Trump az amerikai sportélet újraindulását kívánja, ami már be is következett!

Köztudott Donald Trump amerikai elnökről, hogy amellett, hogy számos konfliktusa volt a sportvilág több személyiségével, szereti a sportot. Erről tett tanúbizonyságot azzal a héten megtett kijelentésével is, miszerint a sportélet mielőbbi újraindulását szeretné a világjárvány amerikai lecsengése után. Erre az állapotokat látva leghamarabb júniusban kerülhetne sor, de egyes szakértők szerint akkor is csak nézők nélkül. Azonban van olyan állam, ahol egy “sportág” már újraindult…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

“Sportjainknak újra kell indulniuk! Belefáradtam abba, hogy 14 évvel ezelőtti baseball-mérkőzéseket nézzek a tévében. A sportok szeretnének újraindulni, s újra is kell indulniuk. A sportot nem erre a célra (a mostani helyzetre – a szerk.) találták ki, nemzetünk egész koncepcióját nem erre dolgozták ki. Újra kell indulniuk a sporteseményeknek. Azt szeretnénk, ha gyorsan, nagyon gyorsan megtörténne ez”. Donald Trump szerdán nem először beszélt abbéli szándékáról, hogy az amerikai profi sportoknak, így pl. az NBA-nek és a baseball-bajnokságnak a lehető leghamarabb folytatniuk kell a világjárvány miatt felfüggesztett működésüket. Az amúgy köztudottan sportszerető amerikai elnök kívánsága mögött elsősorban gazdasági érdekek állnak, amelyek miatt már április elején nyomást helyezett a különböző sportágak vezetőire, hogy minél előbb folytassák versenyeiket. Egyelőre úgy tűnik, hiába, ugyanis utóbbiak inkább az egészségügyi biztonság fontosságát hangsúlyozzák, s többségüknek még csak elképzelése sincs arról, hogy mikor folytatódhat, ha folytatódhat egyáltalán a félbeszakadt szezon.

A profi ligák óvatosak

Az amerikai sportba akkor gyűrűzött be a vírus miatti cirkusz, amikor március 11-én kiderült, hogy Rudy Gobert, a Utah Jazz kosárlabdázója elkapta a betegséget, miután egy sajtótájékoztatón poénból összefogdosta a mikrofonokat és diktafonokat. Az NBA emiatt elsőként állította le szezonját, amihez órákon, napokon belül csatlakozott a jégkorong- és a labdarúgó-bajnokság (NHL, MLS), valamint a PGA Tour golfsorozat is. A baseball-bajnokság (MLB) március 26-ára tervezett rajtját határozatlan időre elhalasztották, mint ahogy az IndyCar autós gyorsasági bajnokság is hasonló sorsra jutott. A futball-bajnokság, az NFL következő idénye szeptemberben startolna, azonban azt látva, hogy az Egyesült Államok pár nap leforgása alatt a világjárvány által toronymagasan leginkább sújtott országgá vált, s egyelőre megmondani is nehéz, mikor eshet át a tetőzésen, és azt milyen ütemű javulás követheti, erősen megkérdőjeleződött.

Nem telik el úgy nap a tengerentúlon sem, hogy ne jelennének meg spekulációk a sajtóban vagy a közösségi médiában a sportélet különböző szegmenseinek újraindulása ügyében, de konkrétumok egyelőre nem igazán vannak. A PGA Tour vezetői jelentették be tegnap este, hogy június 11-én szeretnék folytatni az ország legrangosabb golfsorozatának küzdelmeit, de az első négy viadalt zárt kapuk mögött tervezik megrendezni. Az NBA és az NHL szereplői egyelőre azon vitatkoznak, hogy egyáltalán folytatódjon-e az évad. Ha folytatódik, akkor minden bizonnyal egyből a rájátszással mennének tovább a küzdelmek, ami viszont jogi szempontból körülményes lehet, mert ebben az esetben azok a klubok, amelyek azért maradnak le a rájátszásról, mert idő előtt lezárttá nyilvánították az alapszakaszt, jó eséllyel perre mennének a ligákkal szemben.

Az MLB azt tervezi, hogy a 30 csapatot Arizonába vagy Floridába viszi, s ott, zárt kapuk mögött kezdenék meg a bajnokságot. A UFC-nek, az Államok legjelentősebb MMA-sorozatának a vezetője, Dana White sokáig nem akarta elfogadni, hogy az ország helyzetét látva talán az volna a legbölcsebb, ha nem rendezik meg a most szombatra tervezett 249-es gálát. Előbb egy magánszigetre vitte volna az eseményt, majd egy kaliforniai indián rezervátumban akarta lebonyolítani, azonban miután Habib Nurmagomedov, a gála egyik sztárja bejelentette, hogy az orosz határok lezárása miatt nem tud elutazni Amerikába, a halasztás mellett döntött.

Adam Silver, az NBA, és Gary Bettman, az NHL vezetője április elején egyeztetést folytatott Donald Trumppal a sportéletet érintő kérdések kapcsán. Mindketten arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a jelenlegi helyzetben képtelenség határozott tervekkel előállni a folytatást illetően, hiszen a járvány terjedése megjósolhatatlan.

Trump golfklubja 560 embert küldött haza

Az elnöki vágyakat nem csak a sportvezetők óvatossága foszlathatja szét, hanem saját, miami golfklubjának azon mai döntése is, ami szerint 560 dolgozót küldenek technikai munkanélküliségre. Főleg kisegítő emberekről: az étkeztetésben résztvevőkről, kísérőkről, házvezetőnőkről van szó, vagyis csupa olyan alkalmazottról, aki nem tagja a szakszervezetnek. A Trump Organisation kettő héttel ezelőtt 1500 munkavállalóját küldte technikai munkanélküliségre az Egyesült Államokban és Kanadában működő szállodáiból. Ezek a lépések is arra utalnak, hogy az elnök vállalkozásainál sem bíznak a gyors talpraállásban.

Zárt kapu: Trump nem akarja, több orvos viszont igen

“Jelenleg nincsen tervünk, csupán rengeteg ötletünk” – jelentette ki Rob Manfred, az MLB főnöke kedden. “Az ötletek konkretizálása függ a korlátozó intézkedésektől és a közegészségügyi helyzettől” – tette hozzá. Egyelőre szinte minden sportvezető úgy készül, hogy a folytatásra zárt kapuk mögött kerülhet sor. Annak ellenére gondolják így, hogy Donald Trump azt szeretné, ha az emberek is visszatérhetnének a stadionokba, amint folytatódnak a sportesemények.

Azt hihetnénk, hogy az Egyesült Államok elnökének minden joga megvan ahhoz, hogy döntsön ebben a kérdésben, de ez nincs így, mivel az országban a járványügyi intézkedések meghozatala az államok hatásköre. Vagyis, ahhoz, hogy egyáltalán rendezhessenek sporteseményeket, a kormányzók és polgármesterek hozzájárulása is szükséges, akik jó eséllyel döntésük meghozatalakor hallgatni fognak az egészségügyi szervekre. Trump kezdeményezése ráadásul alapból megütközést kelthet, hiszen az elnök komplikált viszonyt ápol a sportvilággal, különösen a futballistákkal és a kosárlabdázókkal.

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata kormányzója kedden közölte, hogy annak valószínűsége, hogy a sporteseményeket nézők előtt rendezhessék meg a nyáron, kicsi. Az ellenzéki politikus ezzel arra, a több orvos által is hangoztatott véleményre támaszkodik, miszerint mindaddig korlátozni kell a közösségi érintkezéseket, amíg vagy nem fog a teljes lakosság immunissá válni a fertőzéssel szemben, vagy nem lesz ellene védőoltás.

Floridában újraindult a sportélet!

Newsommal ellentétes véleményt képvisel Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója, Trump egyik fő támogatója, aki még nagypénteken rendeletben rögzítette, hogy a professzionális sport is bekerül a társadalom élete szempontjából nélkülözhetetlen tevékenységek közé, magyarul, nem szabnak gátat a sporteseményeknek. A World Wrestling Entertainment (WWE), az USA-ban népszerű catchversenyek főszervezője (amelynek tulajdonosa az elnök egy másik barátja, Vince McMahon) ezt kihasználva be is jelentette, hogy hétfőtől kezdve ismét rendeznek viadalokat Orlandótól északra, Winter Parkban, igaz, zárt kapuk mögött. Furcsa csata zajlik tehát a világjárvány által legsúlyosabban érintett országban, ahol a pusztítás továbbra sem akar csitulni…

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply