Coman hőssé vált, Neymar erőtlen volt – a BL-döntő legfőbb tanulságai

A Bayern München győzelmével ért véget a 2020-as Bajnokok Ligája-döntő. A német együttes egy francia, Kingsley Coman góljával verte a francia bajnok Paris Saint-Germaint, amely a sajátos körülmények között tudott átlépni saját árnyékán és döntőt játszani hosszú évek sikertelensége után. A fináléban inkább a PSG volt veszélyes, azonban a Bayern jobban használta ki lehetőségeit, így összességében véve megérdemelten győzött. A finálé pozitív és negatív tanúságait szedem össze.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
POZITÍVUMOK
Coman, a PSG neveltje romba döntötte egykori klubjának álmait

Amennyiben a döntő hősét kellene megneveznünk, nem lenne nehéz dolgunk, hiszen Kingsley Coman jelentette a különbséget a két csapat között. Egészen pontosan a gólja. Rendkívül érdekes, hogy éppen ő döntötte el a BL-trófea sorsát, mivel 8 és 18 éves kora között a PSG-ben nevelkedett, lényegében ott vált focistává, mégha a nagycsapatban nem is jutott nagyon szóhoz. Talán azt is mondhatnánk, hogy bosszút állt egykori klubján azért, mert az annak idején nem hitt benne. Persze elég karcsú lenne ennyivel magyarázni a végeredményt, hiszen ehhez kellett a rengeteg elpuskázott párizsi ziccer is. Coman úgy tudott gólt szerezni, hogy Thilo Kehrer szorításában olykor szenvedett a mérkőzésen, azonban a gól előtt sikerült mindenkit leráznia magáról, ezzel pedig a mennybe repítette jelenlegi csapatát, nevelőegyesületét pedig a pokolba lökte.

Neuer, az igazi fal

Manuel Neuer volt a döntő másik igazán fontos szereplője. A levegőt végig uralta a kapuja előtt, a földet nem kevésbé, s három hatalmas párizsi lehetőség is benne halt el: előbb a 18. percben Neymar lövését tudta nem akármilyen bravúrral védeni, majd a 45. percben Kylian Mbappé próbálkozását kellett hárítania, végül a 70. minutumban Marquinhosszal szemben is győztesként került ki. Totálisan megnyerte a pszichológiai háborút a párizsiakkal szemben, akik akárhogy is próbálkoztak, nem tudták térdre kényszeríteni.

Kimmich, a svájci német bicska

Akár középpályást, akár védőt játszott, Joshua Kimmich tette a dolgát. A német válogatott játékos hatalmasat játszott, nagy területeket védett a párizsi támadásokkal szemben, s különösen Mbappét tudta kikapcsolni a játékból, ezzel felbecsülhetetlen érdemeket szerezve csapata sikerében. Erre már csak slusszpoénként rakódik rá az a tény, hogy ő adta Comannak a gólpasszt.

NEGATÍVUMOK
Neymar és Mbappé egymást zavarta

Régóta várták a párizsi szurkolók, hogy a csapat két legnagyobb sztárja, Kylian Mbappé és Neymar egy BL-döntőben vezessék győzelemre a csapatot. Végül nagyot kellett csalódniuk. Előzőleg szinte minden szakértő egyetértett abban, hogy a két csatárnak kell kulcsszerepet játszania a fináléban párizsi oldalról, azonban végül mindketten elmaradtak valós képességeiktől. Egyikőjük sem használta ki fizikai kapacitásának 100%-át és midketten többször hoztak rossz döntést. Mbappénak az első félidőben három komoly lehetősége is volt (14., 15. és 45. perc), miközben Neymart jól láthatóan idegesítette az, hogy amíg a francia csatár teszi a dolgát, neki nem ment a játék. Bár a brazilnak is volt a 18. percben egy veszélyes próbálkozása, de igazából abból sem tudta kihozni a maximumot. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a PSG két sztárja nélkül vívta meg ezt a BL-döntőt, hiszen ha legalább az egyikőjük igazán jól játszott volna, akkor lett volna esélye a csapatnak, így azonban a könyörtelen Bayern relatíve könnyedén győzött.

Kehrer végül elvesztette a pályát

Csapattársaihoz hasonlóan Thilo Kehrer is igen jól kezdte a finálét, azonban később ő is jócskán visszaesett. Pedig a német védő egy olyan mérkőzésen játszhatott, amelynek a PSG focistái nagy meggyőződéssel vágtak neki. A második félidőben azonban belőle is kifogyott a kakaó, s ez végül csapata vereségét eredményezte, hiszen az ő feladata lett volna Coman szigorú felügyelete, de nem tudta, hogyan győzhetné le a franciát. Perisiccsel szintén meggyűlt a baja, így egyáltalán nem tudta segíteni együttesét a támadásokban.

A PSG sajnálni fogja elpuskázott lehetőségeit

A Bajnokok Ligája döntőjének elvesztése természetesen nagy keserűség a PSG számára, de úgy különösen az lehet, hogy kis szerencsével az első félidőben akár el is dönthette volna a mérkőzést a csapat. A középpálya intenzív játéka és a gyors támadások ellen eleinte nem volt ellenszere a Bayernnek, amelynek viszont szerencséje volt, hogy a PSG akcióiban nem volt meg a kellő hatékonyság, s ez a második játékrészben sokba került a bajorokkal szemben. Ekkor ráadásul már a szükséges erőforrások sem voltak meg ahhoz, hogy a franciák huzamosabb ideig áttudják helyezni a játékot a német térfélre. A csapat mindezek alapján örökké sajnálhatja majd ezt a vereséget, amelyet meg kell emésztenie.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: origo.hu

Leave a Reply