Koronavírus: A törölt vagy halasztott sportesemények listája

Nem rövid sajnos…

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartom etikusnak reklámok elhelyezését, így nem is szerepelnek hirdetések.

EURÓPA
Atlétika

A párizsi félmaratont – amelyet tegnap kellett volna megtartani, s amelyre 44 000-en jelentkeztek – törölték, miután Franciaországban is egyre nagyobb területen jelent meg a járvány.

Alpesi sí

A világkupa március 18. és 22. között esedékes döntőjére az olaszországi Cortina d’Ampezzóban kerül sor, de nézők nélkül.

Kosárlabda

A női Euroligában a Schio – Sopron és a Venezia – Riga mérkőzések maradtak el, mivel sem a magyar, sem a lett csapat nem volt hajlandó kiállni a két észak-olasz együttes elleni idegenbeli mérkőzésre annak dacára sem, hogy azokat a karantén miatt áthelyezték Ljubljanába.

Az olasz bajnokság több mérkőzését is elhalasztották.

Labdarúgás

Olaszországban eredetileg úgy tervezték, hogy hat mérkőzést zárt kapuk mögött játszanak le a Serie A hétvégi fordulójában, de végül május 13-ára halasztották ezeket a találkozókat.

Az érintett mérkőzések: Juventus – Inter, Sampdoria – Hellas Verona, Milan – Genoa, Parma – SPAL, Sassuolo – Brescia, Udinese – Fiorentina.

A Serie C-ben (a harmadosztályban) ugyanakkor több csoport valamennyi találkozóját elhalasztották és néhány D-ligás összecsapásra sem került sor.

Svájcban a bajnokság teljes múlt hétvégi fordulóját elhalasztották, Bulgáriában pedig ugyancsak később, március 18-án kerül sor a Ludogorec Arda Kardzsali elleni, tegnapra tervezett bajnoki mérkőzésére, mivel a razgradi együttes csütörtökön Milánóban, az Inter ellen játszott – a járványveszély miatt egyébként zárt kapus – Európa Liga-mérkőzést.

Rögbi

A Hat Nemzet Tornája keretében elmarad a március 7-ére tervezett Írország – Olaszország mérkőzés, miután az ír szövetség a helyi egészségügyi minisztériummal történt egyeztetés után kérte a halasztást. A pótlás idejéről – csakúgy, mint a február 23-án elhalasztott olasz-skót női mérkőzés kapcsán – egyelőre nem tudni.

Az olasz bajnokság valamennyi hétvégi mérkőzését elhalasztották, így a június 6-ára tervezett döntő is tolódni fog.

Elhalasztották a brit, dél-afrikai és olasz csapatokat magában foglaló Pro14 sorozat két hétvégi mérkőzését is.

Súlyemelés

A koronavírus jelentette veszély miatt nem rendezik meg a román fővárosban a juniorkorú súlyemelők márciusi világbajnokságát. A törlés hírét a budapesti székhelyű nemzetközi sportági szövetség (IWF) a honlapján tette közzé szombaton.

A közlemény szerint a március 13-tól Bukarestbe tervezett világverseny ügyében széleskörű konzultációkat folytattak, mindenekelőtt a fogadó Román Súlyemelő Szövetséggel. A megbeszélések után – Nicu Vladnak, a román szövetség elnökének kérésére – az IWF vezetése úgy döntött, hogy lefújja a korosztályos vébét.

Tenisz

Törölték a bergamói férfi Challenger-torna február 23-ára tervezett döntőjét az Észak-Olaszországban bevezetett karantén miatt.

Tollaslabda

A március 3. és 8. közöttre tervezett Német Opent elhalasztották, s valószínűleg törlik is, mint ahogy ugyanez a sors várhat a március 26. és 29. között esedékes Lengyel Openre is. Mindkét torna részét képezné az olimpiai kvalifikációnak, ám így ebből is kieshetnek.

Vívás

Németországban sem rendezik meg a most hétvégére kiírt, de a koronavírus-járvány miatt Padovából Tauberbischofsheimbe áthelyezett férfi kard világkupa-versenyt, mivel a települést magában foglaló Baden-Württemberg tartományban is sokan megbetegedtek a koronavírusban. A viadalt mai bejelentés szerint végül Luxembourgban rendezik meg a tervezett időpontban.

Vízilabda

Bár Magyarországon szerencsére még nem jelent meg a koronavírus, de a férfi vízilabda-bajnokság két múlt szerdai mérkőzését a járvány keltette aggodalmak – vagy sokkal inkább túlbuzgóság – miatt elhalasztották.

A Honvéd – Eger összecsapás azért maradt el, mert az egriek február utolsó hétvégéjén Észak-Olaszország egyik, a karantén által egyébként nem érintett részén játszottak BL-mérkőzést. A csapat tagjait hazatérés után orvosi vizsgálatoknak vetették alá, de senki sem betegedett meg. Ennek ellenére a város polgármestere bezáratta a Bitskey-uszodát, s fertőtlenítést rendelt el.

A BL-párharc visszavágóját emiatt elhalasztotta az európai szövetség és a Ferencváros Pro Recco elleni összecsapását is későbbi időpontban rendezik meg.

Elmaradt az OSC BVSC elleni bajnoki találkozója, s a most hétvégén esedékes Eger elleni rangadót is később játsszák le. A döntés hátterében az áll, hogy az újbudai önkormányzat és a Nyéki Imre Uszoda vezetése is erre kérte a klubot járványügyi elővigyázatossági okokból.

Ugyancsak elmarad a női vízilabdázók olimpiai selejtezőtornája, amelyet márciusban Olaszországban kellett volna megrendezni. A magyar válogatottat is fölvonultató viadalra májusban kerül sor. A tervek szerint a házigazda továbbra is Trieszt, de ha ezt a körülmények nem teszik lehetővé, akkor másik rendezőt keresnek.

ÁZSIA
Alpesi sí

A férfi világkupának a 2022-es pekingi olimpia sportági versenyeinek színhelyére február 12. és 16. közöttre tervezett lesikló- és szuperóriás-műlesikló futamait áthelyezték az ausztriai Saalbach-Hinterglemmbe.

Atlétika

A tervezett időponthoz képest egy évvel később, jövő márciusban kerül sor a kínai Nankingban a fedettpályás világbajnokságra.

A tegnap rendezett tokiói maratonfutáson csak a profik indulhattak, az amatőröket a fertőzésveszély miatt nem engedték indulni. Törölték a hagyományosan áprilisban sorra kerülő phenjani maratont.

Asztalitenisz

A március 22. és 29. közöttre tervezett csapatvilágbajnokságot a mostani tervek szerint június 21. és 28. között rendezik meg a dél-koreai Buszanban.

Autó-motor

A Forma-1-ben törölték az április 19-ére tervezett Kínai Nagydíjat. Az április 5-ére kiírt Vietnámi Nagydíj egyelőre úgy tűnik, meg lesz tartva, de sorsa erősen kétséges, mivel ott is fölbukkant a koronavírus.

A Forma-E bajnokságban törölték a dél-kínai Hainan szigetén fekvő Sanyába március 21-ére tervezett futamot.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság Thai Nagydíját elhalasztották, s a naptár szűkössége miatt jó eséllyel törlik is.

Birkózás

A tokiói olimpia ázsiai selejtezőtornáját, amelyre március 27. és 29. között kerülne sor, nem a közép-kínai Hszianban, hanem másik, egyelőre meg nem nevezett helyszínen rendezik meg.

Golf

A női golfozók észak-amerikai sorozatának keretében Hainan szigetén, a thaiföldi Pattajában, valamint Szingapúrban megrendezendő versenyeket elhalasztották.

Kerékpár

A nemzetközi szövetség törölte a versenynaptárból a hainani körversenyt, amelynek a múlt héten kellett volna lezajlania.

Labdarúgás

Kínában az összes labdarúgó-mérkőzést határozatlan időre elhalasztották. A válogatott két márciusi vb-selejtezőjére (a Maldív-szigetek és Guam ellen) Thaiföldön, zárt kapuk mögött kerül sor.

A dél-koreai és a japán bajnokság február végére tervezett rajtját is elnapolták. Előbbi esetében még nem adtak meg fix időpontot a kezdésre, utóbbinál pedig csak annyit tudni, hogy egyelőre március 15-éig halasztották el a startot. Japánban a kupameccseket is elhalasztották.

Az Ázsiai Bajnokok Ligája két dél-koreai (egy ulszani és egy szöuli) mérkőzésére ezen a héten zárt kapuk mögött kerül sor.

Érdemes megemlíteni, hogy Szon Hjung-min, a Tottenham dél-koreai középpályása – aki hazájában karműtéten esett át – Londonba történt visszatérését követően elővigyázatosságból karanténba került, de edzője, José Mourinho elmondása szerint tünetmentes.

Öttusa

Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak eredetileg a kínai Hsziamen adott volna otthont májusban, de erre végül a mexikói Cancúnnak lesz lehetősége.

Rögbi

Elhalasztották az áprilisra kiírt Hong Kong-i és szingapúri hetesrögbi-tornákat, amelyekre a tervek szerint októberben kerülhet sor.

Rövidpályás gyorskorcsolya

Az eredetileg márciusban, Szöulban rendezendő világbajnokságot áttették októberre, helyszín még nincs.

Szumó

A nyugat-japán Oszakában március 8. és 22. között esedékes tavaszi nagy szumótornát zárt ajtók mögött rendezik meg – jelentette be a Japán Szumószövetség öt hónappal a tokiói olimpia kezdete előtt.

Tenisz

Elmarad a péntekre és szombatra tervezett Románia – Kína Davis-kupa-mérkőzés, mivel a kínaiak nem tudnak elutazni Romániába. A hasonló időpontban sorra kerülő Japán – Ecuador találkozót zárt kapuk mögött rendezik.

Az április közepére tervezett hsziani női tornát törölték.

Tollaslabda

A múlt hétre, a Hainan szigetén fekvő Lingsujba tervezett Kínai Masterst elhalasztották, miután több játékos is visszalépett.

Úszás

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) törölte a most hétvégére Pekingbe tervezett műugró- és az április végére Sucsuba kiírt szinkronúszó-világkupaversenyeket is.

KÖZEL-KELET
Kerékpár

Elmaradt az Egyesült Arab Emirátusok múlt héten rendezett körversenyének utolsó kettő szakasza, mivel az egyik csapat két tagjánál is kimutatták a koronavírus-fertőzést.

Motorsport

A Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) ma bejelentette, hogy a gyorsasági világbajnokság, a MotoGP szezonnyitó Katari Nagydíján a királykategória eseményeit nem rendezik meg, mivel sok résztvevő nem tudna eljutni Olaszországból a verseny helyszínére. A Moto2 és a Moto3 futamait ugyanakkor megrendezik, mivel a két kategória versenyzői a múlt hét óta már Katarban tartózkodnak tesztelés miatt.

Triatlon

A nemzetközi szövetség a koronavírus terjedése miatt elhalasztotta a triatlonosok világbajnoki sorozatának Abu-Dhabiba e hétvégére tervezett nyitóversenyét.

Multisport

Kuvait kormánya február 24-én arra kérte az ország sportszövetségeit, hogy halasszák el valamennyi rendezvényüket 15 napig – jelentette a kuvaiti hírügynökség.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartom etikusnak reklámok elhelyezését, így nem is szerepelnek hirdetések.

A kiemelt kép forrása. Sportudvar-archívum

Leave a Reply