Hőség, zárt kapuk, sérülések: sok kérdőjel van a La Liga folytatása körül

Mint a legtöbb európai országban, Spanyolországban is a félbeszakadt labdarúgó-bajnokság újraindítására készülnek. A tervek szerint június közepén folytatódhat az idény, a csapatok már edzenek. Aggályok azonban itt is vannak. Egyrészt a bizonytalan egészségügyi helyzet, másrészt pedig a várhatóan igen meleg időjárás és a sérüléshullám veszélye is borzolja a kedélyeket, a zárt kapus meccsrendezésről nem is beszélve.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

“A La Liga visszatér!” Vasárnap több spanyol médium is hírt adott arról, hogy szinte biztosan folytatódik a spanyol labdarúgó-bajnokság közel három hónapja szünetelő szezonja, miután a diktatúra szombaton engedélyezte, hogy június 8-ától folytatódjék az idény. Igaz ugyanakkor az is, hogy a ligának még számos feladatot kell megoldania, mielőtt valóban újrakezdődhetne a szezon. Mint Európa legtöbb országában, itt is komoly kihívásokkal kell szembenézniük a labdarúgás vezetőinek és szereplőinek, talán még komolyabbakkal is, mint máshol. A tervek szerint az idény június közepén folytatódhat, akkor, amikor Spanyolországban már igen komoly hőség szokott lenni. Ez is sok nehézséget okozhat, éppen ezért nem kizárt, hogy bizonyos mérkőzéseket a késő esti órákban, 22-23 óra körül játszanak le. A játékosok szakszervezete a hétvégén arra kérte a ligát, hogy vezessen be kötelező ivószüneteket, amennyiben a hőmérséklet 28 és 32°C között alakul, míg ha a hőmérők higanyszála 32°C fölé kúszik, akkor halasszák el az érintett mérkőzéseket. Emiatt lehetséges, hogy lesznek éjszakai találkozók is, amelyekre volt már példa a La Ligában főleg az augusztusi szezonkezdet során. A focisták azt is szeretnék elérni, hogy a meccsek között legalább 72 óra teljen el. A liga tervei szerint a hét minden napján lennének mérkőzések, így eme feltétel teljesülésének elvben nem lesz akadálya.

Emellett – mint sok más helyen – itt is zárt kapuk mögött tervezik az újrakezdést, mivel az országot vaskézzel irányító szélsőbaloldali rendszer nem engedélyezi a nézők előtti sportesemények lebonyolítását. A németeknél hasonló körülmények között kezdődött újra az idény május közepén, amit rengetegen kritizálnak, hiszen sportszakmai, mentális és anyagi okokból is igen rossz szituáció. A spanyol foci esetében sem más a helyzet, számos kritika fogalmazódott meg az újraindulás terveivel kapcsolatban, ami maximálisan megérthető, hiszen a szurkolók szeretnének kimenni a mérkőzésekre, a játékosok igénylik a buzdításukat, a klubok pedig a többhavi veszteséges működés után szeretnének minél nagyobb jegybevételekre szert tenni, hogy anyagi helyzetük minél előbb rendeződjön. Bár arról nem szólnak a hírek, hogy a La Liga egyesületei közül bármelyik is csődközeli helyzetben lenne a válság miatt, de az biztos, hogy vannak problémák rendesen.

A zárt kapus rendezéssel szembeni ellenállást jól mutatja a két baszk klub: az Athletic Bilbao és a Real Sociedad közös elhatározása is, miszerint nem hajlandóak a Király-kupa döntőjét nézők nélkül lejátszani. A jelenlegi hivatalos álláspontot elnézve ebben az esetben nem valószínű, hogy a mérkőzésre még idén sor kerül, bár ne legyen igazam…

Itt is fenyeget a sérüléshullám

Több szakember is fölvetette az elmúlt hetekben, hogy a bajnokságok és kupák újrakezdése példátlan sérüléshullámot hozhat magával, mivel a játékosok nagy része március közepétől május elejéig nem tudott rendesen edzeni, így még a három-négy hetes felkészülés után sem garantált, hogy ne legyen sok sérülés a pályákon a nagy kihagyás miatt. Spanyolországban különösen nagy a veszély, hiszen a rezsim közel kettő hónapon keresztül kijárási tilalmat alkalmazott az ország teljes lakosságával szemben, így a kültéri sporttevékenységek sem voltak megengedve. Nyilván a focisták nem tudtak otthonaikban ugyanolyan hatásfokkal edzeni, mint a tréningpályán, még úgy sem, hogy edzőik naponta különböző feladatokkal látták el őket, hogy valamennyire formában maradjanak. A múlt héten újraindultak az egyéni és kiscsoportos gyakorlások, a jövő héten pedig kezdődhetnek a kollektív tréningek, ha addig semmi váratlan fordulat nem következik be.

A játékos-szakszervezet legalább 15-20 napos felkészülési időt követel a csapatok számára, mielőtt folytatódna az idény. José Luis Morales, a Levante szélsője és csapatkapitánya a Marcának szombaton úgy nyilatkozott, hogy fázisról fázisra kell előrelépni, mielőtt ismét mérkőzéseket játszanának. “Nem lesznek edzőmérkőzéseink, hogy teszteljük, mire vagyunk képesek, egyből a bajnokságba fogunk visszapottyanni” – tette hozzá. “Ami a leginkább aggaszt minket, az a sérülésveszély. Ez a kettő hónap növelte a sérülések kockázatát, így kérdéses, hogy pár hét edzés mennyire tud formába lendíteni minket” – ezt már Bernardo Espinosa, az Espanyol kolumbiai középhátvédje mondta a klubtévének pénteken. “A csapattársaimat legjobban a sérülésveszély foglalkoztatja. Vissza kell állítanunk az izmok megfelelő működését és az izomtónust, valamint csökkentenünk kell a kockázatot, amelyet nem csak az növelt meg, hogy kettő hónapot játék nélkül töltöttünk el, hanem ez a bizarr periódus is, amelyen keresztül mentünk, illetve a megszokottnál melegebb időjárás is” – mondta Espinosa.

A hírek szerint a La Liga a héten jelenti be a szezon folytatásának időpontját, ami valószínűleg június 12. lesz. Hogy milyen feltételek mellett és milyen körülmények között folytatódhat a bajnokság, egyelőre csak sejteni lehet, de legalább nem a szezon befagyasztása van terítéken, hanem a befejezése, ami sportszerűség szempontjából a legjobb döntés lenne.

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: promotions.hu

Leave a Reply