F1: Hamilton bizottságot hozott létre a “nagyobb diverzitás” érdekében

“A közhelyek és a fondorlatok ideje lejárt” – jelentette ki Lewis Hamilton a hétvégén, aki a maratoni uborkaszezont kihasználva a Black Lives Matter mozgalom élére állt a sportolók között. A hatszoros Forma-1-es világbajnok hetek óta kifejezi támogatását az egyre inkább az erőszakos cselekményekről, fosztogatásokról és fehérek elleni erőszakos tettekről szóló mozgalom mellett, s úgy tűnik, a történések ellenére sem áll le ezzel.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Lewis Hamilton szinte másról sem beszélt az elmúlt egy hónapban, mint a Black Lives Matterről. Mint ismert, ez az a mozgalom, amely eredetileg a fegyvertelen afroamerikaiak kárára elkövetett rendőri brutalitások megfékezésére jött létre a tengerentúlon, majd világszerte, de mostanra egyre inkább a fosztogatásokkal, zavargásokkal és szobordöntögetésekkel tesz szert igen kétes hírnévre a többség szemében. A színesbőrű Hamilton, aki az egyetlen, ilyen tulajdonsággal rendelkező Forma-1-es pilóta, lényegében a mozgalom május végi megalakulása óta folyamatosan kifejezi együttérzését és támogatását a tiltakozókkal, s egyenlőséget követel fehérek és feketék között, ami szerinte az autósportok világában egyáltalán nincs meg. Ebben igaza van, hiszen rajta kívül hirtelen nem tudnék más fekete autóversenyzőt megnevezni.

A brit a követelőzések mellett cselekedni is igyekszik, ugyanis csapata, a Mercedes a hétvégén a közösségi médiában bejelentette, hogy létrejött a Hamilton-bizottság, amelynek az egyenlőség kivívása mellett az is a célja, hogy a feketék is megfelelő tudományos, technológiai és matematikai ismeretekhez juthassanak.

A szervezet létrehozatalában a Brit Királyi Mérnökakadémia is részt vesz. Hamiltonék célja, hogy az autósport egy “diverzifikáltabb, komplexebb és multikulturális közösséggé váljon, mint amilyen a mai világunk is”.

“Egész karrierem során harcoltam a rasszizmus ellen, miután 2007-ben, első F1-es versenyemet követően sok szurkoló kigúnyolt amiatt, mert színesbőrű vagyok. Már gokart-pályafutásom idején is értek hasonló támadások, így ez is hozzájárult ahhoz, amit most teszek” – jelentette ki a 35 éves vb-címvédő a Sunday Timesnak. “Sportsikereim ellenére továbbra is fönnállnak azok az akadályok, amelyek az F1-et egy nagyon exklúzív közeggé tették. Nem elég, hogy én fölemelem a szavam az egyenlőtlenségek ellen. Sok ezer ember dolgozik ebben a közösségben, akiknek szintén meg kéne szólalniuk az ügy érdekében. Az F1-nek példát kell mutatnia, hogy a színesbőrűek jobban reprezentálttá váljanak a társadalomban”.

A bizottság által felkért partnereknek bátorítaniuk kell a feketéket, hogy tanuljanak tudományokat, technológiákat, mérnöki ismereteket és matematikát, mert Hamilton reménye szerint ez fog oda vezetni pár év múlva, hogy “nőni fog a Forma-1-ben jelenlévő kisebbségek száma”. “A közhelyek és a fondorlatok ideje lejárt. Remélem, hogy a Hamilton-bizottság valós, kézzelfogható és mérhető változásokat tud lehetővé tenni” – folytatta a hatszoros világbajnok.

“Amikor húsz év múlva visszatekintek, egy olyan sportot szeretnék látni, amelyben egy hozzám hasonló, félénk, fekete, a stevenage-i munkásosztályhoz tartozó családból származó kisfiú könnyedén el tud helyezkedni az autósportok világában, mert addigra ez a világ is olyan komplexxé és multikulturálissá fog válni, mint amilyen a mai világ” – zárta nyilatkozatát Hamilton.

Egyre nagyobb az őrület

Az Egyesült Államokból indult Black Lives Matter mozgalom mára szinte minden olyan országban megjelent, ahol nagy számban élnek a fehérek mellett feketék is. Így van ez Nagy-Britanniában is, ahol számítások szerint több mint 10 millió színesbőrű él. A szigetországban az elmúlt hetekben számos tüntetésre, zavargásra – és ami a legmegdöbbentőbb – szobordöntésre került sor. Számos olyan történelmi személyiség szobrát döntötték le különböző városokban, akikről a mozgalom követői azt terjesztik (hol jogosan, hol jogtalanul), hogy rasszisták voltak, gyűlölték a feketéket, pártolták a rabszolgaságot stb. Lényegében egy történelemátírási kísérletnek lehetünk szemtanúi sok helyen, ami sajnos mára teljesen háttérbe szorította azt a valóban felháborító és rasszista történést, amely miatt ez a mozgalom megalakult.

Aki esetleg nem lenne képben ezzel (bár a politikai sajtó lassan egy hónapja ezzel van tele), az egész cirkusz amiatt tört ki, mert május végén Minneapolisban egy fegyvertelen afroamerikai férfinek azért kellett meghalnia, mert egy őt előállító rendőr közel kilenc percig térdepelt a nyakán, aminek következtében megfulladt. George Floydot egy kisebb súlyú bűncselekmény miatt kapták el, ami pláne nem indokolta a brutális fellépést amellett, hogy az nyilvánvalóan törvénysértés volt az egyenruhás részéről.

Az tény, hogy George Floyd egy bűnöző volt, de az is tény, hogy a rendőri intézkedés nem volt arányos abban a helyzetben, így halálának nem kellett volna megtörténnie. Sajnos megtörtént, s most láthatjuk, mi lett belőle…

A briteknél amúgy nem csak a köztereken zajlik a feketék melletti kiállás, hanem a múlt héten újranyitott stadionokban is, ahol a labdarúgók nevük helyett a Black Lives Matter felirattal ellátott mezekben játszottak, ami sok szurkolóból és belőlem is komoly fölháborodást váltott ki, mert azért ez már túlzás. Kicsit azt is annak érzem, hogy az Aston Villa és a Sheffield United játékosai is letérdepeltek a meccs előtt, ami ugyancsak egy Amerikából származó tiltakozási forma. Hamilton egyébként azt is szeretné elérni, hogy a jövő hétvégén esedékes szezonnyitó Forma-1-es Osztrák Nagydíj rajtja előtt minden versenyző térdepeljen le, de egyelőre nem tudni, lesz-e ebből valami.

Természetesen fontos, hogy a fehérek és a feketék között egyenlőség alakuljon ki, de ezt nem szobordöntögetéssel, fehérek kárára elkövetett erőszakkal, az alkotmányos rend megdöntésének kísérletével lehet elérni, hanem pl. azzal, amit a Hamilton-bizottság a zászlajára tűzött: oktatással, művelődéssel, nomeg sporttal.

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply