USA: Lelőttek egy feketét, leállt a sportélet

Ismét igen komoly feszültségek ütötték fel a fejüket az Egyesült Államokban. Azután, hogy a nyár elején egy afroamerikai férfi fehér rendőrök által történt meggyilkolása nemzetközi fölháborodást és erőszakhullámot idézett elő, most egy újabb, hasonló incidens borzolja a kedélyeket. Csakúgy, mint az előző, a mostani eset is komoly hullámokat vert az amerikai sportéletben. Szerdán szinte minden sportesemény elmaradt, így többek között az NBA rájátszásának mérkőzései, valamint labdarúgó- és baseball-összecsapások is.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az elmúlt napok vezető hírei között szerepelt az amerikai és a nemzetközi sajtóban is, hogy múlt hétvégén a Wisconsin állambeli Kenoshában fehér rendőrök hét lövést eresztettek egy fegyvertelen fekete férfi hátába egy ellentmondásos igazoltatás alkalmával. A 29 éves, háromgyermekes Jacob Blake ugyan túlélte a támadást, de jó eséllyel tolószékbe kényszerül. Az esetre Milwaukee városától 50 kilométerre került sor, ezért nem meglepő módon elsőként a város Bucks nevű kosárlabdacsapata jelentette be, hogy bojkottálja az Orlando Magic elleni szerdai NBA-mérkőzését, amelyet pedig ha megnyert volna, akkor bejutott volna a keleti főcsoport elődöntőjébe.

A Bucks döntése dominóeffektust idézett elő: nem sokkal később az NBA másik kettő, tegnapra kiírt mérkőzését (a Los Angeles Lakers – Portland és a Houston – Oklahoma City találkozókat) is elhalasztották bojkott miatt, s a hírek szerint a mára tervezett Toronto – Boston keleti főcsoport-elődöntő 1. mérkőzése is elmaradhat hasonló okokból.

Szinte a teljes sportélet leállt pár óra alatt
Az MLS-ben is elmaradtak az éjszakai mérkőzések

A bojkotthullám olyan gyorsan terjedt, amennyire talán még a márciusi halasztás- és törléshullám sem, hiszen alig néhány óra leforgása alatt újabb és újabb sporteseményeket halasztottak el tiltakozásképpen. Így történt ez a baseball-bajnokságban, az MLB-ben is, ahol a Milwaukee Brewers megtagadta a játékot a Cincinnati ellen. Itt is további két találkozót napoltak el. A labdarúgóknál, az MLS-ben is elmaradtak a szerdára kiírt mérkőzések egy találkozó kivételével.

Oszaka Naomi japán teniszezőnő is jelezte, hogy nem hajlandó pályára lépni csütörtökön, a New York-ba áthelyezett cincinnati torna elődöntőjében, amelyet a szervezők végül péntekre halasztottak. Magyar idő szerint ma reggel pedig bejelentette, hogy visszalép a versenytől. “A tenisz egységesen ítéli el az egyenlőtlenséget és a társadalmi igazságtalanságot, amelyek az Egyesült Államokban elterjedt eszméknek számítanak. Az Amerikai Tenisz Szövetség, az ATP és a WTA ezért közösen úgy döntött, hogy a mai napon félbeszakítja a játékot, elismervén a pillanat különlegességét” – áll a szervezetek közös közleményében.

A sportolókat sokkolták a történtek
Oszaka Naomi visszalépett “cincinnati” elődöntőjétől

Oszaka Naomi bojkottját követően fölmerült a kérdés, hogy kaphat-e viselkedéséért bármilyen büntetést, mivel ő volt az egyetlen játékos, aki nyíltan ellenezte a pályára lépést. Az amerikai szövetség nem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre. “Fekete nőként az a benyomásom, hogy sokkal fontosabb kérdések vannak, amelyeknek megoldása sürgősebb annál, hogy én teniszezzek” – írta Twitter-oldalán a 22 éves játékos, aki japán anyától és haiti apától született, s az elmúlt hónapokban többször fölemelte szavát a társadalmi igazságtalanságok ellen.

Az NBA-játékosok nála sokkal aktívabban fejezték ki a rasszizmus elleni fellépésüket. A nemzeti himnusz alatt félig letérdepeltek, a parkettán pedig egy hatalmas Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) felirat “díszeleg”. Ezen kívül a játékosok mezén szlogenek olvashatók, nyilatkozataikban pedig állandóan fölemelik szavukat a rasszizmus ellen és igazságot követelnek a fehér rendőrök “terrorjának” áldozatul esett afroamerikaiak számára.

Három hónappal George Floyd halála után Jacob Blake esete újabb sokkot okozott. A kosárlabdázók számára – állításuk szerint – nagy traumát okozott az a videófelvétel, amely megörökítette a Blake elleni rendőri fellépést. A felvételen hét lövés hallható, amely mind a 29 éves férfi hátát érte. Ügyvédje szerint Blake-et a rendőrség őrizetbe akarta venni az igazoltatást követően, ő ennek azonban ellenállt, mert a rendőrök tudomást sem akartak venni arról, hogy kocsijában ül felnőtt felügyelete nélkül három gyermeke, akik 3, 5 és 8 évesek.

“Elegünk van”
Leállt az NBA rájátszása

„Az elmúlt napokban láttuk azt a szörnyű videót, amelynek tanúsága szerint államunkban, Wisconsinban lelőtték Jacob Blake-et, majd több tüntetőt is. A változások iránti jelentős törekvések ellenére nincs konkrét intézkedés a jelenség ellen, éppen ezért ma nem tudunk a kosárlabdára koncentrálni” – indokolták bojkottjukat a Milwaukee Bucks játékosai.

Döntésük meglepte az Orlando Magic játékosait, akik elismerték, hogy „nincsenek tisztában” a kezdeményezéssel, de tiszteletben tartják azt. Barack Obama volt amerikai elnök a Twitteren üdvözölte a milwaukee-i kosárlabdázókat, amiért „kiállnak amellett, amiben hisznek.” Obama hozzátette: minden amerikai intézménynek meg kell védenie az ország értékeit. LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja ezt írta a Twitteren csupa nagy betűkkel: „VÁLTOZÁST AKARUNK. ELEGÜNK VAN”.

Az ESPN sportcsatorna és a The Athletic szakportál szerint az NBA-csapatok tegnap este rendkívüli tanácskozást tartottak az orlandói „buborékban”, amelyen a két Los Angeles-i csapat: a Lakers és a Clippers is a négy és fél hónap leállás után alig egy hónapja újrakezdődött bajnokság befejezését indítványozta. A javaslatot a többi, a rájátszásban érdekelt csapat nem fogadta el. Az egyeztetések ma folytatódnak, miközben a liga igazgatótanácsi ülést fog tartani, amelyen a vezetők és a franchise-ok képviselői vesznek részt, hogy „válaszoljanak a játékosok aggodalmaira.” Ma három mérkőzés lenne soron a bajnokságban, de ahogy föntebb említettem, a Toronto – Boston főcsoport-elődöntő jó eséllyel elmarad, de az is lehet, hogy a teljes hátralévő idény is…

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply