Rashford megmentette a szegény gyerekek ingyenes étkeztetését

Az elmúlt napokban a vezető hírek közé tartozott a sportvilág felpezsdülésének dacára is, hogy Marcus Rashford, a Manchester United támadója elérte, hogy a brit kormány a nyáron is folytassa a hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes élelemhez jutását segítő programját, amelyet tavasszal az egészségügyi és gazdasági krízis miatt vezetett be. Rashford maga is sokat segített a rászorulókon, s természetesen örül annak, hogy szavai meghallgatásra találtak.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Marcus Rashford, a Manchester United csatára sok más társához hasonlóan arra használta fel a járványhelyzet miatt elrendelt bajnoki kényszerszünetet, hogy segítsen azokon, akiket a példátlan szituáció anyagi helyzet terén a leginkább érint. Rashford március végén úgy döntött, hogy segíteni fogja a FareShare jótékonysági szervezetet abban, hogy az angliai hátrányos helyzetű családok és gyermekek számára lehetőleg minden nap tudjanak ingyen élelmet biztosítani. “Az Egyesült Királyságban több mint 32 000 iskola van. Mindegyik bezárt. Sok gyermeknek jelentenek napi egyszeri normális étkezési lehetőséget az ott biztosított ingyen ebédek. Az elmúlt napokban egyeztettem a karitatív szervezetekkel, hogy megértsem, hogyan lehetne áthidalni a bezárások miatt kialakult nehéz helyzetet” – írta Instagram-oldalán még március 30-án.

Az MU csatára pár nappal később a BBC-nek adott interjút, amelyben saját iskolai múltjával indokolta segítőkészségét: “A múltban sokat dolgoztam gyerekekkel, s amikor meghallottam, hogy bezárják az iskolákat, egyből tudtam, hogy bizonyos gyerekeknek biztosítani kell ingyen ételt, mert ők a családjuk nehéz anyagi helyzete miatt csak az iskolában jutnak meleg élelemhez. Gyakran visszaemlékszem arra, hogy amikor én jártam iskolába, kaptam ingyen étkezési lehetőséget, amire szükség is volt, mert anyám gyakran csak 18 órára ért haza, s a következő étkezésre csak 20 órakor volt mód. Nagyon fontosnak érzem emiatt is, hogy segítsek, ahogy tudok. Generációnkban számos pozitív és negatív befolyás érvényesült. Szeretném, ha a következő generációt csakis pozitív impulzusok érnék” – jelentette ki.

Rashford április elején bejelentette, hogy összesen 400 000 adag ételt sikerült szétosztani a nagy-britanniai hátrányos helyzetű gyerekek között, míg Manchester két klubja, a United és a City 100 000 fonttal támogatták a város élelmiszerbankját.

Az ételosztási akció természetesen egész tavasszal folytatódott, s most is javában zajlik, ugyanakkor az elmúlt napokban fölmerült annak lehetősége, hogy véget ér. A brit kormány ugyanis azt tervezte, hogy a nyár elején véget vet a nehéz sorsú gyermekek és családjaik támogatásának keretében az ingyenes közétkeztetés lehetőségének. “Beszéltem Marcus Rashforddal és megköszöntem neki a kampányát. Hálás vagyok neki azért, amit tett. Úgy gondolom, volt oka arra, hogy fölhívja a figyelmet erre a problémára” – jelentette ki Boris Johnson miniszterelnök egy eheti sajtótájékoztatón, amin közölte, a nyáron is folytatják a rászorulók ingyenes étkeztetését mindaddig, amíg az új tanév el nem kezdődik, hiszen onnantól kezdve ismét megnyílnak az iskolai menzák is, ahol lehetőség van az ingyenes étkeztetés igénylésére.

Rashford szerdán elismerésre méltónak nevezte azt a kormányzati döntést, hogy egy megközelítőleg 120 millió font (46 milliárd forint) értékű élelmezési alapot hoznak létre, ami elegendő lesz ahhoz, hogy a nyári szünet végéig (vagy az iskolák újranyitásáig), valamint az új tanév első időszakában is fennmaradjon a rendszer. A focista azonban jelezte, hogy ennek ellenére sem áll le karitatív tevékenységével, mivel elmondása szerint vannak még megoldandó feladatok. “Ezek az emberek egész évben megküzdenek azért, hogy legyen mit letenniük az étkezőasztalra, nekünk pedig jobban meg kell értenünk a helyzetüket és azt, hogyan tudunk a legjobban segíteni rajtuk” – tette hozzá.

A Manchester United angol válogatott sztárjának a brit kormánnyal szembeni “győzelme” a szigetországi sajtót is foglalkoztatja, még azt a részét is, amely a kormány feltétlen támogatásáról ismert. “Eredmények!” – ezzel a címmel jelent meg a Sun írása a témában, miközben a Daily Star odáig ment, hogy Rashfordot miniszterelnöknek nevezze.

A nehézsorsú családból származó Marcus Rashford (aki gyermekként maga is sokszor függött az ingyenes ételtől) példát mutatott jótékonyságból és áldozatos munkából egy olyan időszakban, amikor sok labdarúgó nem volt hajlandó belemenni fizetésének csökkentésébe, ami miatt a brit kormány is kritikát fogalmazott meg velük szemben. Rashford 20 millió fontot fordított az élelmiszer-pazarlás és az alultápláltság ellen küzdő FareShare alapítványon keresztül élelmiszer-adományok és pénzügyi segítség biztosítására, amely 3 millió adag étel kiszállítására volt elegendő.

Erre csak annyit lehet írni: Szép volt, le a kalappal!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: forbes.com

Leave a Reply