Foci: Tervek igen, konkrétumok még nem nagyon vannak a folytatást illetően

Napra pontosan egy hónappal ezelőtt írtam arról, milyen kilátások vannak az európai labdarúgó-bajnokságok újraindítását illetően. Azóta szerencsére javulni kezdett a helyzet, de még mindig rengeteg a kérdőjel. Kérdéses, hogy a topligák mindegyike folytatni tudja-e a félbeszakadt szezont, mint ahogy az is, hogy egyáltalán milyen feltételek mellett. Abban kezd konszenzus létrejönni, hogy a folytatás zárt kapuk mögött lesz, holott ez egy vitatható hozzáállás. Helyzetkép a magyar és a topligákból.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
Magyarország

Ahogy arról egy hónappal ezelőtt írtam, a honi fociban négy forgatókönyv született az elővigyázatosságból félbeszakított bajnokságok folytatását illetően. Akkor a legnagyobb támogatottságot az az elképzelés élvezte, miszerint május 15-e tájékán folytatódhatnak a küzdelmek. Az MLSZ a múlt héten kongresszust tartott, amelyen az a döntés született, hogy egyelőre csak azt a határidőt jelölik meg, amíg folytatni kell a bajnokságokat. Ez az időpont június 13-a. A szövetség meglátása szerint egy ennél is későbbi folytatás jogi problémákat vethet fel, hiszen számos játékos és edző szerződése fog lejárni június 30-án. A FIFA ugyan tett ajánlásokat az érintett kontraktusok meghosszabbítását illetően, de a szövetségek többsége nem szívesen vállalna föl egy olyan jogi helyzetet, ami aztán esetleg komoly problémákat idézhet elő. Mivel a magyar klubok nagy része már újrakezdte az edzéseket és egyre több helyen zajlanak kollektív gyakorlások is, így jó esély van arra, hogy májusban folytatódhatnak a bajnokságok. A másik hangzatos döntés az volt, hogy a klubok számára lehetővé tették, hogy akár 70%-kal is csökkentsék a játékosok fizetését. Ezzel egy-két helyen már éltek is, de általánosságban véve elmondható, hogy mindenhol csökkentették az alapvetően jelentősen túlárazott labdarúgók bérét. Bízzunk a minél előbbi folytatásban!

Anglia

Az angol bajnokság a Nagy-Britanniában fönnálló súlyos helyzet miatt aligha fog június 8-a előtt folytatódni. A Premier League vezetői és a klubok többsége támogatja a júniusi újrakezdést, még úgy is, ha erre – az angol bajnokság történetében példátlan módon – zárt kapuk mögött kerülhet sor. A brit kormány sportért felelős államtitkára tegnap úgy nyilatkozott, tárgyalnak a PL vezetőivel, és szorgalmazzák a szezon lehető leggyorsabban történő folytatását, természetesen az egészségügyi ajánlások szigorú betartása mellett. Sajtóhírek szerint a szezon hátralévő részét néhány, előre kiválasztott stadionban bonyolítanák le, a csapatokat pedig szállodákban zárnák el a külvilágtól a szezonzárásig az esetleges fertőzések elkerülése érdekében. Tegnap néhány klub, így az Arsenal, a Brighton és a West Ham is megnyitotta edzőközpontjait a játékosok számára, de kizárólag egyéni gyakorlások céljából. Ma a Tottenham is újrakezdi működését, ugyancsak egyéni tréningekkel. A tervek szerint május közepén jöhetnek a kiscsoportos edzések, a hónap végén pedig már kollektív szeánszokra kerülhet sor. Az ébredezés jelei tehát a szigetországban is látszódnak.

Németország

A topligák közül nagy eséllyel leghamarabb a Bundesliga indulhat újra. Amennyiben a kormány csütörtökön rábólint, akkor május 9-én folytatódhat a március 13-án félbeszakított idény, de sajnos itt is nézők nélküli mérkőzéseket terveznek, aminek szükségessége nincsen tudományosan teljesen alátámasztva. Egészen horribilis ötletek is fölmerültek a folytatás feltételeit illetően, így pl. a munkaügyi minisztérium azt javasolta, hogy a labdarúgók viseljenek maszkot a mérkőzéseken. Fontos tudni, hogy Németországban a tudományos álláspontot jórészt semmibevéve kötelezővé tették a maszkok hordását az üzletekben és a tömegközlekedésben is, mert azt hiszik, ez segíthet megállítani a járványt. A játékosok közül nem kevesen szólaltak fel a maszkhordás ellen, ami teljesen érthető, hiszen igen bizarr látvány lenne minden focistán maszkot látni. A klubok már javában edzenek, néhol a kollektív tréningek is beindulhatnak napokon belül.

Olaszország

Egy hónappal ezelőtt még igen kilátástalannak tűnt az, hogy Olaszországban lesz-e még fociélet tavasszal vagy a nyáron, hiszen akkor még ezt az országot sújtotta a legjobban a vírus a világon. Mostanra ez változott, hiszen már az Egyesült Államok a legfertőzöttebb ország, Itáliában pedig, ha lassan is, de csökken a napi megbetegedések és halálozások száma. Mindez lehetővé teszi a szigorú intézkedések fokozatos föloldását, ami a miniszterelnök vasárnapi szavai alapján a labdarúgásra nézve azt jelentheti, hogy hétfőn elkezdődhetnek az egyéni, május 18-án pedig a csoportos edzések. Az olasz szövetség elnöke rendszeresen hangsúlyozza, hogy mindenképp be kell fejezni a Serie A küzdelmeit. Erre a május végét tartja a legkorábbi alkalmas időpontnak, ám a júniusi folytatás tűnik valószínűbbnek. Továbbra is nagy a Brescia ellenállása, ami érthető, hiszen folytatás esetén a sereghajtó csapat szinte biztosan kiesne az első osztályból, törlés esetén viszont biztosan bennmaradna. A klub – egyébként megfertőződött – elnöke azzal fenyegetőzik, hogy folytatás esetén visszalépnek a küzdelmektől. A Lazio elnökének tegnap volt egy érdekes javaslata, miszerint úgy kéne lezárni a szezont, hogy a római csapat bajnoki döntőt vív a Juventusszal. Ez a két csapat áll az élen, a Juventusnak egy pont az előnye. Ez egy elég valószínűtlen forgatókönyv, már csak azért is, mert a harmadik Inter is lőtávolon belül van még, így a milánói kék-feketék aligha járulnának hozzá egy ilyen befejezéshez.

Spanyolország

Ebben az országban vezették be a legbrutálisabb, lényegében diktatórikus intézkedéseket a vírus megfékezése érdekében, amelyek azonban csak az alapvető emberi jogok lábbal tiprására voltak alkalmasak, a fertőzés tényleges fékezésére már kevésbé. Ennek ellenére itt is mennek a találgatások, hogyan is lehetne befejezni a La Liga idényét. Május 9-ét követően várhatóak az enyhítések, ám a rezsim nem ígérte biztosra, hogy a nyár előtt folytatódhat a fociidény. Javier Tebas, a La Liga elnöke korábban május végi, vagy június végi újrakezdést tartott elképzelhetőnek. Ehhez most is tartja magát, de az biztos, hogy a folytatás nem mindennapi körülmények között fog megtörténni. A zárt kapu itt is biztosra vehető, emellett fölmerült a kötelező maszkviselés bevezetése is. Ennél is durvább ötlet, hogy a csapatokat hat hétre szállodákba zárnák. Még a saját rokonaikkal sem érintkezhetnének a játékosok, akiknek ugyanakkor maguknak kellene mosniuk ruházatukat és az étkezést is egyénileg kellene megoldaniuk. A cél, hogy minél kevesebb embert kelljen bevonni a mérkőzések lebonyolításába és a csapatok működésébe. Spanyolországban is vannak lázongó klubok, amelyek a szezon törlésében érdekeltek. Tebas megfenyegette ezeket az egyesületeket, mondván, meg lesznek büntetve, ha visszalépnek.

Franciaország

A galloknál is brutális, ám a spanyolnál valamivel enyhébb intézkedések léptek életbe a járvány elleni küzdelem címszó alatt. A tervek szerint május 11-étől kezdődik meg a szigorú korlátozások fokozatos föloldása, amely azonban akár hosszú heteket is igénybe vehet. Talán ez az az ok, ami miatt a párizsi rezsim mellett működő tudományos tanács elnöke hétfőn arról beszélt, a dolgok jelenlegi állása szerint nem javasolja a Ligue 1 folytatását. Ezt a francia liga június 17-ére tervezi, de a szakember még ezt is túl korai időpontnak tartja, mivel sok a bizonytalan tényező. A klubok többsége érdekelt a szezon folytatásában, de erősödnek azok a hangok, melyek szerint inkább törölni kéne az idényt, s az új kiírásra kellene készülődni. Annyi biztos, hogy a tévétársaságokkal fönnállt anyagi vitát sikerült rendeznie a ligának, így a jogdíjak utolsó részletének kifizetése meg fog történni. Az is biztos ugyanakkor, hogy az összes topliga közül a franciát övezi az egyik, ha nem a legnagyobb homály a közeljövőt illetően.

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply