Gól mindössze 12 perc után – 75 éve debütált a címeres mezben Puskás Ferenc

Jelentős évfordulót ünnepelhet a magyar labdarúgás ma, az államalapítás ünnepén. 1945. augusztus 20-án, tehát napra pontosan 75 évvel ezelőtt debütált a nemzeti csapatban az akkor még csak 18 éves Puskás Ferenc. A Száguldó Őrnagy az osztrákok elleni Üllői úti mérkőzésen igen gyorsan meg is szerezte első válogatott gólját, amelyet a következő 11 évben további sok-sok szép és fontos találat követett. Öcsi bácsi debütáló mérkőzésére emlékezünk a Visszapillantó rovatban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt állítom, hogy 1945 a magyar történelem leggondterheltebb évei közé tartozik. Ebben az évben fejeződött be a második világháború, aminek utolsó hónapjaiban az egész ország mérhetetlenül nagy emberi, anyagi és mentális károkat szenvedett el. A talpraállás gyorsan megkezdődött, s ennek részeként augusztusban, a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódóan a Népligetben sportnapokat tartottak, amelynek keretében nem csak labdarúgó-, hanem pl. kézilabda-mérkőzésekre is sor került.

Ami a focistákat illeti, augusztus 19-ére és 20-ára is le volt kötve egy-egy barátságos mérkőzés – előbbi napon Ausztria, utóbbi napon Jugoszlávia ellen. Az osztrákok legyőzése nem okozott különösebb gondot a mieinknek, akik 2:0-ra nyerték a találkozót. Másnap tehát a jugoszlávokkal kellett volna megmérkőzni, de a déli szomszédok az utolsó pillanatban lemondták a mérkőzést, így a sógorok még egy napot maradhattak nálunk, mivel az államalapítás ünnepén is velük csaptak össze a magyarok. Természetesen az előző napi mérkőzéshez képest több változást is kellett eszközölni a csapat összeállításában, így Gallowich Tibor szövetségi kapitány négy újoncot is avatott – köztük egy bizonyos Puskás Ferencet.

Forrás: magyarfutball.hu

A Kispest fiatal, ám igen tehetséges csatárának egyértelműen helye volt a felnőtt válogatottban, hiszen klubszinten remek teljesítményt nyújtott, így hasznára volt a nemzeti csapatnak is. Ezt első mérkőzésén rögvest bizonyította is, ugyanis a 12. percben az ő góljával szerzett vezetést a csapat az Üllői úti stadion Népsport által 20 000 fősre taksált közönsége előtt. Lakat előreadott labdáját Szusza kapta. Az összekötő Zsengellérnek passzolta tovább, az kicselezte Sestát, egészen az alapvonalig futott, ott hátragurította a labdát. Puskás jól érkezett és közelről élesen a hálóba vágta. Védhetetlen volt.

Egy perccel később már jött is a második magyar gól, amelyet Szusza Ferenc jegyzett, majd újabb kettő minutummal később már 3:0 állt az eredményjelzőn, ugyanis Zsengellér Gyula is betalált az osztrák kapuba, amihez a korabeli tudósítás alapján a kapus hibája is szükségeltetett. A 22. percben szépített az ellenfél: Decker meredeken előreadta a labdát, a gyors Kominek ráfutott, Csikós kiszaladt a kapuból, a fürge jobbszélső pedig mellette az ellenkező sarokba lőtt. 3:1.

A gól érezhetően megfogta a mieinket és fölvillanyozta az osztrákokat. A következő jó negyedórában aktívabb volt a vendégcsapat, amely akár újabb gólt is szerezhetett volna, azonban a magyar védelem jól állta a sarat. Ennek eredményeként a 38. percben visszaállt a három gólos különbség: Szusza Szabót futtatta, a szélső alapvonalról jól adott hátra. Zsengellér Vincze elé sarkallta a labdát és a szélső nyugodtan a hálóba gurított Ploc kapus mellett. 4:1.

A gól után Puskás jól ugratta ki Zsengellért, aki 15 méterről gyengén mellé lőtt, majd Szabó jó beadása Vinczéről nem a kapuba, hanem kifelé pattant. Ekkor a magyar csapat volt állandóan fölényben. Szabó lapos lövését védte Ploc a játékrész zárásaként.

A második félidőben is jóval aktívabb volt a magyar csapat. Érződött, hogy akár kiütéses győzelem is lehet ebből a mérkőzésből az előző napi 2:0 után. Ezt érezhették alighanem az osztrákok is, akik több kemény szereléssel kezdték a félidőt, ezzel a közönség nemtetszését kiváltva. Azonban ez sem segített, ugyanis az 56. percben a balszárny szép támadást vezetett. Zsengellér kapta a labdát, pompásan tette ki Szuszának, aki hajszállal a kifutó Ploc előtt érte el a labdát, kicselezte a kapust is és majdnem az ötös balsarkáról a hálóba bombázott. Ezzel a találattal ki is alakult az 5:2-es végeredmény.

A hátralévő bő félórában is számos magyar lehetőség adódott (ezekből több Puskás nevéhez fűződött), miközben az osztrákok egyre nehezebben viselték az újabb vereséget. Ennek a 76. percben volt egy érdekes megnyilvánulása: a Népsport tudósítása szerint Decker, a sógorok középpályása belerúgott Kirádi Ervinbe, amit Hertzka Pál játékvezető természetesen lefújt. Ekkor Decker mondott valamit a bírónak, ami miatt az a kezébe vette a labdát, s nem akarta folytatni a mérkőzést. Végül egy perc szünet után mégis folytatódott a játék.

Az utolsó percekben voltak lehetőségek mindkét oldalon, de gól már ezekből sem született, így a vége: Magyarország – Ausztria 5:2. Ennél szebb győzelmet el sem lehetett volna képzelni Szent István napján, hiszen az osztrákok mindig is nagy riválisaink voltak. De ami eme cikk tekintetében ennél is fontosabb, hogy Puskás Ferenc remek játékkal, és ami a legfontosabb, góllal debütált a magyar válogatottban. Akkor talán még senki sem volt, aki azt gondolta, hogy ebből a fiatal csatárból pár éven belül a világ legjobb játékosa lesz, aki olyan örökséget hagy maga után, aminek mindmáig nagy hatása van mind hazai, mind nemzetközi szinten.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: stefan2001.blogspot.com

Leave a Reply