Serena Williams és Natalie Portman női focicsapatot alapítottak

VIDEÓKKAL – Egy elég érdekes hír látott napvilágot a minap: Natalie Portman izraeli-amerikai színésznő bejelentette, hogy több híresség példáját követve 2022-től női labdarúgócsapatot indít. A cél természetesen az, hogy a női foci minél erősebb és megbecsültebb legyen, ezáltal pedig rengeteg hátrányos helyzetű lány és fiatal nő tudjon kitörni jelenlegi környezetéből. A Sportudvar utánanézett, milyen hasonló kezdeményezések voltak a közelmúltban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nagy, ugyanakkor sokak számára talán meglepő bejelentéssel rukkolt elő szerdán Natalie Portman. Az izraeli-amerikai színésznő ugyanis ezúttal nem egy filmes témával kapcsolatban szólalt meg, hanem bejelentette, hogy számos hollywoodi- és sportszemélyiséggel közösen 2022-ben egy női labdarúgócsapatot szeretne elindítani. Portman mellett olyan hírességek csatlakoztak a nemes kezdeményezéshez, mint Serena Williams, a női tenisz egyik legnagyobb sztárja, valamint Jessica Chastain és Eva Longoria.

“Egy nagy részben nők alkotta, és Natalie Portman aktivista és színésznő által vezetett csoport megszerezte annak jogát, hogy 2022 elején egy professzionális női labdarúgócsapatot indítsanak el Los Angelesben” – jelentette be az amerikai női fociliga (NWSL) egy közleményben.

A jelenleg Angel City néven futó csapat lehet az észak-amerikai női bajnokság 11. franchise-a azt követően, hogy a tervek szerint jövőre tizedikként a Louisville FC fog csatlakozni a jelenleg kilenc együttest fölvonultató ligához. Portman stábjában ott van még többek között Kara Nortman kockázati befektető és Julie Uhrman videójáték-fejlesztő, aki egyben a leendő labdarúgóklub elnöke is lesz.

“Ma egy izgalmas lépést teszünk meg azzal, hogy bejelentjük az első, nők által irányított franchise létrejöttét” – jelentette ki tegnap Natalie Portman, aki 2011-ben a Fekete Hattyú című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. “A sport olyan örömteli módja az emberek összehozásának, valamint olyan hatalommal rendelkezik, amely elegendő kell, hogy legyen ahhoz, hogy kézzelfogható változást hozzon a női sportolók életében – mind a közösségeikben, mind a szakmai szférájukban” – tette hozzá a színésznő.

“Reméljük, jelentős hatással lesz közösségünk számára, hogy elkötelezzük magunkat amellett, hogy a Los Angeles-i fiatalok számára napi szinten biztosítsuk a sporthoz való hozzáférést” – folytatta Portman, aki a múltban több társadalmi kampánynak is vezetője vagy részese volt, így pl. a Time’s Up! elnevezésű kezdeményezésnek is, amely a nőket a szórakoztatóiparban érő zaklatások és szexuális visszaélések ellen küzd.

Az Angel City bemutatkozó videója:

Ahogy föntebb is jeleztem, hírességek egész sora sorakozott föl az Angel City mögött. Natalie Portman mellett a színésznői vonalat erősíti Jessica Chastain, Eva Longoria és Jennifer Garner, de természetesen sportolók is csatlakoztak a jó ügyhöz, mint pl. a már említett Serena Williams, illetve több mint egytucat korábbi női labdarúgó, mint Mia Hamm, Julie Foudy és Abby Wambach.

Az NWSL volt egyébként az első profi csapatsport-liga, amely újrakezdte működését az Egyesült Államokban a tavaszi leállást követően, azonban a világbajnoki címvédő amerikai válogatott több játékosa, köztük Megan Rapinoe is bojkottálja a Challenge Cupon való szereplést, amely június 27-én, zárt kapuk mögött indult újra Utah államban és vasárnap fejeződik be.

Reméljük, sikerül összehozni az Angel Cityt és 2022-től valóban láthatjuk majd játszani a bajnokságban és az egyéb sorozatokban. Addig zárásként itt hagyom az amerikai női labdarúgás egy másik nagy sztárjának, Alex Morgannek a videóját, amelyben örömének ad hangot, hogy 10 év után újraindul a profi női foci Los Angelesben:

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply