Foci: Elkerülhetetlen lehet a sérüléshullám – figyelmeztet egy sportorvos

Mint köztudott, több mint kettő hónap szünet után a hétvégén folytatódik a német labdarúgó-bajnokság. Az ilyen szünet nem példátlan, hiszen a nyáron is közel ennyi időt töltenek el tétmérkőzések nélkül a játékosok, azonban a mostani helyzet egészen más egyrészt az időzítés, másrészt a körülmények miatt. Normál esetben most kellene befejeződnie az idénynek, azonban a nyár első fele a hátramaradt fordulók lejátszásával fog eltelni. Ami viszont ennél is nagyobb gondot jelenthet, hogy a játékosok többsége az elmúlt kettő hónapból jópár hetet otthon töltött, mivel nem voltak edzések. Ugyan már jó egy hónapja tréningeznek a Bundesliga csapatai, de a példátlanul sok kihagyás miatt már a gyakorlások során többen megsérültek, s ez várható a mérkőzéseken is. Egy ismert német sportorvos emellett a vírusnak a sportolókra gyakorolt hatásaira is figyelmeztet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ezen a hétvégén – a topligák közül elsőként – a német bajnokság folytatja a világjárványra hivatkozva kettő hónappal ezelőtt félbeszakított szezonját. Az újrakezdés azonban abnormális körülmények között fog zajlani: nézők nem lehetnek a mérkőzéseken, a drákói szigorral meghozott egészségügyi intézkedések részeként pedig nem lesznek kézfogások, mezcserék és még meccs utáni sajtótájékoztatók sem. A germánok azt hiszik, hogy ezekkel a szakmailag nem alátámasztott intézkedésekkel elejét vehetik a fertőzésveszélynek. Ha ez esetleg így is történne, még akkor is veszély leselkedhet a focistákra, hiszen a Bundesliga első kettő osztályának klubjainál több fertőzöttet is találtak az utóbbi napokban, vagyis fönnáll annak a kockázata, hogy olyan labdarúgóknál is pozitivitást mutathat a vírusteszt, akik a hétvégén pályára lépnek. Egy Németországban elismert sportorvos szerint ilyen esetben tüdőkárosodás léphet fel, ami jelentősen visszavetheti a játékosok teljesítményét, s akár karrierjük végéhez is vezethet.

Wilhelm Bloch professzor, a Kölni Sportfőiskola tanára aggodalmának adott hangot a Bundesliga újrakezdését illetően, mivel úgy látja, hogy a Német Labdarúgó Liga (DFL) által kidolgozott protokoll nem nyújt 100%-os biztonságot.

“Nem létezik tökéletes védelem. A protokoll csupán a kockázatok minimalizálására alkalmas, vagyis továbbra is él az a veszély, hogy játékosok vagy stábtagok megfertőződnek. Hogy pontosan mekkora a veszély, nehéz megmondani. Ez természetesen függ a környezettől és az ország általános állapotától is. A játékosok nincsenek teljes karanténban, családtagjaikkal továbbra is érintkezhetnek annak ellenére, hogy a kapcsolatok minimalizálására szólították fel őket. Ez az egyik kockázati tényező. A másik a mérkőzéseken jelenik meg. Ugyan mindenkit rendszeresen tesztelnek, de a koronavírus-teszt nem 100%-os pontossággal működik, van egy viszonylag jelentős hibahatár” – jelentette ki Bloch professzor egy lapinterjúban.

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges fertőzés milyen hatást gyakorolhat a játékosok pályafutására, eredményezheti-e egyeseknél a karrier idő előtti befejezését, a szakember így felelt: “Igen. Az tény, hogy az élsportolók testfelépítése, immunrendszere és szív- és érrendszere kisebb kockázatnak van kitéve, de jelenleg nem tudjuk még pontosan, hogy egy kisebb fertőzés, vagy a szóban forgó vírus esetében az enyhe tünetek okozhatnak-e károkat, mint pl. egy influenza során a tüdő hegesedése, vagy kötőszövet kialakulása, azaz egy fibrózis. Ez a károsodás visszafordíthatatlan is lehet, vagy akár hosszú ideig is fönnmaradhat, mielőtt a test teljesen rendbejönne. Az élsportolók esetében fönnáll annak veszélye, hogy egy fertőzés visszavetheti a teljesítményüket, amit lehet, hogy sosem nyernek vissza. Már voltak fertőzött játékosok Európában, így hamarosan megtudhatjuk, visszaszerzik-e teljes formájukat”.

Az is fölmerül sokakban egy ilyen példátlan helyzetben, vajon az, hogy kettő hónapja nem játszottak mérkőzéseket és a felkészülés során sem került sor edzőmeccsekre, ez így együtt mekkora veszélyt jelent a labdarúgókra az újrakezdésnél. A sportorvos szerint a viszonylag kevés edzés természetesen fokozza a sérülések rizikóját. Nagy számban lehetnek izomsérülések, de előfordulhatnak törések, izom- és ínszalagszakadások is. Ha egy normális szezonkezdetről beszélnénk, amelyet többhetes, intenzív edzésmunka előz meg, akkor lényegesen kisebb a sérülésveszély, mint a mostani szituációban. Az is kérdéses, hogy a játékosok milyen mentális állapotban fognak pályára lépni, miközben minimalizálniuk kell a személyes kapcsolatokat és a járvány alakulása szinte megjósolhatatlan.

“Ez a fő kérdés. Nem vagyok pszichológus, úgyhogy nehéz lenne megmondani, de úgy hiszem, hogy ez egy igen nehéz átmenet lesz, ami nem feltétlenül fog jó hatást gyakorolni a teljesítményükre. Ezeket a tényezőket szintén figyelembe kell venni és a sérülés egyik kockázati tényezőjeként kell kezelni” – zárta mondandóját Wilhelm Bloch.

Az elmúlt napokban több játékos is megsérült az edzéseken, ami mögött a többhetes kihagyás állhat. Reális az esély arra, hogy a hétvégi mérkőzéseken is rengeteg sérülés fog történni, de abban azért lehet bízni, hogy tömeges kidőlésekre nem kerül sor. Az, hogy lesznek-e még további vírusfertőzöttek a játékosok között, már más tészta. Mint arról a héten írtam, a másodosztályú Dynamo Drezda teljes keretének és szakmai stábjának 14 napos karanténba kellett vonulnia két csapattag pozitív tesztje miatt, miközben a Mönchengladbach és a Köln folytatni tudta az edzéseket annak dacára, hogy a két élvonalbeli klubnál is több pozitív teszteredmény született az elmúlt hetekben.

Bízzunk benne, hogy minden jól fog alakulni, és sikerül folytatni a szezont. Bevallom, a topligák közül a Bundesligát utálom a legjobban, de amíg a több bajnokság be nem indul, azért bele fogok nézni a mérkőzésekbe.

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply