A vírus jelenlétében készül újraindulni az európai foci

Ezen a héten egy igen fontos esemény következhet be az európai klublabdarúgásban: amennyiben nem fordul ismét feje tetejére a világ, akkor szombaton kettő hónap szünet után folytatódik a német bajnokság. A vezetők egyelőre kitartanak a hétvégi újrakezdés mellett, de több pozitív vírustesztre is fény derült a csapatok háza táján, ami miatt az egyik másodosztályú együttes 14 napos karanténba került. Más országokban is vannak beteg focisták, így ezeken a helyeken – ahol még az újrakezdés időpontja sincs meg – könnyen előfordulhat, hogy végül a francia és holland példát követve befagyasztják a sorozatokat.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Európa egyre több országában készülnek a világjárvány miatt március közepén megszakított bajnokságok és kupák folytatására. Mint köztudott, Németországban – az öreg kontinens topligái közül elsőként – ezen a hétvégén folytatódhat az első- és másodosztály küzdelemsorozata. Történhet ez annak ellenére, hogy szombaton este kiderült: a másodosztályban 17., vagyis kiesőhelyen álló Dynamo Drezda teljes csapatát és szakmai stábját 14 napos otthoni karanténra kötelezték, miután két vírusteszt is pozitív lett. Ez azt jelenti, hogy a keletnémet csapat leghamarabb május 30-án léphet pályára a Bundesliga 2-ben.

“Ez nem indokolja, hogy beszüntessük a bajnokságot” – nyilatkozta Christian Seifert, a Német Labdarúgó Liga (DFL) vezetője a ZDF állami televíziónak szombaton este. “Teljesen világos volt számomra, hogy fog történni ilyesmi. A csapatok folyamatos tesztelésére éppen azért van szükség, hogy még időben kiszűrhessék a fertőzötteket” – tette hozzá. Seifert továbbra is hisz abban, hogy az előírt június 30-i határidőig be tudják fejezni a bajnokságokat. A német liga egyébként igen szigorú szabályok mellett tervezi a bajnokságok folytatását: a stadionokban a mérkőzések idején legfeljebb 300 ember tartózkodhat, ezért azokra zárt kapuk mögött kerül sor. Emellett a csapatoknak egyhetes edzőtáborba kellett vonulniuk egyfelől a zavartalan felkészülés, másfelől az izoláció érdekében.

Brightonban 3, Spanyolországban 5 eset

Nem a Dynamo Drezda az egyetlen német klub, amelynél akadtak pozitív vírustesztek. Annak köszönhetően, hogy a német liga az első- és másodosztályú klubok valamennyi játékosát és stábtagját, azaz 1724 embert rendszeres teszteléseknek veti alá, az első körben tíz, a másodikban pedig további kettő emberről derült ki, hogy elkapta a betegséget. Az élvonalbeli Kölnnél kettő játékosnak és egy fizioterapeutának a tesztje hozott nem kívánatos eredményt, a Mönchengladbachnál pedig egy-egy focista és fizioterapeuta tesztje lett pozitív. A két klub esetében csak a fertőzötteket helyezték karanténba, így az egészséges játékosok és stábtagok folytatni tudják a munkát.

Ami az angol Premier League-et illeti, szombaton a Brighton harmadik játékosáról derült ki, hogy elkapta a vírust, ezért pedig elzárták a külvilágtól. “Az elmúlt hetekben megtett összes intézkedés ellenére egyik játékosunk tesztje még azelőtt pozitív lett, hogy visszatért volna az edzésekhez” – sajnálkozott Paul Barber, a klub vezérigazgatója a Sky Sportson.

Az angol egyesületek képviselőinek egyébként ma kell(ene) dönteniük arról, hogy mikor folytatódjon a Premier League, már ha valóban folytatódni fog. A klubok többsége szeretné a folytatást, amit a brit kormány is ösztönöz. Az illetékesek Restart néven tető alá hoztak egy projektet, amelynek ugyanakkor több pontja is komoly vitát szült a PL-csapatok között, ami akadályozhatja azt, hogy ma döntsenek a hogyan továbbról. A legvitatottabb elem az, hogy a hátralévő fordulókat semleges pályákon, nézők nélkül rendeznék meg, a csapatoknak pedig heteket kellene szállodában tölteniük, ahol még szeretteikkel sem érintkezhetnének fizikailag. Ezen kívül a június 30-án lejáró szerződések kérdése is sok nézeteltérést eredményezett a szigetországban, hiszen a folytatást június 8-ától tartják elképzelhetőnek, már pedig ilyen esetben június 30-ára aligha tudnának végezni a szezonnal.

Spanyolországban a múlt héten megkezdődhettek az egyéni edzések, s ha minden jól megy, jövő hétfőtől a csoportos tréningek is elindulhatnak. Természetesen a La Ligában is folyamatosak a tesztelések, és sajnos itt is voltak emberek, akik fönnakadtak a rostán. A liga vasárnapi közleménye szerint öt játékos vírustesztje hozott pozitív eredményt, ugyanakkor mindnyájan tünetmentesek és már a betegség utolsó szakaszában járnak. Annyit tudni, hogy első- és másodosztályú csapatok játékosai is érintettek, akik otthoni karanténban vannak és pár napon belül újabb tesztelésen esnek át, de nevüket nem hozták nyilvánosságra. Amennyiben egymás után kettő negatív tesztet produkálnak, visszatérhetnek az edzésekhez. Javier Tebas, a La Liga elnöke egy tegnap esti interjúban egyébként abbéli reményének adott hangot, hogy június 12-én folytatódhat a szezon és július közepére be is tudják fejezni azt. Gerard Piqué, a Barcelona hátvédje viszont azt mondta, hogy szerinte a június 12-ei dátum túl korai, s inkább egy még későbbi időpontot kellene választani.

Feröeren elrajtolt a bajnokság

Az olasz Serie A-ban szintén múlt hétfőn indulhattak el az egyéni edzések, azonban a Sampdoria ez alól kivételt jelent, mivel több labdarúgó és stábtag vírustesztje is pozitív eredményt hozott. Időközben egyikőjüket már gyógyulttá nyilvánították, de az edzések egyelőre nem kezdődtek újra. A Fiorentinánál és a Torinónál szintén találtak beteg játékosokat. A klubok május 18-án térhetnek vissza a csoportos edzésekhez, ugyanakkor az olasz sportminiszter szerdai bejelentése szerint a folytatás időpontja egyelőre bizonytalan, s nem kizárt, hogy végül nem engedélyezik a félbeszakadt szezon folytatását.

Portugáliában május végén folytatódhat a fociidény, azonban itt sem mennek zökkenőmentesen a dolgok: az első osztályú Vitoria Guimaraes csapatánál ugyanis három játékos is pozitív tesztet produkált. A klub szombati közleménye szerint “klinikailag mindhárman jó egészségnek örvendenek, tünetmentesek és karanténban vannak”. A címvédő Benfica ma délelőtt jelentette be, hogy portugál támadó középpályása, David Tavares pénteki tesztje ugyancsak pozitív eredményt hozott, de ő is tünetmentes. Portugáliában szintén zárt kapuk mögött és szigorú egészségügyi protokoll betartása mellett kezdődhet újra a bajnokság.

Európában egyelőre három országban: Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában döntöttek az idény befagyasztásáról. A franciáknál kormánydöntés vezetett a lezáráshoz, ami miatt áll a bál. A hollandoknál a szövetség és a liga döntött a befagyasztásról, míg a belgáknál végleges döntés még mindig nincs, de a kormány zárt kapus sporteseményekre is vonatkozó, augusztus végéig szóló tilalma lényegében eldöntötte a kérdést.

Ami jó hír, hogy Fehéroroszország mellett most már egy másik európai bajnokság is elrajtolt a hátunk mögött hagyott hétvégén. A Feröer-szigeteken eredetileg márciusban startolt volna a 2020-as, tavasz-ősz rendszerű bajnokság, azonban elővigyázatosságból kettő hónappal elhalasztották a kezdést. Mivel a szigeten egyetlen vírusfertőzöttet sem találtak a világjárvány kitörése óta, ezért nézők előtt vette kezdetét az első osztályú küzdelemsorozat.

Remélhetőleg a hétvégén Németországban, a jövő hétvégén pedig Magyarországon is újraindul a fociélet, mint ahogy egyre több helyen is ugyanez fog történni heteken belül!

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply