Nagelsmann-Tuchel: Amikor a tanítvány szeretné legyőzni a mestert

Ma este kerül sor a labdarúgó Bajnokok Ligája első elődöntőjére, amelyben a Paris Saint-Germain a Lipcsével játszik. A mérkőzés számunkra természetesen Gulácsi Péter miatt lesz érdekes, de nem ez az egyetlen érdekesség a párharccal kapcsolatban. Mindkét csapatot német tréner irányítja, akik ráadásul dolgoztak már együtt: a lipcsei Julian Nagelsmann a párizsi Thomas Tuchel játékosa volt az Augsburg tartalékcsapatában a 2000-es évek végén, s elsősorban az ő hatására lett edző. Ma este megmutathatja egykori tanítójának, mi mindent sajátított el tőle.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Német edzők mindenfelé – kis túlzással így is jellemezhetjük a Bajnokok Ligája idei elődöntőjének mezőnyét, hiszen a négy csapatból háromnak is germán trénere van. A két német együttes, a Lipcse és a Bayern München mellett a Paris Saint-Germainnek is ebből az országból érkezett a vezetőedzője, az üdítő kivételt a francia Rudi Garcia, a Lyon szakmai munkájának irányítója jelenti. Julian Nagelsmann, a Lipcse vezetőedzője utóbbival kapcsolatban humorosan megjegyezte a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy félig ő is német, így valójában három és fél germán szakember érintett a legjobb négy csapat küzdelmeiben.

Ez a cikk azonban elsősorban Nagelsmannról és Thomas Tuchelről, a PSG tréneréről fog szólni, de elsősorban nem azért, mert csapataik egymás ellen lépnek pályára az elődöntőben, hanem azért, mert a két szakembert több mint tíz évre visszanyúló kapcsolat köti egymáshoz. Julian Nagelsmann a 2007-2008-as szezonban az Augsburg tartalékcsapatánál játszott, amelynek éppenséggel Thomas Tuchel volt az edzője. Egyikőjük sem futott be túl hosszú játékoskarriert, ami persze mindkettejük esetében a sok sérülésnek volt betudható. Tuchel így beszélt augsburgi időszakáról, illetve ma esti ellenfeléről: “Nem kaptunk pénzt azért, mert az Augsburg-tartalékhoz tartoztunk, de ettől függetlenül nem tétlenkedtünk. Dolgoznunk kellett és figyelnünk az ellenfeleket. Julian rendkívül tehetséges játékos volt, ám sajnos korán be kellett fejeznie karrierjét egy komoly sérülés miatt. Ennek köszönhető, hogy nagyon fiatalon elkezdett edzősködni”.

Az 1860 Münchentől Hoffenheimen át Lipcsébe

Nagelsmann visszavonulását követően már 2008 nyarától edzői feladatokat vállalt. Kezdetben az 1860 München utánpótlás-együtteseinél kapott munkát, majd a Hoffenheimnél képezte a fiatalokat. Ez annyira jól ment neki, hogy 2016-ban megkapta az első csapat vezetőedzői tisztségét. Innen már nem volt megállás: mivel a Hoffenheimmel remekül szerepelt a Bundesligában, így nem volt meglepő, hogy a Lipcse már 2018-ban kinézte magának, mint új szakvezetőt. Akkor meg is állapodtak a felek, hogy Nagelsmann a 2018-2019-es szezont még Hoffenheimben tölti, 2019 nyarán viszont Gulácsi Péter és Orbán csapatához igazol.

Tuchel bevallása szerint nem tudta elképzelni, hogy 13 évvel később egy BL-elődöntőben futnak össze újra. De ki tudta ezt elképzelni? A két szakember annak ellenére, hogy barátok, elsősorban szakmai kapcsolatot tartanak fönn egymással. Közös karrierjük van. Mindkettejük játékospályafutásának egy korai nagy sérülés vetett véget, de gyorsan és sikeresen átálltak az edzők közé.

“Ezek az edzők a labdarúgásért élnek, a labda megszállottjai. Nem tudnak leállni. Ha tíz percig néznek egy focimeccset a tévében, egyből azon kattog az agyuk, hogyan tudnak tovább javítani csapataik játékán” – jelentette ki Patrick Guillou, a BeIn Sport nemzetközi sporttelevízió német focival foglalkozó szakértője. Hozzátette, hogy a két tréner egyaránt nagyon szereti a labdatartásra épülő játékot, s rendre ösztönzik a labdát éppen birtokló játékosukat arra, hogy találják meg a legjobb megoldást.

“Az építkezés során a mozgások, az automatizmusok, a játékterek, a terek létrehozásának módja, a tengelyben gondolkodás, az üres területek bejátszása, a mélységi játék megteremtése és a labdát birtoklónak nyújtandó támogatás mindkét szakember esetében iránytűnek számít. Ebben hasonlítanak Pep Guardiolára” – tette hozzá Guillou.

A spanyol szakember természetesen példakép Nagelsmann és Tuchel számára is, előbbi lényegében a mentorának tartja. “Mára megszabadult tőle, levágta a köldökzsinórt, azonban még ma is gyakran hivatkozik rá, mint arra az edzőre, akinek hatására összeálltak a módszerei és a taktikai elképzelései” – mondta a BeIn Sport szakértője.

Julian Nagelsmann számára mindig is nagyon fontos volt a részletesség, az, hogy csapata a játék minden elemében a legtökéletesebb teljesítményt produkálja. “Félénk játékos volt, mert mindig mindent tudni akart, miért, hogyan stb.” – nyilatkozta nevetve a tegnapi sajtótájékoztatón Tuchel, aki ugyanakkor ezzel indokolta meg azt, hogy Nagelsmann miért lett ennyire jó edző. “Megvannak a képességei az ellenfelek és a mérkőzések elemzéséhez, amit Augsburgban mi is észrevettünk. Föl is ajánlottuk neki, hogy dobja ki a diplomáját, s foglalkozzon inkább az edzősködéssel. Azt azonban mi sem láttuk előre, hogy ennyire magasra fogja tenni a lécet, pláne ilyen fiatalon, mint amilyen most is” – tette hozzá a PSG vezetőedzője.

“Tuchel megszállottja a labdarúgásnak, csak ezért él. Ő is mindig belemegy a legapróbb részletekbe is, még akkor is tovább mozgatja a kurzort, amikor ezt sokan mások már nem tennék meg. Ez ragadt rá Nagelsmannra is, aki akkor, amikor saját lábára állt, és önmaga útját kezdte járni, lépésről-lépésre jutott el ide, a Bajnokok Ligája elődöntőjéhez, amelyben ő a valaha volt legfiatalabb edző. A nagy példaképek: Guardiola, Jürgen Klopp, Johan Cruyff, meg persze Thomas Tuchel ihlették arra, hogy megtalálja az utat. Manapság ennek a lipcsei csapatnak a gyors átmenetek és a labdabirtoklás adják a két pillérét. Pontosan azok az elemek, amelyek Nagelsmann játékfilozófiáját jellemzik. Mindenesetre nem apa-fia kapcsolat van közöttük, hiszen csak 13 év a korkülönbség, de nagyon sok tisztelettel vannak a másik iránt. Kedd este viszont az lesz a döntő, hogy Nagelsmann mennyire is ismeri Tuchelt. Hogy nem kicsit, az biztos” – mondta Patrick Guillou.

Kívülről jól ismerik egymást

Bár a két vezetőedzőnek sok közös pontja van, és igen jól ismerik egymást, mégsem ikrek. Patrick Guillou szerint Nagelsmann talán még impulzívabb is, mint Tuchel. Szerinte a Lipcse Atlético Madrid elleni sikere annak volt köszönhető, hogy a fiatal szakember a spanyolok trénerével, Diego Simeonével szemben nem szállt be a mérkőzésbe, hanem képes volt végig kívülállóként szemlélni az eseményeket, ezáltal játékosai folyamatosan tudtak koncentrálni. Ugyanakkor képes nagy nyomást helyezni a játékvezetőre, képes provokatív módon föllépni a pálya szélén. Guillou úgy látja, ez egy “brilliánsan intelligens” hozzáállás Nagelsmann részéről. “Mindent kontrollál, mindig mindenre van válasza” – tette hozzá.

Hogy mindez mire lesz elég, ma este kiderül. Egy biztos, az, hogy a két szakvezető ennyire jól ismeri egymást, szoros csatát jelez előre. Egy biztos, akármelyik csapat is jut a döntőbe, lesz magyar érdekeltség, hiszen amíg a Lipcse kapuját Gulácsi Péter fogja védeni, addig a PSG-nél Thomas Tuchel segítőjeként Lőw Zsolt is helyet foglal a kispadon.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: worldfootball.net

Leave a Reply