Nézők előtt indul újra az NB I

A mostani hétvégén rendezik a hazai labdarúgó-bajnokság élvonalának első teljes fordulóját kettő és fél hónap szünet után. A szezonból még nyolc forduló van hátra, amelyeket június 27-éig tervez lebonyolítani a szövetség. Az erőviszonyok egyértelműek: a Ferencváros karnyújtásnyira került a bajnoki címvédéstől, a Fehérvár jó eséllyel pályázik a második, a Mezőkövesd pedig a harmadik helyre. Ádáz harc várható a negyedik helyért és a bennmaradásért is. Utóbbi küzdelemben több nagy múltú csapat is érintett, mint a Debrecen és az Újpest. Az biztos, hogy izgalmas hajrának nézünk elébe, hiszen nem tudni, ki milyen formába került a váratlan tavaszi pihenő után, így akár komoly meglepetések is történhetnek.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Miközben a franciáknál kormányzatilag megtiltották a labdarúgószezon folytatását, addig Európa normálisabb országainak többségében, így Magyarországon is folytatódik a félbeszakadt szezon. Mint ismert, nálunk azután állította le az MLSZ a 2019-2020-as idényt, hogy a világjárvány miatt a hazánkban játszó számos idegenlégiós többsége hazautazott a családjához, hiszen sorra lettek lezárva a határok, s érthető módon mindenki a szerettei körében akart lenni a nagy bizonytalanság közepette. Mára kiderült, hogy az egész vírushisztéria egy nagy túlkapás volt, így most már semmi akadálya annak, hogy folytatódjék az idény. Néhány elhalasztott mérkőzést már bepótoltak az utóbbi napokban: mindkettőt a Ferencváros nyerte (a Debrecen ellen 2:1, az Újpest ellen 1:0), amely így igen közel került a címvédéshez. Mielőtt azonban belemélyednénk az erőviszonyok és az esélyek taglalásába, érdemes kis összefoglalót adni arról, mi is történt az elmúlt hetekben!

A játékosoknak a teljes leállás alatt lehetőségük volt egyénileg edzeni, április közepétől pedig elkezdődtek a kiscsoportos, május elejétől pedig a kollektív edzések. Minden labdarúgót és stábtagot rendszeres teszteléseknek vetettek alá, s ahogy az várható volt, mindenki makk egészségesnek bizonyult. Az MLSZ május elején jelentette be, hogy a hónap közepétől folytatódhat az idény, de csak az első osztály csapatai számára. A szövetség ugyanis egy érthetetlen döntést is hozott, amellyel befagyasztotta az NB II és az NB III idei szezonját is. Ennek alapján az MTK és a Budafok följutott az élvonalba, viszont rengeteg, a feljutásért és a bennmaradásért küzdő csapat hoppon maradt, aminek következtében több bírósági eljárás is indulhat a közeljövőben, amelyek jó eséllyel a nehezen indokolható döntés megsemmisítésével fognak zárulni, viszont arra is jó esély van, hogy erre már csak akkor kerül sor, amikor az új szezon fog menni.

Ami az NB I-et illeti, a szezon hátralévő nyolc fordulóját sűrített menetrendben, június 27-éig tervezik lebonyolítani. Több hétközi forduló is lesz, hiszen máshogy nem megoldható, hogy a június 30-ai határidőre befejeződjön a szezon. Ez a dátum azért nagyon fontos, mert számos játékos és edző szerződése is június végén fog lejárni, így jogi értelemben egyszerűbb addig végezni az idénnyel, mintsem kitolni annak lezárását júliusra.

Eldőlt a bajnoki cím?

Természetesen március közepére már kirajzolódtak az idei szezon erőviszonyai, azonban a hosszú kihagyás után joggal merül föl a kérdés, hogy ezek az erőviszonyok mennyire borulhatnak föl, hány csapatnak sikerül a szünet előtti jó formáját átmentenie a folytatásra, a rosszul teljesítőknek pedig sikerül-e javulniuk.

A tabellát a címvédő Ferencváros meggyőző előnnyel vezeti a Fehérvár és a meglepetéscsapat, friss Magyar Kupa-döntős Mezőkövesd előtt. Az FTC számára már újrakezdődött a bajnokság, mivel a tavaly őszi Európa Liga-szereplés miatt két mérkőzését is elhalasztották, amelyeknek pótlására most nyílt lehetőség. A zöldek előbb 2:1-re verték odahaza a Debrecent, majd tegnap este a Megyeri úton győztek 1:0-ra az Újpest ellen. Egyelőre úgy tűnik, hogy az FTC-nek nem okozott komoly törést a hirtelen jött és igen hosszú kényszerszünet, nem látni annak lehetőségét, hogy a Fehérvár komolyabban megszorongathassa a fővárosiakat, akiknek 9 pont az előnyük a piros-kékekkel szemben.

A Ferencváros félig már bajnoknak érezheti magát (Forrás: goal.com/MTI/Koszticsák Szilárd)

A Fehérvár második helye is biztosnak tűnik, hiszen a harmadik Mezőkövesdnek öt pont a lemaradása a dunántúli csapat mögött, azonban a két együttes MK-elődöntője alapján még előfordulhat, hogy a borsodiak utolérhetik, s akár meg is előzhetik a Vidit. A párharc első mérkőzése 1:1-es döntetlennel zárult Mezőkövesden, azonban Székesfehérváron 2:2-es remi született, ami a sárga-kékek döntőbe jutását eredményezte, ráadásul a csapat 2:0-ra elhúzott a visszavágón, vagyis abszolút megérdemelten jutott a fináléba. A két gárdának a bajnokságban is lesz egymással dolga, mégpedig június 20-án Mezőkövesden. Látok rá esélyt, hogy a Mezőkövesd utolérje a Fehérvárt, de ez még akkor sem lesz könnyű, ha meg tudná nyerni az egymás elleni összecsapást.

Az mindenesetre biztos, hogy a borsodiak történelmi szezont futnak, hiszen az NB I-ben még sosem tudtak dobogón végezni, erre viszont abból ítélve, hogy a negyedik helyen álló Puskás Akadémiának hat pont a hátránya, minden esélyük megvan. A gárda először jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, ahol szerdán este a Honvéddal mérkőzhet meg a Puskás Ferenc Stadionban. Hamarosan majd egy részletesebb írással jelentkezem a mezőkövesdi csodával kapcsolatban, úgyhogy még bőven lesz szó a csapatról.

Ádáz küzdelem lesz a bennmaradásért

Amíg a felsőházban a lényegi dolgok eldőlni látszanak, addig a tabella alsó felében ez egyáltalán nincs így. Az gyakorlatilag már márciusra eldőlt, hogy a 25 forduló alatt csupán 10 pontot összeszedni képes Kaposvár kiesik a bajnokságból, hiszen hátránya 18 egység a bennmaradást érő 10. helyen álló Pakssal és a 11. helyet elfoglaló Zalaegerszeggel szemben is. A másik kieső pozíció elkerüléséért azonban óriási csatára van kilátás, amelyet még izgalmasabbá tesz az a tény, hogy akár egy nagy múltra visszatekintő, sokszoros bajnokcsapat is az NB II-ben kezdheti meg az új szezont.

Pillanatnyilag öt csapatot fenyeget közvetlenül a kiesés réme:

7. Kisvárda 31 pont

8. Debrecen 30 pont

9. Újpest 29 pont

10. Paks 28 pont

11. Zalaegerszeg 28 pont – kiesőhelyen áll

Ebből az öt együttesből kettő győzött, kettő ikszelt, egy pedig kikapott a legutóbbi fordulóban március közepén. A ZTE a Loki otthonában győzött 3:0-ra, a Kisvárda 5:1-re kiütötte idegenben a Honvédot, míg az Újpest és a Paks döntetlent játszottak egymással. Gyakorlatilag mindegyik csapatra igaz, hogy igen szeszélyes teljesítményt nyújt: vannak olyan időszakaik, amikor csak úgy halmozzák a bajnoki pontokat, máskor viszont sorozatban tudnak sima vereségeket elszenvedni. Amennyiben ez így folytatódik a szezon hátralévő részében is, akkor bizony könnyen lehet, hogy csak a zárófordulóban fogunk választ kapni arra a kérdésre, hogy ki csatlakozik a Kaposvárhoz, s lép lefelé egy lépcsőfokot.

Éppen emiatt nem is akarok jósolgatni vagy tippelgetni, de azért érdemes körülnézni az érintett csapatok háza táján. A Kisvárda második idényét tölti az élvonalban, miután tavaly nagy nehezen bennmaradt. A szabolcsiak háza táján sok említésre méltó esemény nem történt a kényszerszünet alatt, így az elsők között kezdhették újra a csoportos edzéseket. Az együttes több edzőmérkőzést is játszott, ezeken felemás a mérlege: a Debrecen ellen egy döntetlen és egy vereség jött össze, a Diósgyőrt viszont kétszer is legyőzte. A piros-fehérekre rögtön szombaton igen fontos meccs vár, ugyanis az Újpestet látják vendégül. Mondani se kell, mennyire fontos lesz az a találkozó mindkét együttes számára.

A hétszeres bajnok Debrecen négy éven belül másodszor juthat el oda, hogy az utolsó fordulóban még izgulnia kell a bennmaradásért. 2017-ben sikerrel teljesítette a Loki a nagy kihívást, miután egy ki-ki mérkőzésen legyőzte a Diósgyőrt. A csapat a tavalyi bajnokság végén egy bronzéremnek örülhetett, vagyis érthető a szurkolók csalódottsága az idei gyatra szereplés láttán. A gárda már egy edzőváltáson is átesett, miután a klubvezetés megköszönte Herczeg András munkáját. Helyét Vitelki Zoltán vette át, aki a kényszerszünet miatt még nem igazán tudta bizonyítani: alkalmas-e a DVSC vezetésére. Az biztos, hogy a Loki súlyos hazai vereséggel zárta a tavaszi szünet előtti időszakot, hiszen a Zalaegerszeg 3:0-ra nyert a Nagyerdei Stadionban. A már említett Kisvárda elleni edzőmeccsek után múlt szombaton már bajnoki találkozót is játszott a csapat, de a Ferencváros végül jobbnak bizonyult, pedig a Loki szerezte meg a vezetést. A piros-fehérek a mostani hétvégén a Honvédhoz látogatnak, amely még szintén nem nyugodhat meg teljesen a bennmaradást illetően, viszont a Magyar Kupa-döntőbe jutás nyilván feltüzelte a játékosokat, így Tőzséréknek nem lesz egyszerű dolguk a kispestiek ellen.

A Loki könnyen megéghet még (Forrás: sportfaktor.hu)

A húszszoros bajnok Újpest körül van a legtöbb cirkusz 2020-ban. Talán még emlékeznek rá olvasóim, hogy az év elején az MLSZ bezáratta a Szusza Ferenc Stadiont, mivel annak gyepét sérülésveszélyesnek minősítették nem sokkal a felújítás után. A csapat végül Zalaegerszegen játszotta le hazai mérkőzéseit a félbeszakításig, aminek az volt az oka, hogy időközben a szurkolók és Roderick Duchatelet klubtulajdonos évek óta zajló viszálya újfent lángra kapott, így a vezetés úgy látta jobbnak, ha elmenekül a dühös drukkerek elől a csapattal együtt.

Tegnap este már újfent a Megyeri úton lépett pályára az Újpest a Ferencváros elleni mérkőzés apropóján, amelyet azonban elvesztett. Igen gyengén fociztak a lilák, aminek hátterében minden bizonnyal ott van az is, hogy az Újpest FC és az UTE között a napokban újraindult a szájkarate a címerkérdés kapcsán. Duchatelet tulajdonos videót tett közzé, amelyben fölajánlotta a régi címer visszaállítását, azt viszont elutasította, hogy egyesítsék a két újpesti utánpótlásbázist – az UTE-nek és az ÚFC-nek a belga üzletember hatalomátvétele óta külön-külön utánpótláscsapatai vannak. Az UTE erre azzal vágott vissza, hogy az ÚFC U-csapatai semmilyen komolyabb eredményt nem tudnak fölmutatni a 2014-es különválás óta, miközben az UTE több korosztályban is a legjobbak között szerepel.

A feszültségeknek minden bizonnyal nem tett jót az MLSZ azon bejelentése sem, miszerint az Újpest első fokon nem kapta meg az NB I-es induláshoz szükséges licencet. Ugyan minden évben előfordul egy-két klubbal, hogy csak második nekifutásra jut indulási engedélyhez, de egyesekben fölmerült az a gondolat, hogy valami nagyon nem oké a klub ügyeiben, ha nem kapták meg a licencet. Az ÚFC közleményében jelezte: a klub pótolta a hiányosságokat, s napokon belül meg fogja kapni a licencet. A szövetség egyelőre csupán annyit erősített meg hírlevelében, hogy a Szusza Ferenc Stadion NB I-es minősítést kapott a 2020-2021-es szezonra.

Az UTE tegnap közölte, annak érdekében, hogy az ÚFC csapata kiharcolja az NB I-ben maradást, felfüggeszti a vitát a fociklub vezetésével, hogy mindenki nyugodtan tudjon koncentrálni aktuális feladatára. Erre szükség is van, mert ha az Újpest továbbra is olyan harmatgyenge játékkal fog előrukkolni, mint tegnap tette, akkor nem kizárt, hogy története során először kiesik az élvonalból. A lila-fehérek a hétvégén Kisvárdára utaznak, ahogy föntebb jeleztem, egy igen fontos mérkőzésre. Igen nehéz amúgy a további sorsolásuk, hiszen sorrendben a Honvéddal, a Debrecennel, a Fehérvárral, a Mezőkövesddel, a Ferencvárossal, a Zalaegerszeggel és a Kaposvárral kell megmérkőzniük, vagyis a táblázat első három helyezettjével és két közvetlen riválissal is találkoznak a kisvárdai kiruccanás után. Amennyiben esetleg nem csillapodnak le a kedélyek a IV. kerületben és a csapat nem tud megújulni, akkor eljöhet az a pillanat, amikor nem kevés pénzt tennék a gárda kiesésére…

A kizárólag magyar játékosokra épülő, 14 éve NB I-es Paks már évek óta az alsóházban szerénykedik. Többször megérintette a kiesés szele, de eddig rendre sikerült bennmaradnia. A tolnaiak természetesen abban bíznak, hogy ez idén is sikerülni fog, ehhez viszont javulniuk kell, mivel utoljára február 22-én tudtak mérkőzést nyerni, vagyis három meccs óta nyeretlenek. 2020-ban összesen három mérkőzést nyertek eddig: a Debrecent, illetve a kiesőhelyen álló ZTE-Kaposvár kettőst győzték le. A felkészülési időszakban négy mérkőzést is játszottak, ebből három alkalommal ikszeltek (egyszer a Ferencvárossal, kétszer a Kaposvárral) és csupán az Újpestet tudták megverni. A hétvégén a Fehérvárt fogadják, vagyis egy igen nehéz meccsnek néznek elébe. A kényszerszünet az atomvárosban is viszonylagos nyugalomban telt el, bár Böde Dánielnek volt egy olyan megnyilvánulása, amelyben a szezon folytatásával kapcsolatos kételyeinek adott hangot. A szezon szerencsére folytatódik, a Paksnak pedig a közvetlen riválisok közül még a Zalaegerszeggel és az utolsó fordulóban a Debrecennel kell megküzdenie, emellett még játszik a Mezőkövesddel és a Ferencvárossal is, vagyis nem lesz egyszerű pontokat gyűjtenie, holott pontokra égető szüksége van.

Ugyanez fokozottan igaz a Zalaegerszegre is, amelynek ugyan a Pakshoz hasonlóan 28 pontja van, de gyengébb gólkülönbsége miatt a már kiesést jelentő 11. helyre csúszik. A dunántúliak az Újpesthez hasonlóan első fokon nem kapták meg az élvonalbeli licencet, de állításuk szerint már ők is pótolták a hiányosságokat, így másodfokon hozzá fognak jutni az engedélyhez. A csapat egy edzőmérkőzést játszott, amelyen kikapott a Fehérvártól, a hétvégén pedig a Kaposvárhoz látogat, amelyet ősszel 4:0-ra kiütött a somogyi megyeszékhelyen. A 2002-ben bajnoki címet szerzett együttesnek is több mérkőzése lesz még közvetlen riválisokkal, hiszen a Pakssal, a Kisvárdával és az Újpesttel is össze fog csapni. A csapat viszonylag jól kezdte 2020-at, hiszen 4 győzelem és 2 döntetlen mellett 4 vereséget tudott fölmutatni. Megverte idegenben a Mezőkövesdet és a Debrecent is, míg a Ferencvárossal döntetlent játszott hazai pályán. A csapat helyzete kissé reménytelennek tűnt a téli szünetben, ám a tavaszi eredményeknek köszönhetően újfent reális esélye van a bennmaradásra, így már csak az a kérdés, hogy a jó formát sikerül-e átmenteni a folytatásra.

Fontos megjegyezni, hogy egyik érintett csapatnak sincs teljesen saját kezében a sorsa. A többi eredmény alakulásától is függ, hogyan alakul a tabella hátsó fertálya, márpedig az erőviszonyok nehezen megállapíthatók a föntebb már említett szeszélyes teljesítmények miatt.

Itt tartunk tehát jelenleg, a pünkösdi hosszú hétvégétől kezdve viszont teljesen újraindul az NB I, ráadásul a legfrissebb bejelentések alapján nézők előtt, ami különösen jó hír, miközben a legtöbb országban legfeljebb zárt kapuk mögött rendezhetnek sporteseményeket, vagy még úgy sem. Reméljük, sikerül problémamentesen lejátszani a hátralévő fordulókat és magyar szinten jó mérkőzéseket fogunk látni!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: infostart.hu

Leave a Reply