Jöhet az öt csere – de miért?

Érdekes javaslattal állt elő néhány héttel ezelőtt a FIFA orvosi bizottsága: az újrainduló sorozatokban lehetővé tennék, hogy a szokásos három helyett öt cserét hajthassanak végre a csapatok mérkőzésenként. Az ötletet sokan kétkedve fogadták, azonban a hétvégén végleges döntés születhet róla. Utánajárok, van-e értelme ennek a változtatásnak.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Elképzelhető, hogy a világjárvány, amely sok országban megakasztotta a fociszezont, egy kisebb forradalmat idéz elő a sportágban. Annak érdekében, hogy a játékosok a hosszú kényszerszünetet követően minél előbb formába lendüljenek, ugyanakkor ne legyenek tömeges sérülések, az eddig megszokott három helyett öt cserét is végrehajthatnának a csapatok mérkőzésenként. A Board, a FIFA szabályalkotó testülete a hétvégén hozhat végleges döntést a változtatásról.

Thomas Tuchel, a befagyasztott francia bajnokságot megnyerő Paris Saint-Germain vezetőedzője néhány héttel ezelőtt már fölvetett egy hasonló ötletet: “Több cserelehetőséget kellene biztosítani a mérkőzéseken. Maradhatunk a három cserénél, de úgy, hogy lehetőség nyíljon további két játékos beállítására is, ami összesen öt cserét eredményezne” – magyarázta a német szakember. Fontos tudni, hogy a labdarúgásban 2018 óta megvan a lehetőség egy mérkőzésen belül egy negyedik változtatásra is mindkét résztvevő csapatnak, de csak 2×15 perces hosszabbítás esetén.

Az új szabály az egyenes kieséses mérkőzésekre is vonatkozna, vagyis ezeken akár hat cserére is sor kerülhet együttesenként. A FIFA átmeneti jelleggel tenné lehetővé az öt cserét, amelyhez módosítani kell a sportág 3-as számú törvényét. Erről dönthet a Board leghamarabb pénteken. Az újítás azokat a bajnokságokat és kupákat érintené, amelyek vállalják a folytatást a közel kettő hónapja tartó kényszerszünet után. Az MLSZ a héten be is jelentette, hogy lehetővé teszi az öt cserét az NB I-ben és a Magyar Kupában. A szövetségek ugyanakkor maguk dönthetnek arról, alkalmazzák-e az új szabályt, egy FIFA-közeli forrás szerint ugyanis az öt csere “intézménye” semmiképp sem lenne kötelező, minden szövetség önkéntesen dönthet arról, átvezeti-e ezt a módosítást saját szabályzatába.

A német liga, amely tegnap este jelentette be, hogy a Bundesliga május 15-én folytatódik, azt is közölte, hogy lehetővé fogja tenni az öt cserét a csapatok számára.

Öt csere lehet az Eb-n is?

“Azután, hogy az IFAB (a labdarúgás szabályalkotó testülete – a szerk.) és a FIFA több héten keresztül tanulmányozták annak lehetőségét, hogyan segítsenek a labdarúgáson az újraindulás pillanatában, az IFAB most azon dolgozik a FIFA-val, hogy a 3-as törvényt átmenetileg módosítsák” – közölte a Board. Ez jelenti a mérkőzésenkénti öt csere engedélyezését, amelyet azonban három játékmegszakítás alatt lehetne megoldani és elsősorban a második félidőben annak érdekében, hogy a meccsek ne váljanak túlzottan töredezetté a sok állás miatt. Arról, hogy az átmeneti szabályt meddig alkalmazhatnák, még nincsen döntés.

Joggal merül föl mindannyiunkban a kérdés: mi a cél ezzel? “A játékosok egészségének megvédése az újraindulástól kezdve, mivel a mérkőzések sűrűbben fogják követni egymást, mint általában, ez pedig fokozza a sérülésveszélyt. Az intézkedés átmeneti jellegű, de akár a teljes 2020-2021-es szezonban alkalmazható lesz. Hogy mely bajnokságokban fogják bevezetni, az a szervezők döntése lesz” – magyarázta a FIFA egy közleményben. Bár erről nem szól a fáma, de könnyen lehet, hogy az öt cserét az Európa-bajnokságon is alkalmazhatják, bár erre szerintem akkor lehet nagy esély, ha a következő idényt is megakasztja a világjárvány egy esetleges második hulláma. Egy UEFA-hoz közeli forrás a francia sajtóval azt közölte, hogy az európai szövetségnél gondolkodnak azon, hogy életbe léptessék-e ezt a szabályt az Eb-n.

Összességében véve elmondható, hogy a FIFA indoklása helytálló, hiszen a labdarúgóknak közel kettő hónap szünet után kell pár hét leforgása alatt bepótolniuk az elmaradt mérkőzéseket, ami valóban növelheti a sérülések kockázatát. Ezért is nagyon fontos, hogy a csapatok minél előbb elkezdjék a kollektív edzéseket, mert ezekkel lehet igazán formába lendíteni a játékosokat, egyben a testüket erősíteni, hogy aztán ne történhessenek tömeges sérülések a mérkőzéseken.

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: rangado.hu

Leave a Reply