Szorul a hurok a FIFA-elnök körül?

Tovább folytatódik a FIFA körüli nyomozások sora: a svájci ügyészség a múlt héten bejelentette, hogy büntetőeljárást indított Gianni Infantino, a szövetség elnöke ellen, mivel az a gyanú, hogy megpróbálta befolyásolni a nyomozó hatóság munkáját. Mint ismert, Infantino több ízben is titokban találkozott a szövetség körüli korrupciós ügyekben eljáró ügyésszel és egyik jóbarátjával, aki szintén ügyész. A FIFA-elnök elődje, a focitól a korrupciós ügyei miatt évekre eltiltott Sepp Blatter felszólította a szövetség etikai testületét, hogy függessze fel Infantinót a vizsgálat idejére. A testületnek joga van ilyen döntést hozni, de az elmúlt évek eseményeit látva ez eléggé valószínűtlen.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Sportudvar rendszeres olvasói az elmúlt években már több alkalommal is olvashattak itt olyan cikkeket, amelyek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) körüli korrupciós ügyekkel foglalkoztak. Aki esetleg nem lenne tisztában a történtekkel, annak egy kis összefoglalót adok: 2015-ben tisztújításra került sor a szövetségben, azonban ekkorra már fény derült arra, hogy számos korrupciós, vagy legalábbis korrupciógyanús cselekedet történt a szervezeten belül, amiket természetesen összekötöttek Sepp Blaterrel, az akkori elnökkel.

Blatter végül – ha szoros küzdelemben is -, de megnyerte az elnökválasztást, azonban ennek másnapján lemondott, mert úgy ítélte meg, hogy személye túlságosan megosztóvá vált. Ez a lemondás azonban inkább beismerő vallomással ért föl még akkor is, ha Blatter mindmáig tagadja az ellene fölhozott vádakat, így azt is, hogy szabálytalanul adott közel 2 millió eurós baráti kölcsönt Michel Platininek, az UEFA akkori elnökének a FIFA pénzéből. Ez az ügy eredményezte azt, hogy mindkettejüket hosszú évekre eltiltották minden, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Platini eltiltása tavaly ősszel járt le, Blatteré azonban még tart.

A lemondás után 2016 elején új tisztújítást tartottak, amelyen Gianni Infantino, az UEFA addigi főtitkára szerezte meg a többség bizalmát, így ő lett a FIFA elnöke. A svájci sportdiplomata programjában teljes megújulást, a korrupció fölszámolását és a szövetség működésének átláthatóvá tételét ígérte. Igazi politikus módjára bánt ezekkel az ígéretekkel: néhány évvel később kiderült, hogy készíttetett egy jelentést arról, milyen szabálytalanságok történtek a FIFA-nál 2005-2015 között, azonban a jelentést az átláthatóság jegyében sosem hozták nyilvánosságra. Kizárólag a Le Monde című francia napilapnak köszönhető, hogy fény derült az anyagra, amely elsősorban Sepp Blatterre nézve tartalmaz kínos dolgokat.

Ugyancsak a Le Monde hozta le tavaly júniusban, a FIFA tisztújítása előtti napokban azt az interjút, amelyben Hans-Joachim Eckert, a szövetség etikai testületének korábbi elnöke kijelentette: Infantino nemhogy átláthatóvá, hanem még inkább átláthatatlanná tette a szervezet működését, ugyanis még az elnökség sem tudhat arról, hogy az elnök mely cégekkel kötött támogatási szerződéseket, emellett az alkalmazottaknak tilos kritizálniuk a FIFA működését.

Nagyjából itt tartott tehát a történet, amikor a múlt héten megtörtént az a bejelentés, miszerint a svájci ügyészség büntetőeljárást kezdeményezett Gianni Infantino ellen. Már az elmúlt hónapokban is többször szóltak arról a hírek, hogy a FIFA-elnök évekkel ezelőtt több alkalommal is titokban találkozott a Blatter-éra korrupciós ügyeinek kivizsgálásával megbízott ügyésszel és más személyekkel, akiket megpróbált rávenni az ügyek eltussolására. A történet odáig fajult, hogy az ügyészség a múlt héten kinevezett egy rendkívüli ügyészt, aki hivatali hatalommal való visszaélés, szolgálati titoksértés és büntetőeljárás befolyásolása miatt indított eljárást Infantino és Rinaldo Arnold, Felső-Valais kanton főügyésze ellen. Arnold-ról azt kell tudni, hogy Infantino régi barátja, aki szintén részt vett a szóban forgó titkos találkozókon.

A bejelentés egy héttel azután történt, hogy lemondott Michael Lauber svájci legfőbb ügyész, a titkos találkozók egyik rendszeres résztvevője, mivel ebből kifolyólag ő is gyanúba keveredett. Stefan Keller rendkívüli ügyész – akit június végén neveztek ki az Infantino és Lauber elleni eljárás lefolytatására – kezdeményezte a bukott főügyész mentelmi jogának felfüggesztését, hogy ellene is eljárást indíthasson. Állítása szerint megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy Lauber, Infantino és Arnold többször is titokban egyeztettek egymással a nyomozások hogyan továbbjáról.

Svájcban 2015 óta több mint 20 eljárás indult a FIFA-t érintő ügyekben, de az Egyesült Államokban is számos egykori vagy jelenlegi focivezető ellen folyik eljárás a nemzetközi szövetség korrupciós ügyeiben való részvétel miatt. Ott már a vádemelésig is eljutott a történet, miközben Svájcban olyan lassan zajlanak a nyomozások, hogy már az elévülés fenyegeti az ügyek sikeres felgöngyölítését.

Infantino bukhat?

Természetesen az elmúlt napok történései után joggal merül föl a kérdés: Gianni Infantino ezek után maradhat a FIFA elnöke? A válasz normális esetben határozott nem lenne, de mivel egy velejéig korrupt, átláthatatlanul működő szervezetről beszélünk, ezért a realitás inkább az, hogy igen. Még annak ellenére is, hogy a szövetség etikai testületének jogában áll az elnök visszahívását kezdeményezni és eljárást indítani ellene. Amennyiben ezt meglépné, akkor azzal bizonyítani tudná a külvilág felé, hogy még van némi függetlensége a vezetőséggel szemben.

Mark Pieth svájci jogászprofesszor néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az etikai testületnek meg kell indítania az eljárást. Pieth 2011-ben részt vett a FIFA belső igazságszolgáltatásának is nevezett testület reformjában, amelynek az elnökkel szembeni nagyobb függetlenség biztosítása volt a célja. Hozzátette ugyanakkor, hogy ebből a függetlenségből mára nem sok maradt, amit jól bizonyít, hogy a testület nem indított eljárást akkor, amikor 2017-ben kiderült: Infantino egy magángéppel utazott Suriname-ba “sürgős útra” hivatkozva, holott ezt nem tudta igazolni.

A Bázeli Egyetemen büntetőjogot oktató szakember szerint akkor lett vége az etikai testület függetlenségének, amikor annak élére Mario Gallavotti olasz jogász személyében Infantino egyik közeli bizalmasát választották meg. Azóta a testület nem független, ugyanakkor rendre részrehajló, ha a FIFA vezetőségének bármely tagja érintett egy ügyben.

Miguel Poiares Maduro, a FIFA kormányzótanácsának korábbi elnöke is azon a véleményen van, hogy az etikai testületnek “most tennie kell valamit”, mivel Infantino megsértette a szövetség etikai szabályzatának 13. és 14. cikkelyét is, amelyek az általános irányítási szabályokat és a szövetség ellen zajló vizsgálatokba történő beavatkozás tilalmát tartalmazzák.

Sepp Blatter a hétvégén azt mondta, az etikai testületnek fel kell függesztenie Infantinót a tisztségéből. Arra azért kíváncsi volnék, ha vele történik mindez, fölléptek volna-e vele szemben…

Az elnök elmozdítása azért sem valószínű, mert Alasdair Bell, a FIFA helyettes főtitkára vasárnap közölte: Gianni Infantino az ellene indult büntetőeljárás dacára is betöltheti elnöki funkcióját, ráadásul a szövetség – a svájci ügyészség kijelentéseit lényegében meghazudtolva – úgy látja, semmilyen konkrét bizonyíték sincs arra, hogy Infantino bűncselekményt követett volna el, vagy bármilyen etikátlan dolgot tett. Bell azonban azt is leszögezte, hogy az elnök tiszteletben fogja tartani az etikai testület minden döntését. A föntebb vázoltak fényében ezen nem csodálkozhatunk…

Vastag köd

Cornel Borbély és Hans-Joachim Eckert, a FIFA etikai testületének két korábbi vezetője voltak azok, akik annak idején Blattert és Platinit is eltiltották minden, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől mindössze pár nappal azután, hogy a svájci igazságszolgáltatás nyomozást indított az előbbi által utóbbi részére, a FIFA pénzéből adott 2 millió svájci frankos baráti kölcsön miatt.

Mindketten indultak 2017 májusában a testület tisztújításán, azonban végül egyiküket sem választották újra. Helyükre a kolumbiai Maria Claudia Rojas és a görög Vássziliósz Szkulisz kerültek. Előbbi a testület irányítója, utóbbi pedig az ítélkezésért felel. Egy, a szövetség ügyeit jól ismerő anonim forrás a Le Monde-nak a napokban szó szerint így fogalmazott: “Rojas papíron nyomozást indíthat, de Infantinót felfüggeszteni…”

Eckert is megszólalt a legfrissebb fejleményekkel kapcsolatban. Biztos abban, hogy Infantino nagy nyomást fog gyakorolni Rojasra és mindent el fog követni annak érdekében, hogy “vastag ködbe” burkolja az ügyet. A Le Monde-nak nyilatkozva hozzátette: ha a FIFA-nak valóban fontos az Infantino által rendszeresen hangoztatott átláthatósági követelmény, akkor megindítja a vizsgálatot az elnök ellen, csakhogy komoly problémát jelent, hogy a FIFA – saját érdekeinek megvédése végett – teljes mellszélességgel ki fog állni vezetője mellett még akkor is, ha tudja, hogy ez rossz stratégia.

Sajnos én is úgy látom, hogy ez fog történni, vagy már meg is történt. Úgy tűnik, sosem lesz vége a FIFA körüli botrányoknak, amelynek hosszú távon súlyos hatásai lehetnek a labdarúgásra nézve, miközben a sportágnak sosem látott problémákkal kell megküzdenie ettől függetlenül is. Csak bízni lehet abban, hogy egyhamar bekövetkezik az igazi változás, s a pénz hatalmát fölváltja a tisztesség és a józan ész hatalma.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-arachívum

Leave a Reply