Megkezdődött az első svájci tárgyalás a FIFA-ügyben

Számos nyomozás indult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) körüli homályos ügyekkel kapcsolatban az elmúlt években Svájcban. Ezek az eljárások persze csigatempóban haladtak, illetve haladnak, de most már van kettő olyan ügy, amelyben megkezdődött a bírósági tárgyalások sora. Tegnap Bellinzonában került sor annak a büntetőpernek az első tárgyalására, amelyben többek között Nasszer Al-Kelaifi, a Paris Saint-Germain és egy nemzetközi sporttelevízió-hálózat befolyásos vezetője, valamint Jerome Valcke, a FIFA korábbi főtitkára is a vádlottak padján ül. Korrupcióval vádolják őket, amelyről az elmúlt években a Sportudvar is többször beszámolt. Ítélet természetesen még nem született, s lehet, hogy évekig nem is fog.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Kisebb fordulóponthoz érkezett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ellen zajló eljárások története: tegnap Bellinzona szövetségi bíróságán kezdetét vette az első, FIFA körüli korrupciós ügyeket érintő svájci büntetőper, amelyet egy öt éves nyomozás előzött meg. A vádlottak padján több jelenlegi vagy egykori magasrangú személyiség foglalt helyet: Nasszer Al-Kelaifi, a Paris Saint-Germain és a BeIn Sport nemzetközi sporttelevízió-hálózat elnöke, illetve Jerome Valcke, aki még Sepp Blatter idejében volt a FIFA főtitkára.

A két férfi ügyvédjei társaságában érkezett hétfőn délelőtt a bíróságra, ahol meghallgatáson vettek részt az első tárgyalási nap keretében. A tárgyaláson először néhány, az eljárással kapcsolatos kérdést tisztáztak a felek, s ezután került sor a katari üzletember és a korábbi francia sportdiplomata meghallgatására. A per tárgyát televíziós jogokra vonatkozó szerződések képezik, amelyeket a FIFA a szigorú pályázati procedúrát megkerülve, egyedi megállapodás alapján kötött a BeIn Sports-cal a 2026-os és 2030-as világbajnokságok közel-keleti és észak-afrikai közvetítéseit illetően. A már 2017 őszén megfogalmazódott vád szerint Al-Kelaifi előnyöket nyújtott Valcke számára azért, hogy a FIFA akkori vezetése rábólintson a hírek szerint 400 millió euró értékű megállapodásra. Többek között a főtitkár kedvezményes áron bérelhetett egy szardíniai villát, amelyben Al-Kelaifinek is van tulajdonrésze, valamint olyan hírek is szárnyra keltek, miszerint egy katari látogatása idején egyik este a párnája alatt talált rá egy luxus karórára, melyet az üzletember ajándékozott neki.

Igazságügyi piruett

A per úgy vette kezdetét tegnap, hogy az év elején még úgy tűnt, nem is lesz rá szükség. A FIFA és Al-Kelaifi ugyanis januárban kvázi peren kívüli egyezséget kötött egymással, aminek az lett volna a célja, hogy megszüntessék a nyomozást. Csakhogy a svájci ügyészség pont ezen megállapodás miatt úgy döntött, ismét eljárást indít a tv-jogok ügyében. A korábban kizárólag “magánjellegű korrupció” gyanújával folyt nyomozást most már hűtlen kezelés miatt is folytatták. A hatóság szerint ugyanis ez a “peren kívüli egyezség” azt eredményezte, hogy Valcke megőrizhette magának azokat az előnyöket, amelyeket pedig a FIFA-nak kellett volna élveznie a BeIn Sports-cal kötött megállapodás terén még úgy is, ha az veszteséget okoz a szövetségnek. Emellett Al-Kelaifi esetében a kényszerítés gyanúja is fölmerült, vagyis az, hogy ő bírta rá a szövetséget a szóban forgó megállapodás elfogadására.

Ügyvédjeik közlése szerint mind Al-Kelaifi, mind Valcke vitatják az ellenük fölhozott vádakat és ártatlannak vallják magukat. A PSG tulajdonosának ügyvédjei emellett hozzátették, hogy “az ügy jelentős része” nem is érinti ügyfelüket. “A második vádpont frissen került bele a vádiratba a nyomozóhatóság részéről annak céljából, hogy ezzel mentse az ügyet. Ez egy erősen mesterséges nyomozati cselekmény” – jelentették ki Grégoire Mangeat, Marc Bonnant és Fanny Margairaz, Al-Kelaifi jogi képviselői, akik az egész eljárást erőltetettnek tartják.

Nem a föntebb említett közvetítési jogszerződés volt ugyanakkor az egyetlen ügy, amelynek tárgyalása tegnap megkezdődött. Jerome Valcke-nak és Nasszer Al-Kelaifinek ugyanis egy másik büntetőügyben is felelniük kellett a bíróság kérdéseire. Ez az ügy Valcke Sportunited nevű cégét érinti, amely a vád szerint 1 millió 250 ezer eurót kapott Dinosz Derisz görög üzletembertől azért, hogy az ő televíziója juthasson hozzá több világbajnokság görögországi és olaszországi közvetítési jogaihoz.

A volt FIFA-főtitkárt, valamint a tegnapi tárgyalástól egészségi okokból távolmaradt 63 éves görög pénzembert “folytatólagosan elkövetett passzív korrupció”, “súlyos hűtlen kezelés” és okirathamisítás miatt vonhatják felelősségre, míg Al-Kelaifit bűnrészességgel vádolják. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár 5 év börtönt is kaphatnak.

Nagy a nyomás a svájci igazságszolgáltatáson

Az ügyben az ügyészség mellett felperesként részt vesz a FIFA is, mivel a szövetség 1,4 és 2,3 millió euró közötti összeget követel Jerome Valcke-tól, amiért 18 hónapon át a FIFA pénzéből bérelte a szardíniai villát. Ezen felül további, fejenként 1 millió 250 ezer euró kártérítést követel Valcke-tól és Derisztől a görög és olasz közvetítési jogok körüli problémák miatt. A vádak azonban törékenyek, ugyanis az év elején fény derült arra, hogy 2016-ban és 2017-ben három alkalommal is titkos találkozóra került sor Gianni Infantino FIFA-elnök és Michael Lauber, akkori svájci legfőbb ügyész között, akik ellen idén nyáron vizsgálat indult büntetőeljárás akadályozása miatt.

Amennyiben a tárgyalás a végéhez ér, ez lesz az első alkalom, hogy a számos nemzetközi sportszervezetnek otthont adó Svájcban ítélet születik két ügyben abból a közel húszból, amely a FIFA ellen 2015, Sepp Blatter bukása óta megindult. Tavasszal már sor kerülhetett volna egy ítélethozatalra, mégpedig a 2006-os világbajnokság Németországnak történt odaítélése körüli korrupciós ügyben, azonban többszöri halasztás után végül Franz Beckenbauer egyezséget kötött a bírósággal, így nem ítélték el.

A mostani bellinzonai tárgyalás két okból is nagyon fontos a svájci igazságszolgáltatás számára. Egyfelől azért, mert ha sikerül viszonylag gyorsan lezárni az ügyet egy, a közvéleményt megelégedéssel eltöltő ítélettel, azzal helyreállíthatná az elmúlt hónapokban megtépázott hírnevét, másfelől megmutathatná, hogy van olyan hatékony, mint az Egyesült Államok igazságszolgáltatása, amely már 29, többségében az amerikai földrész labdarúgó-szervezeteiben, illetve a FIFA-ban vezető tisztséget betöltött embert ítélt el a különböző vesztegetési botrányok miatt. Ezt Saverio Lembo, a vádat képviselő ügyész is leszögezte az első tárgyalási napot követően.

A Sportudvar – mint ahogy eddig is – folyamatosan beszámol a FIFA körüli korrupciós ügyek alakulásával. Amint bármilyen érdekes fejlemény történik, arról írni fogok itt az oldalon. Kövessétek a Sportudvart!

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply