A Real Madrid levegőhöz jutott, de ez vajon elég lesz a City ellen?

A Real Madrid labdarúgócsapata tökéletesen vette a szezon végét, így megnyerte a spanyol bajnokságot. Most azonban a Bajnokok Ligájában komoly feladat vár az együttesre, hiszen a Manchester City ellen hátrányból kellene fölállni a nyolcaddöntő visszavágóján. Az angol csapat számára egyelőre sikertelen az idény, így nagyon fontos lenne a továbbjutás, miközben a madridiak szempontjából a BL-győzelem már csak amolyan bónusz lenne.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Tíz győzelem és egy döntetlen, az is az utolsó fordulóban, a biztos kieső Leganes ellen, egy tét nélküli mérkőzésen – ez a Real Madrid mérlege az utolsó tizenegy összecsapásán. A királyi gárda ezzel a lehengerlő teljesítménnyel tudta megfordítani a spanyol bajnokságot, amelyet 34. alkalommal nyert meg a Barcelonát megelőzve. Természetesen nagy az öröm a madridi csapat háza táján, de most már más kihívásokkal kell szembenéznie az együttesnek, ugyanis ma este sor kerül a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának visszavágójára a Manchester City ellen.

Mint ismert, a márciusi első mérkőzést az angolok 2:1-re nyerték a Santiago Bernabeu Stadionban, így a hazai visszavágót viszonylag kényelmes helyzetből várhatják. Az azóta eltelt öt hónapban azonban nagyot fordult a világ: az ugyan már március elején biztos volt, hogy a Manchester Citynek nem lesz esélye az angol bajnoki cím megvédésére a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő Liverpoollal szemben, azonban a Real Madrid sem volt éppen csúcsformában, amit jól bizonyít az, hogy a City elleni vereséget követően a Betis otthonából is pont nélkül távozott a csapat. Akkor nem sokan gondoltuk volna, hogy végül ennyire sikeres szezonzárást fog produkálni az együttes a hazai színtéren. Ebből viszont még nem következik az, hogy a nemzetközi porondon is minden fenékig tejfel lesz Sergio Ramosék számára.

Forrás: Panoramic

Azt azonban szintén nem szabad elfelejteni, hogy a királyi gárda szezon közben tudott megújulni, mégpedig azokkal az emberekkel, akikkel neki vágott az idénynek. Ezt így látja Omar Da Fonseca, a BeIn Sports sportcsatorna spanyol fociszakértője is: “Nem szabad elvitatnunk a Real Madrid csapatának azt az érdemét, hogy ugyanazokkal a játékosokkal képes volt megújulni szezon közben. Gyakran azt gondolom, hogy jó menet közben változtatni és vért frissíteni, de az idei Real Madrid erre egy tökéletes ellenpélda. Varane, Kroos, Benzema, Ramos, Casemiro, vagy Modric négy vagy öt éve együtt játszanak, és közöttük kiváló a munkamegosztás a mérkőzéseken.”.

Ezt a véleményt osztja Pablo Polo, a Real Madridhoz közel álló Marca újságírója, a fehérmezesek nagy szakértője: “Ez Zidane nagy győzelme. Sikerült életet lehelnie egy öregedő félben lévő csapatba, aminek köszönhetően mindenkiből a maximumot tudta kihozni, miközben remekül gazdálkodott a rendelkezésére álló játékosállománnyal.”.

Da Fonseca hozzátette, a vezetőedző – akivel a mostani bajnoki aranyéremmel együtt már 11 nagy sikert aratott a csapat – tudta, hogyan kell gatyába rázni a társaságot, amikor az a mélyponton volt. A Real Madrid összesen 21 játékost vetett be ebben a szezonban. Ez egy igazi kollektív erőt sugároz a csapatból, de emellett a tréner azon képességét is nagyban minősíti, hogy miként lehet kihozni mindenkiből a legjobbat, akkor, amikor kell. Persze vannak olyan játékosai ennek a gárdának, akiknek helye a kezdő tizenegyben vitathatatlan. Közéjük sorolandó Karim Benzema, de Rodrygo, Vinicius és Isco is, akik a franciához hasonlóan több fontos góllal járultak hozzá az együttes bajnoki diadalához. Az idézett szakértők emellett még Federico Valverdét, a fiatal uruguayi játékost emelték ki, aki remekül beépült ebbe a csapatba.

Azt is fontos megemlíteni, hogy Zidane nem ragaszkodott állandóan ugyanahhoz a kezdőcsapathoz. Ezt persze már a 21, pályára lépett labdarúgó is jelzi, de ami talán még fontosabb, hogy a francia szakember fölmerte vállalni a más taktikai hadrendet, ezáltal más emberek játszatását is, ha a csapat érdekei ezt kívánták. Zidane ezt minden évben meg tudta tenni, még akkor is, ha ez nagyon erős döntések meghozatalát és kockázatvállalást kívánt.

Forrás: Panoramic

Mindazonáltal nem kétséges, hogy a tavaszi szünet jótékony hatással volt olyan, korosodó alapemberekre, mint pl. a 34. évét taposó Luka Modric. Az ő esetében a szezon elején a hanyatlás jelei kezdtek látszódni, de tavasszal mintha újjászületett volna, lényegében másodvirágzását élte, ami azt bizonyítja, hogy még mindig hihetetlen potenciál van benne. Labdakezelési képességeit senki sem vitathatja – ebben továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik, ha nem éppen ő a legjobb. Zinédine Zidane ráadásul idén kissé följebb tolta őt a pályán, ezáltal a védekező feladatok helyett inkább a támadásokból vehette ki a részét, ami jól láthatóan bejött neki. Ez tette lehetővé egyben Casemiro alapemberré válását is. Toni Kroos esetében hasonló folyamatot figyelhettünk meg, mint Modricnál. Omar Da Fonseca a némettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a tavalyi szezonban és az idei kiírás első felében is a hanyatlás jeleit látta rajta, azonban az idény végére ő is képes volt megújulni és a csúcsra visszatérni, ezáltal vissza kellett vonnia azon korábbi véleményét, miszerint a Real Madridnak hozzá kellene látnia egy új középpálya fölépítéséhez.

A City ellen így is nehéz lesz

Az eddigiekből tehát kiderült, hogy a Real Madrid mennyire jól összeszedte magát a kezdeti nehézségek után. Ma este azonban az elmúlt hónapok legnagyobb kihívása vár a spanyol bajnokra, hiszen a Manchester City otthonában kellene megfordítani a BL-párharcot. Da Fonseca elemzése szerint a City nagyjából most is olyan formában van, mint márciusban, az első mérkőzés idején volt. Továbbra is rengeteg energia és nagy küzdeni tudás jellemezi az angol együttest, s ez az a két ok, ami miatt a Real Madridnak irtó nehéz dolga lesz, miközben legalább kettő góllal kellene nyernie.

Tovább nehezítheti a spanyolok helyzetét, hogy Sergio Ramos eltiltás miatt nem állhat a csapat rendelkezésére. Ezeket az okokat egybevéve Omar Da Fonseca úgy látja, hogy a visszavágón persze bármi előfordulhat, de a Citynek “nagyon erős érvei” vannak arra, hogyan őrizze meg, vagy akár növelje meglévő előnyét. Azt is le kell azonban szögezni, azzal, hogy a Real Madrid megnyerte a spanyol bajnokságot az ősi rivális Barcelona megelőzésével, már nincs veszíteni valója a királyi gárdának, hiszen az évi minimum egy kötelező trófea megvan. A 14. BL-győzelem, ami Zidane-nak már a 4. lenne, egy bónusz volna. Egy nagyon szép bónusz, természetesen.

Manchester City – Real Madrid, BL-nyolcaddöntő, a visszavágó – ma 21:00 (M4 Sport)

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply