Koronavírus: Az olasz sport is karanténba került

Sajnos egyelőre nem hogy szűnni akarna a koronavírus-járvány, de egyre jobban terjed. Észak-Olaszország két tartományában pár nap leforgása alatt közel 130-an betegedtek meg a fertőzésben, közülük ketten meg is haltak. A hatóságok a kialakult helyzet miatt úgy döntöttek, hogy szinte valamennyi nyilvános helyet bezáratják 14 napra (ennyi a betegség lappangási ideje), így a stadionokat és sportcsarnokokat is. Emiatt több labdarúgó-mérkőzés is elmaradt, s egyelőre bizonytalan egyes nemzetközi kupatalálkozók lebonyolítása is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartom etikusnak reklámok elhelyezését, így nem is szerepelnek hirdetések.

Miközben Észak-Olaszország két tartományában, a Milánót is magában foglaló Lombardiában, illetve a Velencét övező Venetóban pár nap leforgása alatt közel 130 ember kapta el a koronavírust, a járvány következményei már a helyi sportéletet is elérték. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a veszélyhelyzet által egyébként nem érintett Piemontban fekvő Torino városának második számú csapata, a Torino FC vasárnap délelőtt bejelentette, hogy az aznap délutánra kiírt Parma elleni bajnoki mérkőzést elhalasztják.

Ezzel lényegében a teljes vasárnap délutáni Serie A-program meghiúsult, hiszen az Atalanta – Sassuolo, a Hellas Verona – Cagliari és az Internazionale – Sampdoria mérkőzéseket még szombaton este elhalasztották a bevezetett korlátozások miatt. Vasárnap csak a két római csapat mérkőzését tudták lejátszani: a Genoa – Lazio és a Roma – Lecce találkozókat. A törlések azonban nem korlátozódtak a férfi első osztályra. A Milan női csapatának Fiorentina elleni bajnoki mérkőzését is későbbre halasztották.

Természetesen nem csak a labdarúgás kapott a “jóból”. Törölték a női rögbi Hat Nemzet Tornája keretében a Milánótól alig tíz kilométerre fekvő Legnanóba vasárnapra tervezett Olaszország – Skócia mérkőzést is. A pótlás ideje – csak úgy, mint a focimeccseknél – még nem ismert.

Az Olasz Olimpiai Bizottság a szövetségi kormány által bevezetett karantén miatt kérte az összes lombardiai és venetói sportesemény elhalasztását is a következő napokra vonatkozóan.

Azért ebben a két északi régióban kellett szigorú intézkedéseket bevezetni, mert a múlt héten pár nap alatt közel 130 ember betegedett meg a Kínából származó koronavírusban. Közben kiderült, hogy Piemontban is van hat fertőzött, de ott még nem vezettek be hasonló korlátozásokat, ennek ellenére elmaradt a Torino mérkőzése.

Zárt kapuk mögött játszhat az Inter?

Szombaton hasonló körülmények között került sor a Serie B-ben az Ascoli – Cremonese mérkőzésre és a Serie C-ben több összecsapásra. Az olasz sportsajtó ezek alapján arról kezdett cikkezni, hogy az ország északi részének több csapata, így pl. az Inter számára is rendkívül sűrű naptár miatt könnyen előfordulhat, hogy zárt kapuk mögött bonyolítják le a csapat közeljövőbeli mérkőzéseit.

A milánói kék-feketék csütörtökön fogadnák a bolgár Ludogorecet az Európa Liga legjobb 32 közötti körének visszavágóján, s a Gazzetta dello Sport vetette fel annak lehetőségét, hogy mivel a találkozót nem nagyon lehetne elhalasztani a naptár telítettsége miatt, így – a bevezetett korlátozások dacára – megrendeznék a San Siróban, de zárt kapuk mögött. Persze annak lehetősége sem elvetendő, hogy semleges helyszínen, tehát Olaszország más részén kerüljön sor a mérkőzésre.

Hasonló sorsra juthat a Derbi d’Italia, vagyis a Juventus és az Inter rangadója, amelyre vasárnap 20:45-kor kerülne sor a bajnokságban. Rajta kívül az ugyanaznap 18:00-tól megrendezésre kerülő Milan – Genoa összecsapást játszanák a járvány által érintett régióban.

A Juventus szintén több sorozatban érdekelt, hiszen a Bajnokok Ligájában és az Olasz Kupában is áll még, így a torinói zebrák esetében is joggal merül föl annak lehetősége, hogy zárt kapuk mögött fogadja az Intert, mivel nem nagyon tudná hova tenni a naptárban a mérkőzést.

Ami a Bajnokok Ligáját illeti, ezen a héten egy mérkőzést rendeznek Olaszországban, de azt is a déli Nápolyban, ahová a Barcelona látogat a nyolcaddöntő első mérkőzése alkalmából. Itt ugyan veszély nem fenyeget egyelőre, de az ESPN értesülése szerint Messit és társait orvosi vizsgálatoknak fogják alávetni ma, amint megérkeznek Nápolyba. A delegáció valamennyi tagjának megmérik a testhőmérsékletét, és ha azt túl magasnak találják, akkor további vizsgálatokat végeznek el rajtuk.

Néhány napja írtam arról, hogy a koronavírus-járvány miatt egyre több sporteseményt kell törölni vagy elhalasztani, elsősorban Kínában és a környező országokban, s emellett a kínai sportolók sem tudnak eljutni minden versenyre, amelyen jelenésük lenne, mivel az országban több helyen bevezetett szigorú karanténból őket sem engedik ki.

Olaszországban most szintén karantént húztak a járvány által érintett északi régiók köré, emiatt töröltek számtalan sporteseményt. Csak bízni tudunk benne, hogy gyorsan javulni fog a helyzet, s idővel visszatér az élet a normális kerékvágásba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartom etikusnak reklámok elhelyezését, így nem is szerepelnek hirdetések.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply