Messi: Menni, de hova?

Bombaként robbant a hír tegnap este, miszerint Lionel Messi ügyvédjei útján közölte a Barcelonával, hogy nem kívánja kitölteni 10 hónap múlva lejáró szerződését, vagyis még idén távozni akar a csapattól. A klubvezetés persze nem akarja elengedni az együttes legjobb játékosát, akinek viszont egyre inkább kifelé áll a szénája, különösen a nagy átalakításokra készülő Ronald Koeman érkezésével. Ezután fölmerül a kérdés, hogy vajon mely kluboknak van módjuk teljesíteni az argentin kolosszális fizetési igényét? Ezen kívül az sem elhanyagolandó, hogy a klubvezetés állítólag ragaszkodik Messi 700 millió eurós kivásárlási árának teljesítéséhez az esetleges vevő részéről, ami akár mindegyik érdeklődőt eltántoríthat az igazolástól. Az is előfordulhat azonban, hogy Messi végül mégis marad, ehhez viszont alighanem a balhés elnöknek kellene távoznia.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ugyan az elmúlt években minden nyári átigazolási időszakban fölröppent az a pletyka, hogy Lionel Messi távozhat a Barcelona csapatától, de ezek eddig rendre csak pletykák maradtak. Most azonban minden bizonnyal egészen más a helyzet, ugyanis több forrás is megerősítette, hogy az argentin csatár ügyvédjein keresztül és faxban is jelezte a katalán klub felé, hogy szeretné aktiválni szerződésének azon záradékát, miszerint egy évvel a kontraktus lejárta előtt egyoldalúan fölmondhatja azt és lényegében ingyen távozhat.

Az argentin TyC Sports sporttelevízió értesülése szerint a szóban forgó záradékot már június 10-én aktiválhatta volna Messi, azonban a szezon elhúzódása miatt (csak a múlt héten, a BL nyolcas döntőjével ért véget az idény) erre csak most kerül sor. Természetesen ezzel abszolút nincs elrendezve ez a történet, ugyanis a klubvezetés állítólag hamisnak tartja a záradékot, s azt állítja, hogy sokkal inkább a kivásárlási záradék van érvényben, amely alapján Messi szerződése lejárta, vagyis 2021. június 30. előtt csak abban az esetben távozhat, ha új csapata kifizeti a 700 millió eurós kivásárlási árát.

Abból kiindulva, hogy a világ legdrágább játékosa, Neymar 222 millió euróért szerződött három évvel ezelőtt a PSG-hez, ráadásul a jelenlegi gazdasági állapotok egyáltalán nem kedveznek egy csillagászati összegű transzfer lebonyolításához, ezért nem tűnik valószínűnek, hogy bárki ennyit áldozna Messire. Arra, hogy mely csapatoknak lehet meg az anyagi lehetőségük arra, hogy ilyen feltételek mellett is szerződtessék az argentint, lejjebb még visszatérek.

Koeman nem győzte meg

A 33 éves Lionel Messi lényegében teljes karrierjét a Barcelonánál töltötte, hiszen 13 esztendős korában került a katalán sztárcsapathoz. Szinte mindent megnyert a gránátvörös-kék mezben, amit klubszinten meg lehet nyerni. Természetesen mint mindenkit, őt is alaposan letaglózta, hogy a csapat 8:2-es vereséggel esett ki a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből a későbbi győztes Bayern München ellen. A nagy zakót követően távozott a csapattól Quique Setién vezetőedző, aki januárban történt kinevezésekor azzal indokolta Barcelonába szerződését, hogy örül annak, hogy Messivel dolgozhat együtt…

Ezek alapján nem csoda, ha arról szól a fáma, hogy az új tréner, Ronald Koeman nem győzte meg az argentint a szebb jövőt illetően. Mint ismert, a klublegenda szakember szinte azonnal hozzálátott a csapat átalakításához: bejelentette, hogy nem számít többek között Luis Suárezre, Ivan Rakiticre, Arturo Vidalra és Samuel Umtitire sem, viszont visszatérhet a gárdához Philippe Coutinho. Gyakorlatilag egy gyökeres reformra készül a holland, akit nyilván az vezérel, hogy ne ismétlődhessen meg a Bayern elleni 2:8.

Messinek viszont nem tetszenek az új szakvezető elképzelései, mégpedig olyannyira, hogy egy barcelonai rádió híre szerint a hétfőre kiírt vírusteszten sem fog megjelenni, ami pedig alapfeltétele lenne annak, hogy másnap társaival együtt megkezdhesse a felkészülést a szeptember közepén kezdődő új szezonra.

Kik lehetnek a kérők?

Pedig nem állíthatjuk, hogy Messi ne lenne kellőképpen megfizetve Barcelonában: a Football Leaks szerint 71 millió euró az éves fizetése, bónuszok nélkül. Ez rekord. Ebből is látszik, hogy annak a csapatnak, amely szeretné megszerezni őt, akkor is mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, ha ingyen tudja szerződtetni az argentint. De még mi volna akkor, ha a 700 milliós kivásárlási árat is ki kellene perkálni? Természetesen nem sok klub neve merülhet föl, mint Messi reális kérői. Ezeket sorolom most fel.

Manchester City, a természetes választás?

Bár egyelőre egyik csapat sem jelezte hivatalosan, hogy érdeklődne Lionel Messi iránt, azonban mind sportszakmai, mind anyagi értelemben a Manchester City lehet a befutó. Előbbi szempontból azért, mert a csapat menedzsere Pep Guardiola, akivel Messi remekül tudott együttműködni Barcelonában. Utóbbi szempontból pedig azért, mert az angol klub mögött egy emirátusokbeli tulajdonosi kör áll, amelynek valószínűleg most sem okozna megoldhatatlan feladatot, hogy megvásárolja, aztán pedig fizesse a támadót. Messi számára az is jó hír lehet, hogy a Cityben játszik honfitársa, egyben jóbarátja, Sergio Agüero, aki akkor, amikor Argentínában bármi miatt támadták Messit, rendszeresen nyilvánosan védte meg őt. Ezen kívül Messi amellett sem mehet el szó nélkül, hogy Kevin de Bruyne személyében egy remek kiszolgáló játékosa van a manchesteri csapatnak. Ezek azok az okok, amik miatt a bukmékerek a Cityt tartják a legesélyesebbnek Messi megszerzésére.

Newell’s Old Boys, a szívügy

Bonyolíthatja a Manchester City és a többi potenciális európai érdeklődő dolgát, hogy Lionel Messi néhány évvel ezelőtt kijelentette, hogy Európában a Barcelonán kívül nem játszana másik csapatban. Persze nem biztos, hogy nincs az az ajánlat, amely megváltoztatná a csatár ezen álláspontját, már ha ez még mindig érvényes. Messi 33 évesen ugyanennyi góllal és 26 gólpasszal zárta az elmúlt szezont, vagyis még kettő-három szép éve is lehet. Így elsősorban nem abban lehet gondolkodni, hogy a Közel-Keleten, Kínában, esetleg Japánban vállalna munkát, mert ezekbe a térségekbe egyelőre inkább a levezetni szándékozó játékosok igazolnak Európából, mint ahogy azt az ex-barcelonás Andrés Iniesta is tette, amikor Japánba szerződött. Több médium is fölvetette, hogy David Beckham szívesen szerződtetné Messit miami franchise-ához, ugyanakkor több helyen emlékeztetnek Messi azon korábbi kijelentésére, miszerint hazájában szeretné befejezni karrierjét, mégpedig gyermekkori nevelőklubjában, a rosariói Newell’s Old Boysban. A többszörös aranylabdás sosem játszott az argentin bajnokságban, de állítása szerint egy nap szeretne odahaza pályára lépni. Amennyiben ez megtörténik, Messinek számolnia kell azzal, hogy a Newell’s Old Boys csak a töredékét tudná kipengetni annak a csillagászati fizetésnek, amelyet ma Barcelonában zsebre tesz, persze aligha lennének anyagi gondjai ettől.

Inter, Manchester United: a kívülállók

Pénzügyi szempontból ezt a két csapatot is azok között említhetjük, amelyeknek lehet módjuk Messi leigazolására. Az MU paradox módon akár a megfelelő választás is lehet Messi számára, hiszen ebben az esetben is közel lenne Sergio Agüeróhoz. Sportszakmailag viszont elriaszthatja az argentint az a tény, hogy ugyan a Vörös Ördögök a 3. helyen zárták az angol bajnokság legutóbbi kiírását, azonban a Citytől 15, a Liverpooltól pedig 33 ponttal maradtak el, ráadásul a csapatnál még javában zajlik az építkezés, amelynek alapjai még mindig igen törékenyek. Az Inter 2. lett az olasz bajnokságban, s ugyan mindössze egy ponttal maradt le a Juventus mögött, de árnyalja a képet, hogy a torinóiak kicsit kiengedtek az idény végére, miután már fordulókkal a zárás előtt bebiztosították bajnoki címüket. Az mindenesetre érdekes lenne, ha Olaszországban ismét létrejönne a Messi-Ronaldo rivalizálás, főleg úgy, hogy a milánói kék-feketék lehetnek a Zebrák kihívói a következő években.

Real Madrid, PSG: valószínűtlen, de nem lehetetlen

A közelmúltban többször is terjedtek olyan híresztelések, miszerint Lionel Messi iránt érdeklődik a Real Madrid. Mondani se kell, óriási hír lenne, ha az argentin gólzsák az ősi rivális kedvéért hagyná el a Barcelonát. Olyanra már volt példa, hogy egy sztár a katalánoktól a királyiakhoz szerződött át: 2000-ben Luis Figo tett így, akit persze meg is kérdeztek arról nemrég, szerinte van-e esély arra, hogy Messi kövesse a példáját. Erre határozott lehetetlennel felelt. Messi túl régóta kötődik a Barcelonához és különösen annak szurkolóihoz, akik minden bizonnyal nem tudnák megbocsátani neki, hogy megannyi siker után az ősi ellenségnél folytassa pályafutását.

Ami a Paris Saint-Germaint illeti, a BL-döntős klubnál elsősorban anyagi okok hátráltathatják az argentin szerződtetését. Messi ugyan remek triót alkotna Neymarral és Kylian Mbappéval, azonban mindketten kolosszális mértékű fizetést tesznek zsebre hetente, így az ő érkezése a bérek átrendeződését kellene, hogy magával hozza, ebbe pedig különösen Neymar aligha menne bele. Ez akkor is igaz volna, ha közben Edinson Cavani és Thiago Silva személyében két kulcsjátékos is távozik a francia fővárosból ezekben a napokban, így az ő – szintén jelentős összegű – fizetésüket más célra fordíthatja az egyesület. Azt sem szabad viszont elfelejteni, hogy mindketten ingyen távoznak szerződésük lejárta miatt, így belőlük nem tud pénzt csinálni a klub, amelynek eközben még a pénzügyi fair play szabályainak betartására is nagy gondot kell fordítania, mivel az elmúlt években rengeteg problémája adódott az előírások betartásával, amiből bőven voltak jogi viaskodásai az UEFA-val. A PSG és annak katari tulajdonosai számára az átigazolási politika terén is fejtörést okozna Messi érkezése, mivel ebben az esetben bezárulna minden ajtó – sem védőt, sem középpályást nem tudna szerződtetni a csapat a pénzügyi fair play egyik legfőbb pillérjének, a költségvetés egyensúlyának megsértése nélkül.

Mind a Real Madridnak, mind a PSG-nek meglenne az anyagi lehetősége Lionel Messi szerződtetésére, azonban a fönt említett okok miatt ennek bekövetkeztére nincs nagy esély.

Az elnök lemondása megváltoztathatná Messi döntését

Ha még nem lenne kellően kesze-kusza a történet, akkor itt van még egy szempont, ami alapjaiban befolyásolhatja a Messi-ügy végkimenetelét. Ez pedig nem más, mint maga Josep Maria Bartomeu, a Barcelona elnöke. A szeszélyes természetéről ismert presidente sok botrányt idézett elő az elmúlt években, amelyek közül kiemelkedik a húsvétkor kirobbant cirkusz, amikor az elnökség több tagja egyszerre mondott fel az elnöknek, mert nem tudtak azonosulni vezetési stílusával. Bartomeu hosszú ideje készült a klub „megtisztítására”, vagyis arra, hogy kizárólag hozzá hű emberek legyenek körülötte. Emlékezetes, hogy amikor tavasszal a játékosok fizetésének csökkentéséről zajlottak az egyeztetések, olyan hírek láttak napvilágot, hogy a focisták – Messivel az élükön – nem mennek bele a vezetőség ajánlatába. Az elnök határozottan kijelentette, hogy a vele szembefordulók szivárogtatták ki ezeket a hamis információkat a sajtónak, amelyek nehezítették a tárgyalások sikeres lezárását. Messi később a csapat nevében közleményt adott ki, amelyből viszont az tűnt ki, hogy Bartomeu igyekezett rájuk nyomást helyezni a szivárogtatásokkal annak érdekében, hogy belemenjenek egy olyan dologba, amit egyébként is vállalnának.

Messi és Bartomeu aligha fognak kezet egymással még egyszer… (Forrás: barcanoticias.blog.hu)

A spanyol sajtóban ma reggel olyan vélemények láttak napvilágot, hogy az elnök lemondása talán megmenthetné Messi és a Barcelona házasságát. Joan Laporta, a katalán klub korábbi elnöke az Iusportnak azt mondta, hogy Bartomeunak a teljes elnökséggel együtt azonnal le kellene mondania. „Megtépázták Messi jó hírnevét, hogy kimentsék magukat az általuk okozott gazdasági és sportszakmai zavarból” – így Laporta, aki szerint a lemondás reményt adhatna arra, hogy Messi végül mégis marad. Az El Chiringuito című barcelonai napilap szerint ez akár már ma megtörténhet (a cikk írásának pillanatáig nem következett be) annak ellenére is, hogy az elnök a tegnap késő esti rendkívüli elnökségi ülésen nem nyújtotta be a lemondását. Ezt az értesülést megerősítette az el Nacional című újság és több focis szakportál is. Ezzel ellentétes értesülést közölt ugyanakkor egy másik befolyásos barcelonai lap, a Sport – szerintük Bartomeu igenis maradni fog. Egy biztos: a nép döntött. A Barcelona néhány szurkolója tegnap este a város utcáin követelte Bartomeu távozását.

Tovább fokozhatja az elnökön a nyomást, hogy a katalán klub több meghatározó figurája is nyilvánosan kiállt Lionel Messi mellett. Így tett a csapat korábbi kapitánya, Carles Puyol is, aki a Twitteren ezt írta: „Tisztelet és csodálat, Leo. Minden támogatásom a tied, barátom”. Luis Suarez erre az üzenetre kommentben két tapsikolós ikonnal reagált. Mint tudjuk, az uruguayi, Messi nagy barátja is a távozás küszöbén áll.

Vannak olyan hírek is, melyek szerint Messi radikális változásokat követelt a Bayern elleni megsemmisülést követően. Ezek között első helyen szerepelt az elnök lemondása, amelyre eme cikk írásának idejéig nem került sor. Messi vagy Bartomeu – ez itt a kérdés. És ha válaszolni akarok, azt kell mondjam, igen valószínűtlennek tartom, hogy az elnök ellenálljon egy ekkora, ráadásul folyamatosan növekvő nyomásnak…

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: goal.com

Leave a Reply