésenként nem haladta meg a 8 milliót. Ezzel az idei négy összecsapás a modern éra leggyengébb nézettséget hozó mérkőzéseinek listáján az élre került.

Elnyelte az NBA-t a Black Lives Matter

Az NBA egyre tragikusabbá váló nézettségének hátterében számos ok áll, de ezek közül alighanem kiemelkedik a Black Lives Matter nevű mozgalom, amely május végén jött létre egy afroamerikai férfi halálát okozó aránytalan rendőri intézkedés miatti tiltakozásképpen. Rengeteg színesbőrű és fehér sportoló is támogatásáról biztosította az eredetileg a társadalmi igazságosságért és a rasszok közötti egyenlőségért létrejött mozgalmat, amely azonban csakhamar erőszakos módszerekhez folyamodott: a különböző tüntetéseken résztvevők rátámadtak a rendfenntartó erőkre, önkényesen megszállták az USA bizonyos területeit, ahol saját államot akartak kikiáltani, luxusboltokat kezdtek fosztogatni és templomokat gyújtottak fel.

Ez azonban nem tántorította el attól az észak-amerikai ún. major ligák közül a legtöbb fekete játékost foglalkoztató NBA-t, hogy kiálljon a BLM mellett. A liga engedélyezte a játékosoknak, hogy mezükön nevük helyett, vagy az alatt a Black Lives Matter kifejezést, vagy egyéb, polgárjogi és politikai üzenetet hordozó rövid szöveget tüntessenek fel. Augusztus végén egy újabb afroamerikai esett áldozatául egy aránytalanul súlyos rendőri intézkedésnek, ami miatt kis híján idő előtt véget ért a nagy nehezen újraindított NBA-szezon: a két Los Angeles-i csapat a szezon befagyasztása mellett kardoskodott, több együttes pedig az esetet követő napokban – játékosainak megromlott mentális állapotára hivatkozva – nem állt ki a soron következő mérkőzéseire. Végül más franchise-ok nem csatlakoztak a Lakershez és a Clippershez, így nem szakadt félbe az idény, azonban ez a cirkusz és az a tény, hogy a mezeken és a parkettán is a Black Lives Matter kifejezés olvasható, illetve egyéb politikai üzenetek is megjelentek, alighanem sok amerikai tévézőt kezdett untatni, ezért szépen lassan egyre többen nem kapcsoltak a kosárlabda-mérkőzésekre.

Amerikai republikánus képviselők és konzervatív kommentátorok egyaránt abban látják az NBA jelentős népszerűségvesztését, hogy azzal, hogy a liga kiállt a BLM mellett, sőt, lényegében elősegítette a mozgalom által terjesztett eszmék népszerűsítését, átpolitizálta a kosárlabdát, az ország egyik, ha nem a legnagyobb nemzeti sportját. Ebből pedig egyre több és több szurkolónak lett elege.

Ted Cruz republikánus szenátor a Twitteren ezt írta: “Az NBA tudományosan keresi annak módszereit, hogy (1) hogyan lehet inzultálni a szurkolókat, (2) hogyan lehet minden egyes mérkőzésből baloldali politikai leckét csinálni. Ez hülyeség”. Augusztus végén Donald Trump amerikai elnök maga is arról beszélt, hogy az NBA politikai szerepvállalása rombolja a kosárlabdát.

Adam Silver, az NBA főnöke az ESPN-nek vasárnap adott interjúban újfent megerősítette ligája elköteleződését a szociális igazságosság és a fehérek, valamint feketék közötti egyenjogúság terén, ugyanakkor azt is jelezte, hogy a következő, a tervek szerint jövő januárban induló szezonban “visszatérnek a normalitáshoz”, vagyis kevesebb, a BLM-mel összefüggő üzenetet jelenítenek meg. “Megértem az embereket, akik azt mondják, hogy kosárlabda-mérkőzést akarnak nézni: veletek vagyok, én is kosárlabda-mérkőzést akarok nézni” – tette hozzá.

A további okok: szomorú légkör a buborékban és a választási kampány

Nem kizárólag a liga és a játékosok sorozatos politikai megnyilvánulásai idézik elő a mostani sanyarú helyzetet. Ahhoz hozzájárul az is, hogy az orlandói buborékban a közönség és az amerikai show hiánya még úgy is szomorkás hangulatot teremt a tévék előtt helyet foglaló nézők számára, ha közben egy igen jó mérkőzés zajlik. Ez a légkör hosszú távon csökkenti az összecsapások sportértékét, ami valószínűleg szintén sokakat tántorított el a szezon további követésétől.

Emellett az sem segíti a nézettség alakulását, hogy a döntőben az LA Lakers egyelőre dominál, 3:1-re vezeti a négy nyert mérkőzésig tartó párharcot, s a Miamiban nem nagyon látni akkora potenciált, amely arra predesztinálná a déli csapatot, hogy zsinórban négy mérkőzést nyerjen. Emiatt a játék színvonala sem verdesi az egeket.

A sportszakmai és politikai okok mellett Patrick Crakes, a Fox Sports egykori műsorvezetője és szakértője egy harmadik szempontot is megvilágított – ez pedig nem más, mint az erős konkurencia. Sosem volt még ugyanis arra példa az amerikai major sportok történetében, hogy a négy nagy liga: az NBA, az NFL, az NHL és az MLB (a baseball-bajnokság) egyszerre bonyolítsa le aktuális szezonját szeptemberben. Mivel az NHL-ben ebben a hónapban vívták a nagydöntőt, az is elszívhatott nem kevés nézőt az NBA-től, míg a hónap elején startolt 2020-21-es NFL-szezon a több mint fél éves szünet után nyilván rengeteg sportrajongót ültetett le a képernyők elé.

Ugyanakkor érdemes még egy politikai okot megemlíteni, amit én teszek hozzá ehhez a történethez. Ez pedig az elnökválasztási kampány, amely igen furcsán alakul, amióta Donald Trump elnök múlt szombaton kórházba került, ezáltal nem tud az újraválasztási hadjáratára és az ország vezetésére koncentrálni, holott hátrányban van demokrata kihívójával szemben a felmérésekben. A november 3-ára tervezett voksolás kampánya ennek ellenére pörög ezerrel, ami amerikaiak millióinak figyelmét köti le, s tereli el jó eséllyel a sporteseményekről is.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: latimes.com

Leave a Reply