Liverpool: A rekordok szezonja

Mivel a Manchester City tegnap este 2:1-re kikapott a Chelsea-től, matematikailag is biztossá vált, amit már közel fél éve lehetett tudni: a Liverpool kereken három évtized után ismét megnyerte az angol bajnokságot. A Vörösök topligákban ritkán látható menetelésben vannak, ami már eddig is több rekorddöntést eredményezett és még hol van a vége…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A “Szégyenteljes Harmincas” véget ért. Kétségbeesett, olykor még annál is keservesebb eredményhajhászás után a Liverpool 1990-et követően pontosan harminc évvel megszerezte 19. angol bajnoki címét, ezzel kapcsolatot teremtett dicső múltja és a jelen között. Persze hazudnék, ha azt állítanám, hogy a Liverpool az elmúlt három évtizedben semmit sem nyert volna – 2005-ben és tavaly elhódította a Bajnokok Ligáját, ezen kívül háromszor (1992, 2001, 2006) nyerte meg az FA-kupát. Az 1992-ben létrejött Premier League-ben azonban hosszú éveken át képtelen volt a csúcsra érni, pedig nem egyszer az utolsó fordulókig volt esélye az aranyéremre. Így volt ez tavaly is, ám a Manchester City jobbnak bizonyult, mint ahogy 2014-ben is, amikor viszont a Vörösök kiadták kezükből a bajnoki címet, miután Steven Gerrard hatalmas hibája vereséget eredményezett a Chelsea elleni rangadón. A Liverpool összesen ötször lett ezüstérmes 1990 óta, vagyis egy viszonylag sikeres, de a föntebb említettek miatt igen frusztráló három évtized volt ez.

Az idei szezon viszont meghozta a várva várt áttörést, amelyet a csapat tavalyi elképesztő BL-diadala, illetve az a tény, hogy a Cityvel együtt kiemelkedett a bajnokságból, már előrevetítette. Amíg a manchesteri égszínkékek botladoztak, addig a liverpooli vörösök egészen március elejéig veretlenek voltak a bajnokságban, előnyük pedig már karácsony tájékán akkora volt, hogy senki sem gondolhatta komolyan, hogy bárki képes lesz májusra befogni a gárdát. Végül ez valóban nem történt meg, így most Liverpoolban mehet az ünneplés.

A csapatnak jelenleg 23 pont az előnye a Manchester City előtt. Ekkora különbséggel még soha senki sem tudta megnyerni a Premier League-et. Ugyan hét forduló még hátravan, de jó esély mutatkozik arra, hogy ebben a tekintetben is rekordot döntenek Mohamed Szalahék. Merthogy más mutatókban már új csúcs fűződik a nevükhöz, így pl. példátlan tettet vittek véghez azzal, hogy hét fordulóval a végelszámolás előtt már bebiztosították elsőségüket. Az eddigi rekord öt forduló volt, amelyet 2000-2001-ben a Manchester United, 2016-17-ben pedig a Manchester City tudott elérni.

A Vörösök azzal, hogy szerda este 4:0-ra kiütötték a Crystal Palace-t, zsinórban 23. hazai mérkőzésüket nyerték meg, ami hárommal jobb, mint a Manchester City által a 2011-12-es idényben fölállított 20-as rekord. A csapatnak esélye van még arra is, hogy tökéletes hazai szereplést produkáljon. Ehhez az Aston Villát, a Burnley-t és a Chelsea-t kell megverni az Anfielden, s akkor Sadio Mané és társai elmondhatnák magukról, hogy egy újabb történelmi tettet vittek véghez, hiszen arra nincsen precedens, hogy egy csapat az összes hazai bajnoki mérkőzését megnyerje egy adott kiíráson belül. Ez azonban még nem minden! A Vörösöknek reális esélyük van a Premier League és egyáltalán az angol bajnokság pontrekordjának megdöntésére is, amelyet szintén a Manchester City tart, amely 2017-2018-ban 100 egységgel zárta a szezont. A Liverpoolnak per pillanat 86 pontja van, ami azt jelenti, hogy a hátralévő hét forduló során még 107 pontig tud eljutni hibátlan mérleg esetén.

Nincs megállás

A Liverpool megdöntheti az egy szezonon belüli legtöbb győzelem csúcsát is, amelyet a változatosság kedvéért szintén a Man. City tart, miután tavaly 32 győzelemmel gyűjtötte be a bajnoki aranyérmet. Amennyiben a Liverpool még öt meccset nyer idén, akkor már 33 sikere lesz. A hazai mellett az idegenbeli győzelmek számát tekintve is rekordot dönthetnek Kloppék, és itt is a City babérjait arathatják le, amely a 2017-2018-as kiírásban 16-szor nyert saját pályájától távol. Ha a Vörösök még négyszer győznek vendégként, akkor 17 sikernél fognak tartani. Az ehhez vezető úton a jövő héten éppen a Manchester City lesz az egyik akadály… Jó kérdés, mit hozhat az a mérkőzés, hiszen a City második helyét sem fenyegeti nagy veszély, így lényegében egy hosszú szezonzárás vár Guardioláékra. Amennyiben viszont hihetünk Trent Alexander-Arnoldnak, a Liverpool egyik legjobbjának, akkor a friss bajnok nem fogja elkönnyelműsködni az utolsó fordulókat.

“Bármi is történik, még mindig van egy City elleni meccsünk, amelyen szintén igyekszünk a legjobb eredményt elérni. Rengeteg mérkőzésünk van hátra, úgyhogy továbbra is szorgalmasnak kell lennünk annak érdekében, hogy további rekordokat döntsünk. Sok évet vártunk erre a sikerre, amiért keményen megdolgoztunk csapatként. Erről álmodtunk. Jó helyzetben vagyunk, remélem, megtudjuk csinálni”.

Akármi is történik, az már biztos, hogy a Liverpool megnyerte a bajnokságot és készülhet arra, hogy jövőre mindenki az ő babérjaira fog törni. Kíváncsi leszek, hogyan fog muzsikálni az együttes a címvédő szerepében, mint ahogy arra is, hogy a nemzetközi porondon képes lesz-e ismét fölérni a csúcsra, ahogy azt tavaly is tette.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: goal.com

Leave a Reply