NB I: Ledönthetik az FTC-t a trónjáról?

Az újonc MTK és a címvédő Ferencváros ma esti mérkőzésével kezdetét veszi a labdarúgó-élvonal új idénye. Komoly változásokon ment keresztül a bajnokság, hiszen az idei mezőnyben nem szerepel a Debrecen, az NB I-be több mint hetven év után visszatérő Budafok viszont igen. Természetesen sok kérdés merült föl a várható erőviszonyokkal kapcsolatban, de abban szinte mindenki egyetért, hogy idén is csak kettő, esetleg három csapat lehet esélyes a bajnoki címre, miközben a kiesés elkerüléséért ismét ádáz küzdelemre lehet számítani. Megpróbálom megtippelni, mely csapatok végezhetnek a felsőházban és melyek az alsóházban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
FELSŐHÁZ

Azt lehet mondani, hogy évek óta könnyebb megjósolni a felsőház összetételét, mint az alsóházét, mert a legjobb helyezéseken általában ugyanazok a csapatok osztoznak. Elég nagy szenzáció lenne, ha a Ferencváros, a Fehérvár és a Honvéd ne a top 6-ban végezze a 2020-2021-es szezont. Előbbi kettő csapat esetében igen valószínű, hogy ismét harcban lesznek a bajnoki címért, azt viszont, hogy lesz-e valódi versenyfutás az aranyéremért, vagy a tavalyi idényhez hasonlóan az egyik együttes most is eléggé a másik fölé emelkedik, nehéz megjósolni. Minden bizonnyal csak a szezon során tudunk majd erre a kérdésre válaszolni.

Az is érdekes kérdés ugyanakkor, hogy beleszólhat-e bárki a zöldeken és a fehérváriakon kívül a bajnoki címért folyó küzdelembe? Talán a Honvédot említhetjük erre esélyes csapatként, hiszen a kispestieknél tudatos építkezés zajlik. Erősödött a csapat, hiszen pl. sikerült szerződtetni Zsótér Donátot Újpestről, a vezetőedzői szélbe pedig Bódog Tamás érkezett. Bódog az elmúlt pár évben azt bebizonyította, hogy horihorgas edző, viszont annak bizonyítására, hogy egy nagycsapatot is képes sikerre vezetni, most először nyílik lehetősége. Eddigi állomáshelyein a legtöbbször a bennmaradást kellett elérni, ami Diósgyőrben sikerült is. Kíváncsian várhatjuk, hogy Kispesten mit tud elérni a csapattal. Érdemes arról is említést tenni, hogy Székesfehérváron is új vezetőedzővel, Márton Gáborral vágnak neki az új kiírásnak. Márton tavasszal igen sikeresnek bizonyult a Zalaegerszeggel, hiszen irányítása mellett a csapatnak nem a kiesés elől kellett menekülnie, hanem arra kellett koncentrálnia, hogy minél följebb tudjon végezni, ami végül sikerült is.

Az említett trión kívül szerintem még a Zalaegerszeg, a Puskás Akadémia és az Újpest végezhet az első hatban. A zalaiak fantasztikus tavaszt futottak, aminek az lett a vége, hogy nemhogy kiesett a csapat, hanem a felsőházban zárt. A Puskás “Akadémia” történetének legjobb eredményét érte el a bronzéremmel. Szerintem ezúttal nem lesz dobogós a felcsúti csapat, de valószínűleg simán a felsőházban zárhat, úgy az 5-6. hely tájékán. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy az előző két idényben egyaránt kiesett az a csapat, amely egy évvel korábban még a harmadik helyen végzett: tavaly a Loki, tavalyelőtt pedig a Vasas járt így, úgyhogy az akadémistáknak föl kell kötniük a gatyát.

Az Újpest a ZTE-hez hasonlóan a szezon utolsó harmadában kapott új lendületre, amihez kellett az új vezetőedző, Predrag Rogan kinevezése is. Ugyan a lila-fehérek meglátásom szerint inkább gyengültek a nyári szünetben, mintsem erősödtek, de az igen sűrűnek ígérkező középmezőnyben megcsíphetik a 6. helyet.

ALSÓHÁZ

A tavalyi szezonban óriási csata zajlott a bennmaradásért, hiszen az utolsó fordulókban is még három-négy csapatot fenyegett a kiesés réme. Végül mindenki nagy döbbenetére az évszázad legsikeresebb magyar csapata, az évek óta zuhanórepülésben lévő Debrecen búcsúzott a már hónapokkal korábban kiesett Kaposvár mellett. Az utolsó játéknapon biztosította élvonalbeli tagságát a Paks és a Kisvárda is. A paksiak esetében meglepődnék, ha idén is a kiesés ellen kellene küzdeniük. Úgy érzem, a kizárólag magyar játékosokra építő tolnaiak ezúttal néhány hellyel előrébb végezhetnek, s nem kell komolyan aggódniuk a bennmaradás miatt.

Szerintem 7. lesz a zöld-fehér együttes, de az újonc MTK is simán elérheti ezt a pozíciót. A kék-fehérek egy év után térnek vissza az NB I-be, miután tavaly májusban egy év tagság után kiestek onnan. Jó kérdés, folytatja-e a liftezést a nagymúltú együttes a két osztály között. Úgy gondolom, nem, s jó eséllyel csont nélkül bent tud maradni a csapat, kis szerencsével akár még a felsőházban is végezhet, de az élmezőnybe kerülésre nem sok esélye lesz.

A tavalyi szezonban a Puskás mellett a Mezőkövesd volt a másik meglepetéscsapat, hiszen a dél-borsodiak szinte a teljes idényt a dobogón töltötték. Az utolsó hetekre azonban kipukkant a sárga-kék lufi, s végül a nemzetközi kupaindulásról is lecsúszott a csapat. Úgy vélem, hogy idén nemhogy túlszárnyalni, de reprodukálni sem fogja tavalyi teljesítményét az együttes, sőt inkább beleszürkül a mezőnybe, s a 7-8. hely környékén végezhet. Az sem kizárt, hogy a kiesés réme is fenyegetni fogja a társaságot.

A Mezőkövesdhez hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén megye másik csapata, a Diósgyőr is csúnyán elszúrta a szezon végét, hiszen néhány fordulóval a zárás előtt még az ötödik helyre is reális esélye volt, végül azonban csak a kilencedik pozíciót tudta megszerezni. A miskolciak az utolsó fordulókban több nagyobb zakóba is beleszaladtak, amelyek közül kiemelkedett a Debrecen otthonában elszenvedett 4:0-ás vereség, amely után bizonyos játékosokkal azonnal szerződést bontottak, mert nem tettek meg mindent a csapat sikere érdekében. A szurkolói berkekben persze rögtön megfogalmazódott a bundázás gyanúja, amely a DVTK esetében szinte minden évben előjön. Azt nem gondolnám, hogy bármilyen csalás is állna a háttérben, az viszont biztos, hogy ha nem tud megújulni a piros-fehér gárda, akkor könnyen megégetheti magát az új idényben. Nem igazán sikerült minőségi erősítéseket végrehajtania a gárdának, így arra, hogy a felsőházban végezzen, semmi esélyt sem látok, arra viszont már annál inkább, hogy a bennmaradásért kelljen küzdenie. Meglátjuk, mi fog történni.

A Kisvárda 2018-as följutása óta rendre a bennmaradásért kellett, hogy küzdjön. Eddig mindig sikeresen megvívta a felső-szabolcsi csapat ezeket az ütközeteket. Hogy ez idén is így lesz-e, jó kérdés, de van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon lesz más a helyzet. Volt néhány egészen kiváló eredménye az együttesnek, de sokszor egészen gyatrán teljesített. Minden bizonnyal ez a szezon is erről fog szólni Kisvárdán, s nem lennék meglepve, ha most is csak az utolsó fordulóban sikerülne kivívni a bennmaradást. Vagy nem…

Azt hiszem, nem mondok újat azzal, hogy a Budafok az új bajnokság fekete lova. A piros-fekete csapat 73 év után szerepelhet ismét az NB I-ben, egyben 1999 után Buda első élvonalbeli gárdája. Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a csapat, hiszen pár év leforgása alatt megnyerte az NB III Közép-csoportját, majd az NB II-ben megszerezte a második helyet. Emellett 2018-ban elődöntőt játszhatott a Magyar Kupában, ahol viszont a Ferencváros nagyon simán kiejtette a csapatot. Arra, hogy ezúttal is 8:0-ra kapjanak ki a budafokiak az Üllői úton, nem tudom, mennyire van esély, de az biztos, hogy a csapat mindent el fog követni azért, hogy megszilárdítsa helyét a legjobbak között. Szerintem ez nem fog sikerülni, hiszen a 12 csapatos mezőnyben sokkal nehezebb egy újonc dolga, mint mondjuk egy 20 csapatos bajnokságban. Okozhat néhány meglepetést a Budafok, de szerintem az idény végén ki fog esni.

Az 1. forduló programja:

MTK – Ferencváros ma 18:15

Paks – Újpest szombat 16:30

Zalaegerszeg – Fehérvár szombat 18:35

Diósgyőr – Mezőkövesd vasárnap 16:55

Puskás – Honvéd vasárnap 19:00

Budafok – Kisvárda hétfő 19:00

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply