Véget ért van Gerwen kudarcszériája

VIDEÓVAL – Michael van Gerwen nyerte a darts FA-kupáját, azaz a UK Opent. Önmagában ez a hír nem bírna komoly értékkel, hiszen a holland világelső tornák sokaságát nyerte meg az elmúlt években. Az viszont, hogy ez volt az idei első tornagyőzelme, már kisebb szenzáció. De mi vezetett ide? A sűrű élmezőny? Netán a nyílváltás? Erre igyekszem választ találni mai dartsos írásomban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ha március eleje, akkor UK Open – ehhez már hozzászokhattak a darts szerelmesei. Idén is a tavasz első hónapjának első teljes hétvégéjén rendezték meg a sportág FA-kupájának is nevezett tornát, amelynek főtábláján 160 játékos indulhatott volna el. Azért a feltételes mód, mert a német Max Hopp betegség miatt távolmaradt a versenytől, így végül 159-en vágtak neki a küzdelemnek.

A három napon át tartó eseményt azért nevezik a darts FA-kupájának, mert a patinás labdarúgó-sorozathoz hasonlóan itt is elindulhatnak amatőrök, akik nem egy esetben meg is tudják lepni a profikat, s akár messzire is eljuthatnak a tornán. Az elmúlt években voltak is ilyen meglepetések, hiszen Gary Anderson 2017-ben a legjobb 64 között egy amatőr játékostól, Paul Hogantől kapott ki, aki aztán meg sem állt a nyolcaddöntőig. Ezt a teljesítményét egy évvel később meg tudta ismételni.

Ha idén vele nem is, több ismert névvel azért találkozhattunk az amatőrök között. Mindenképp kiemelendő Fallon Sherrock neve, aki a világbajnokságon azzal hívta föl magára az egész világ figyelmét, hogy első nőként tudott mérkőzést nyerni a profik világbajnokságán, ráadásul mindjárt kettőt is, hiszen Ted Evettset és a világelithez tartozó Mensur Suljovicot is búcsúztatta. Az egyik amatőr selejtező megnyerésével jutott ki a UK Openre, ahol azonban nem tudta megismételni vb-remeklését, mivel már az első fordulóban kikapott Kyle McKinstrytől, aki aztán a torna talán legnagyobb meglepetését okozva eljutott a nyolcaddöntőig.

Nem Sherrock volt az egyetlen hölgy a mezőnyben, ugyanis január óta egy női tagja is van a profik mezőnyének a négyszeres világbajnok Lisa Ashton személyében, aki így alanyi jogon indulhatott a versenyen. Végül azonban neki sem sikerült mérkőzést nyernie, miután kikapott Mike de Deckertől.

Mivel a tornára három nap alatt került sor, s 159-en vettek részt rajta, ezért szükséges volt, hogy péntek délután lezavarják az első három fordulót, hogy aztán még aznap este, a negyedik fordulóban a legnagyobbak is bekapcsolódjanak a küzdelmekbe. Közéjük tartozott természetesen Michael van Gerwen is, aki annak dacára is őrzi világelsőségét, hogy január 1-jén simán kikapott Peter Wrighttól a világbajnoki döntőben.

A holland klasszisnak utoljára a tavaly novemberben megrendezett Players Championship Finals döntőjét sikerült megnyernie. Azóta további három finálét játszhatott, de a már említett vb-döntő mellett a Players Championship-sorozat idei kiírásában is elbukott két döntőt, így hosszú idő után először zárta úgy az év első kettő hónapját, hogy nem volt tornagyőzelme. Nem keveset kell visszamenni az időben, hogy ilyen esztendőre bukkanjunk.

Van Gerwen 2014-ben, 2017-ben és 2019-ben is meg tudta nyerni a világbajnokságot, vagyis már január 1-jén megvolt az első tornagyőzelme az adott évben. 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban is ő nyerte a január végén, február elején esedékes Masterst. Utoljára 2013-ban fordult elő vele, hogy az év elején nem nyert tornát, akkor egészen május elejéig kellett várnia az első sikerre. Ezért volt sokak számára, így számomra is kicsit meglepő, hogy a holland ennyire sikertelenül kezdte 2020-at.

Ennek persze – mint mindennek – megvoltak az okai. Ami szorosabban köthető van Gerwenhez, az az, hogy január 2-án bejelentette, új gyártóhoz szerződött, vagyis most már más mezben játszik, valamint új nyilakkal dob. Mint a napokban kiderült, a holland közel 20 év után cserélte le nyilait és gyártóját, s ez meg is látszódott teljesítményén, hiszen egyfelől hozzá kellett szoknia az új nyilakhoz, másfelől pedig többször is apróbb módosításokat kellett végrehajtani, hogy azok a háromszoros világbajnok minden kívánságát kielégítő módon tudjanak működni.

Ennek tehát komoly szerepe lehetett a sok elvesztett mérkőzésben és döntőben, de véleményem szerint nem kizárólagos. Akik követik a dartsvilág történéseit, tisztában lehetnek azzal, hogy egyre sűrűbb a mezőny, egyre kisebbek a különbségek a különböző játékosok között, így ma már nem akkora szenzáció, ha mondjuk egy világbajnokságon a világranglista 93. helyezettje kiejti a 6-at, majd meg sem áll az elődöntőig. (Nathan Aspinall pontosan ezt vitte véghez a 2019-es vb-n.)

Van Gerwen tehát akármennyire is egy dobógép, ő is emberből van, vagyis hibázhat, ezáltal sebezhető. Ezt az év kezdete óta többen is ki tudták használni, eddig. A holland ugyanis a UK Openre ismét elővette az ellenállhatatlan karakterét, s a kezdeti döcögés után (a legjobb 32 között a tök ismeretlen Jason Lowe 0:5-ről egyenlített ellene, majd kis híján le is győzte) fantasztikus játékkal, a nyolcaddöntőtől kezdve rendre 100 fölötti (a negyed- és az elődöntőben 110-es) átlagot dobva megérdemelten nyerte meg a darts FA-kupáját, amelyet egyébként harmadik alkalommal hódított el 2015 és 2016 után.

A kopasz holland győzelmének az is nagy értéket ad, hogy az elmúlt években egyáltalán nem ez volt a kedvenc tornája, hiszen 2019-ben és 2018-ban is az első meccsén, vagyis a legjobb 64 között búcsúzott, 2017-ben pedig hátsérülése miatt el sem tudott utazni a viadalra. Ez a rossz széria, egyben az év kezdete óta jelentkező kudarcsorozat is véget ért, amikor tegnap este egy végletekig kiélezett döntőben 11:9-re megverte Gerwyn Price-t, akinek a 7:3-as vezetéshez is volt nyila, végül azonban elherdálta előnyét.

A világelső már csak azért is rászolgált a győzelemre, mert a Daryl Gurney elleni elődöntőben kilencnyilast dobott. Ez volt amúgy az első UK Open, amelyen egynél több, szám szerint kettő tökéletes leg született, miután szombaton este Jonny Clayton is hibátlanul teljesített egy játékot Chris Dobey ellen:

A Sportudvar a továbbiakban is figyelemmel kíséri a darts történéseit, a legnagyobb tornákról pedig be fog számolni olvasóinak, vagyis érdemes követni az oldalt!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply