A Rakéta ismét lecsapott

Ronnie O’Sullivan győzelmét hozta az idei sznúker-világbajnokság. A sportág élő legendája meggyőző fölénnyel, 18:8-ra verte a döntőben Kyren Wilsont, ezzel hatodik világbajnoki címét szerezte meg. Az angol sznúkerista az elmúlt években nem tudott igazán maradandót nyújtani a vébéken, de most, a maratoni hosszúságúra nyúlt szezon végén ellenállhatatlannak bizonyult, és a sportág kiválóságainak egész során átverekedve magát megérdemelten tért vissza a csúcsra. Már csak egy cím kell neki ahhoz, hogy utolérje a modern idők rekordvilágbajnokát. Ha a jövőben is képes lesz hasonló teljesítményre, akkor ez könnyen összejöhet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Különös érzések kavaroghattak azokban a nézőkben, akik tegnap este elmentek a sheffieldi Crucible Színházba, hogy jelen legyenek a sznúker-világbajnokság döntőjének negyedik, utolsó szakaszán. Az etap előtt ugyanis az volt a helyzet, hogy a sportág ötszörös világbajnoka, Ronnie O’Sullivan 17:8-ra vezetett az élete első vb-döntőjét játszó Kyren Wilson ellen, ami azt jelentette, hogy már csak egy frame hiányzott neki a végső győzelemhez. A semleges nézők elvárása nyilván az lett volna, hogy az utolsó etapban dőljön el minden, de ez most nem teljesülhetett, mivel már a délutáni harmadik szakaszban eldőlt a vb-cím sorsa.

Pedig szombaton este még nem úgy nézett ki, hogy a vasárnapi kilenc frame-et 8:1 arányban fogja behúzni a gyorsasága miatt Rakétának becézett legenda, mivel azután, hogy a délutáni első etap után 6:2-es előnyre tett szert, este Wilson följött 8:6-ra, végül pedig 10:7-tel mehettek lefeküdni. Vasárnap délután eleinte úgy tűnt, továbbra is szoros lesz a finálé, hiszen Wilson nyerte az első frame-et, azonban ami ezután következett, arra Ronnie O’Sullivan szurkolóin kívül aligha számított bárki is: a Rakéta zsinórban hét játékot húzott be, ezzel eldöntve a 2020-as világbajnoki cím sorsát. Sokat mondó jelenet volt, amikor Kyren Wilson az utolsó délutáni frame előtt rákérdezett a bírónál, hogy ugye az előző volt az utolsó? Amikor már 13:8-ra vezetett Ronnie, lehetett látni a fiatal angolon, hogy lélekben föladta ezt a döntőt, de nem is tehetett nagyon mást, hiszen ha O’Sullivan egyszer elkapja azt a bizonyos fonalat, akkor azt nagyon nehéz kitépni a kezéből.

Pedig péntek este még nagyon úgy álltak a dolgok, hogy az ötszörös világbajnok nem fog bejutni pályafutása hetedik vb-döntőjébe. Az elődöntőben a háromszoros győztes Mark Selby volt az ellenfél, akitől eddigi kettő sheffieldi találkozásuk alkalmával egyaránt kikapott, s amikor az utolsó etapban Selby 16:14-re elhúzott, s már csak egy frame kellett neki a győzelemhez, nagyon úgy tűnt, hogy harmadik nekifutásra is alulmarad. Ekkor viszont brutális véghajrát mutatott be: a 31. és a 32. frame-et alig negyedóra alatt húzta be, majd a döntő játékban összerakott egy 64-es bréket, utána azonban Selbynek is volt némi sansza a meccs behúzására. Ronnie-nak volt egy rendkívül veszélyes biztonsági lökése, ami simán balul sülhetett volna el, végül azonban szerencséje volt, és 17:16-tal behúzta a mérkőzést.

A Rakéta útja egyébként igen nehéz volt a végső győzelemig vezető úton: azután, hogy az 1. fordulóban nagyon simán, 10:1-re verte a thai Thepchaiya Un-Nooh-t, a nyolcaddöntőben a kínai Ding Dzsun-hui ellen 7:5-ös hátrányban is volt, végül azonban 13:10-re győzött. Ugyanezt az eredményt ismételte meg a háromszoros világbajnok jóbarátja, Mark Williams ellen is, hogy aztán eljöjjön a Selby elleni elődöntős siker.

Ez az eredménysor egyértelműen arra predesztinálta Ronnie-t, hogy megnyerje a világbajnoki döntőt, ami játszi könnyedséggel sikerült is neki. Ezzel tehát megszerezte hatodik vb-címét, így már csak egyre van a modern idők rekorderének számító Stephen Hendrytől, aki hét ízben hódította el a vb-trófeát és kapta meg az érte járó nem kicsi pénzdíjat. O’Sullivan esetében az elmúlt években rendre fölvetődött az a kérdés, hogy képes lesz-e még vb-t nyerni, meg hogy egyáltalán hány évig fog még játszani? A kérdés első részére tegnap megkaptuk a választ, a második részére azonban még nem, ő ugyanis az az ember, aki szinte soha semmit sem gondol komolyan, amikor a jövőről kérdezik. Jelenlegi “álláspontja” az, hogy 50 éves koráig, vagyis még jó öt évig fog játszani. Meglátjuk, hogy ez valóban így fog-e történni, az viszont biztos, hogy örömmel beállítaná Hendry rekordját, úgyhogy még biztosan fogjuk látni egy-két világbajnokságon.

Ronnie O’Sullivan tehát most már hatszoros világbajnoknak mondhatja magát, ami egy igen hosszúra nyúlt szezon végén hatalmas öröm lehet számára, nomeg több millió szurkolója számára is szerte a világban.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: techfinguy.com

Leave a Reply