A Disney siethet az NBA segítségére

A többi észak-amerikai bajnoksághoz hasonlóan a kosárlabdázók sorozata, az NBA is szünetel az egészségügyi bizonytalanság miatt, idestova már kettő hónapja. Természetesen itt is az a legfőbb beszédtéma manapság, hogy mikor, milyen körülmények között folytatódhat az idény. Az is kérdéses, hogy egyáltalán hol lehetnek mérkőzések, hiszen az USA számos államában még mindig szigorú rendszabályok vannak érvényben. Egyes helyeken viszont már elkezdődött az élet normalizálása, így Floridában is, ahol egyre több sporteseményt rendeznek. Nem kizárt, hogy az NBA is ebben az államban találhat menedékre, de egy nem akármilyen helyszínen.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Néhány napja már beszámoltam arról, hogy Amerikában egyre inkább körvonalazódik a különböző sportágakban az újrakezdés menetrendje. Bizonyos bajnokságok már újrakezdődtek, de a szezonját legelőször felfüggesztő NBA-ben még csak ötletelések folynak a folytatás mibenlétét illetően. Az szinte biztosnak látszik, hogy ha folytatódik az alapszakasz vége előtt közel egy hónappal félbeszakított bajnokság, akkor a csapatok néhány helyszínen gyűlnének össze, s ott bonyolítanák le a szezon hátralévő részét.

A liga fejesei szeretnék elkerülni, hogy az együttesek szinte napi rendszerességgel utazgassanak szerte az országban és Kanadában, mert ez egyrészt fokozhatja a vírus terjedését, másrészt, ha elmaradnak ezek az utazások, azzal a csapatok nem kevés pénzt takaríthatnak meg, ami a jelenlegi nem túl szívderítő gazdasági helyzetben nagy segítség még az NBA-klubok számára is.

Éppen ezért már megkezdődött a lehetséges helyszínek kiválasztása, amelyek olyan államokban fekszenek, ahol már enyhítettek a korlátozásokon. Ezek közé tartozik Florida is, ahol már több UFC-gálát és catchversenyt is tartottak az elmúlt hetekben, igaz, zárt kapuk mögött. Az NBA vezetése lapinformációk szerint arra készül, hogy Orlandóba vigye a csapatokat, ahol a szezon hátralévő részét lejátszanák. Ami viszont kissé hihetetlennek tűnik, hogy minderre a város Disney szórakoztató parkjában kerülhet sor! Shams Charania és Sam Amick, a The Athletic névre hallgató sportújság szerzői Twitter-oldalaikon számoltak be azon értesülésükről, mely szerint a Disney-park nagy eséllyel pályázik az NBA fogadására.

Keith Smith, a Yahoo újságírója egy Disney-hez közeli forrására hivatkozva ugyancsak arról adott hírt, hogy az orlandói szórakoztató park kész vendégül látni a csapatokat, hogy a szezonnak legalább egy részét ott tudják lebonyolítani. Arról nem szól a fáma, hogy a teljes hátralévő idényt ott játsszák le, mivel ez jelen pillanatban akadályokba ütközne, de ennek lehetőségét sem vetették még el.

Persze nem az orlandói Disney-park az egyetlen szóba jött helyszín az újrakezdésre. Lapértesülések szerint Los Angeles, Las Vegas és Houston is szívesen fogadná a mezőnyt, amennyiben az NBA vezetői az idény folytatása mellett döntenek. Akármi is lesz végül, annyi biztos, hogy a liga – ha lassan is -, de elindult az újrakezdés felé vezető úton: azokban az államokban, ahol enyhítettek a járvány terjedésének megfékezésére hivatkozva elrendelt korlátozásokon, már kinyithattak a csapatok edzőközpontjai, de szigorú egészségügyi protokoll mellett. A játékosoknak egyelőre kizárólag maszkban és egyénileg van lehetőségük alkalmanként 90 percet gyakorolni.

Eközben a folytatás dátuma még nem ismert. Korábban Adam Silver, az NBA főnöke abban bízott, hogy júniusban folytatódhat a március 11-én, Rudy Gobert megfertőződése után félbeszakított szezon, de mivel a csapatoknak hetek fognak kelleni a felkészüléshez, ezért most már a július közepi folytatás tűnik valószínűbbnek. Az biztos, hogy a liga szereplőinek többsége, így olyan sztárok is, mint LeBron James, Stephen Curry és sokan mások a félbeszakadt szezon folytatását és tisztességes befejezését szeretnék.

Több amerikai újságíró is úgy értesült, hogy a kollektív edzések leghamarabb június közepén indulhatnak újra és az érintettek többsége a júliusi folytatást favorizálja. Ha lehet hinni Adrian Wojnarowskinak, az ESPN sporttelevízió NBA-ügyekben bennfentesnek számító újságírójának, akkor a liga ki fogja kérni a klubok véleményét a hogyan továbbot illetően, de az a javaslat már megfogalmazódott a vezetés részéről, hogy a gárdák legfeljebb húsz mérkőzést játszanának le, valamint a külföldre távozott játékosok június elsejétől térhetnének vissza csapataikhoz. Ettől az időponttól fogva a visszatérőknek 14 napos karantént kellene vállalniuk, majd ezt egy ugyanennyi ideig tartó egyéni, végül egy két-három hetet igénybe vevő kollektív edzés követné.

Egyelőre tehát még sok a bizonytalanság az NBA folytatását illetően, de a tengerentúli kosárlabdázás szerelmesei most már nagyobb reményekkel tekinthetnek a jövő elé, mint mondjuk egy hónappal ezelőtt.

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: mynews13.com

Leave a Reply