Amerikában körvonalazódik a sportnaptár

Amíg Európában sok sportág esetében még igen homályos, mikor és milyen feltételek mellett folytatódhatnak a versenyek és mérkőzések, addig a világjárvány által leginkább sújtott Egyesült Államokban már egyre több konkrét elképzelés jelenik meg azzal kapcsolatban, mikortól láthatnak az emberek ismét valami jót is a tévében.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Már írtam arról április közepén, hogy Donald Trump amerikai elnök a sportélet gyors újraindulását szeretné elérni, mert mint fogalmazott, unja már, hogy 14 évvel ezelőtti baseball-mérkőzések ismétlését kell néznie a tévében. Azt mondjuk nem tudom, az elnöknek mennyi ideje lehet egy példátlan válsághelyzet kellős közepén tévét nézni, de az biztos, hogy vágya elkezdett beteljesülni. Kissé ellentmondásos a szituáció, hiszen az Egyesült Államok a világjárvány által toronymagasan leginkább sújtott ország, azonban az államok kormányzói, akik a járványügyi intézkedésekben döntenek, egyre több helyen kezdik feloldani a korlátozásokat.

Elsőként Florida erősen Trump-párti vezetője jelentette be, hogy engedélyezi bizonyos boltok és közösségi helyek korlátozott újranyitását, a profi sportot pedig a társadalom számára nélkülözhetetlen tevékenységgé nyilvánította, ezzel megnyitva az utat azelőtt, hogy ismét legyenek sportesemények az államban. Jóllehet, egyelőre ezeket csak zárt kapuk mögött lehet megtartani, de legalább végre van élő sport a tévében! A lehetőséget elsők között használta ki a vegyes harcművészetek legfőbb szervezete, a UFC, amelynek horihorgas elnöke, Dana White egész áprilist azzal töltötte, hogy bármi áron helyet találjon a hónap közepére tervezett 249-es gálának. Egészen horribilis helyszínek is fölmerültek, így pl. egy kaliforniai indián rezervátum is, ahol nem az állami, hanem a törzsi törvények vannak érvényben.

Végül az egyik sztár visszalépése miatt elmaradt a gála, de múlt szombaton a floridai Jacksonville-ben visszatérhetett a UFC, még úgy is, hogy az este folyamán 24 helyett csak 22 harcost láthattunk, mert az egyiknek a vírustesztje pozitív eredményt hozott, így az ő mérkőzése elmaradt. Szerdán újabb tornára került sor a sorozat keretében, s magyar idő szerint vasárnap hajnalban újabb gálát rendeznek meg, ugyancsak Jacksonville-ben.

Ezen a hétvégén már golf- és autóversenyt is rendeznek

Természetesen nem csak a harcművészetekben kezdődött meg a fölébredés a tavaszi álomból, hanem egyre több, a tengerentúlon népszerű sportágban és bajnokságban is. A mostani hétvégén kezdetét veszi a népszerű autós gyorsasági bajnokság, a Nascar, amely a dél-karolinai Darlingtonban előbb vasárnap, majd szerdán rendez futamot, de csak futamot. Edzésekre és időmérőkre ugyanis nem kerül sor, mint ahogy egyelőre nézők sem mehetnek ki a pályára. Az ország másik, nemzetközileg is ismert autós sorozata, az IndyCar június 6-án kezdheti meg idei szezonját a texasi Forth Worthben esedékes viadallal.

A golf szerelmeseinek is már csak kettőt kell aludniuk, hogy újból élő közvetítést láthassanak, ugyanis vasárnap a floridai Juno Beachen egy bemutatótornára kerül sor, amelyen többek között a világelső Rory McIlroy is részt vesz, s egyes hírek szerint a sportág legendája, Tiger Woods is tiszteletét teszi az eseményen. A golfbajnokság, a PGA idénye június 11. és 14. között folytatódhat Texasban a Charles Schwab Challenge elnevezésű tornával, valószínűleg zárt kapuk mögött.

A tenisz esetében már eléggé más a helyzet, hiszen a sportág teljes idei szezonja fölött ott lebeg Damoklész kardja, nem kizárt, hogy a globális utazási korlátozások és a beutazókra egyre több helyen kivetett kötelező 14 napos karanténok teljesen ellehetetlenítik a még nem törölt tornák lebonyolítását. Ha minden jól alakul, akkor július közepén az észak-amerikai keménypályás szezonnal folytatódhatna az év, a férfiaknál pl. a newporti torna van kiírva következő eseményként július 13. és 19. közötti időponttal. Az amerikai szövetség ma reggel újfent jelezte, hogy továbbra is úgy készül, augusztus 31. és szeptember 13. között meg tudják rendezni a US Opent New Yorkban. A rendezés esélyeit javíthatja, hogy a Grand Slam-verseny egyik fő helyszínén, a Billie Jean King Stadionban fölállított átmeneti kórházat a héten bezárták és lebontották, mivel már nincs rá szükség. Az viszont komoly akadály lehet, hogy a viadalt jó eséllyel zárt kapuk mögött kell lejátszani, mivel New York államban valószínűleg idén nem sok tömegrendezvényt fognak engedélyezni a nemzetközi összevetésben toronymagasan legrosszabb járványhelyzet miatt. Reméljük a legjobbakat!

A futball eddig még kevésbé volt érintett a világjárvány által, hiszen az NFL előző szezonja február elején fejeződött be, ugyanakkor az áprilisi draftot kizárólag virtuális formában tudták megrendezni. A liga a napokban adta ki a 2020-2021-es szezon naptártervezetét, amelyben továbbra is az eredetileg tervezett szeptember 10-ei kezdéssel számolnak, amikor a címvédő Kansas City Chiefs csapna össze a Houston Texansszel. A Super Bowl-t, a bajnokság fináléját 2021. február 7-én rendeznék a floridai Tampa Bayben.

Az ökölvívóknál június 9-én indulhat újra az élet, amennyiben bejönnek a neves promóter, Bob Arum számításai. Arum Las Vegasban, az MGM vállalat egyik szállodájában rendezne meg egy gálát, amelyen az ESPN televízió értesülései szerint sor kerülne a WBO pehelysúlyú övéért kiírandó címmérkőzésre a címvédő Shakur Stevenson és kihívója, Miguel Marriaga között. További részletek egyelőre nem ismertek.

A profi ligák közül elsőként a kosárlabdázók sorozata, az NBA függesztette fel idényét márcus 11-én. Adam Silver ligafőnök nyári folytatásban bízik, amely azonban kizárólag a rájátszásból állna, holott az alapszakasz még nem fejeződött be. A tervek szerint egy vagy két helyszínen, Las Vegasban és/vagy Orlandóban zajlanának a mérkőzések. Azokban az államokban, ahol már enyhítettek a korlátozásokon, engedélyezték a csapatok számára az egyéni edzések megtartását, de az újrakezdésig vezető út még igen hosszú lehet.

Hasonlóan homályos a helyzet a jégkorongozóknál, az NHL-ben is, ahol szintén nyári folytatást terveznek, viszont ők négy helyszínen bonyolítanák le a hátralévő mérkőzéseket. A New York Post szerint fölmerült egy olyan elképzelés is, miszerint egy 24 csapatos tornát rendeznének, aminek keretében minden játéknapon legfeljebb három mérkőzést játszanának le.

Március 26-án kellett volna elkezdődnie a baseball-bajnokságnak, az MLB-nek. A liga tulajdonosai most a júliusi rajtban reménykednek, s azt javasolták a csapatoknak és a játékosoknak, hogy a mérkőzések felét, vagyis 162 helyett 82 találkozót játsszanak le. A játékosok szakszervezete beleegyezett a fizetéscsökkentésbe, de a franchise-ok az utazási költségeken és egyéb kiadásokon is spórolhatnak, mivel itt is tervbe van véve, hogy a teljes szezont csupán néhány helyszínen bonyolítják le. A Floridai Egyetem sportigazgatója tegnap jelezte, hogy – más ligákkal együtt – az MLB mezőnyét is szívesen fogadják az egyetem sportlétesítményeiben, mivel ehhez az állami és egészségügyi hatóságok hozzájárultak.

Ami a labdarúgást illeti, az MLS 2020-as évadát mindössze kettő forduló után kellett félbeszakítani, ám a média értesülései szerint a 26 csapatot a floridai Disney Worldbe(!) vihetik, s ott bonyolítanák le a teljes idényt. Júniusban kezdődhet az egy hónapos edzésidőszak, vagyis a folytatás itt is leghamarabb júliusban várható.

Napokon belül az európai és magyarországi naptártervekkel kapcsolatban is jelentkezem egy részletes írással, úgyhogy érdemes továbbra is követni a Sportudvart!

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply