Francia szabadtéri sportolók természetvédelmi kezdeményezése

Mathieu Navillod francia szabadstílusú síző a tavalyi év végén gondolt egyet, s fölhívást tett közzé, aminek keretében végül tíz sporttársa gyűlt össze, hogy bemutassák, mennyi szemét gyűl össze az egyik helyi hulladéktelepen. Az akció célja az volt, hogy megmutassák: igenis léteznek megoldások a szeméttermelés csökkentésére, amihez mindenki hozzá tud járulni a maga módján.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Terepfutók, hegymászók, síelők, hosszútávúszók, siklóernyősök, hegyikerékpárosok, kerékpárosok. Tíz, a szabadtéri sportokat magas szinten űző francia versenyző, köztük Kilian Jornet, a terepfutás sztárja és Jean-Frédéric Chapuis, a síkrossz olimpiai bajnoka gyűlt össze egy franciaországi szeméttelepen, hogy szokatlan fotók egész sorát készítsék el velük.

Az “Egy üveg a tengerben” elnevezésű kezdeményezés Mathieu Navillod szabadstílusú sízőtől származik, aki annak kapcsán hirdette meg akcióját, hogy rávilágítsa egyrészt sporttársai, másrészt a közvélemény figyelmét arra, hogy a szabadtéri sportolók általában a természetben szoktak versenyezni, így ők jól látják azt, hogy a környezet romlik. A kezdeményezés célja az érzékenyítés mellett az is, hogy mindenki lássa: igenis léteznek fenntartható megoldások a hulladéktermelés csökkentésére, s ehhez mindenki hozzá tud tenni a maga módján.

1 tonna újrahasznosított papír 100 köbméter víz megőrzését teszi lehetővé – áll az akció egyik fotópárján, amelyen Stéphane Tourreau hosszútávúszó látható (Forrás: lefigaro.fr/Dom Daher)

A neufdixieme.com-on közzétett fotóriportot Dom Daher fényképész, a szabadtéri és extrém sportok rendszeres fotóriportere készítette. Elképzelte, milyen lenne a mindennapi élete azon sportolóknak, akik semmit sem tesznek a környezetért.

A fotózás helyszíne a délkelet-franciaországi Fréjus hulladéktelepe volt, ahol a szelektív gyűjtésből származó szemetet tárolnak, s igyekeznek azt teljes mértékben újrahasznosítani. A telepet üzemeltető cég szerint a hulladékfeldolgozás lényege, hogy a ma szemete a holnap energiájává és alapanyagává válhat. Dom Daher ezt a szemléletet igyekezte bemutatni a fotósorozatban.

A Mathieu Navillod felhívására jelentkező tíz sportolóról egyenként két kép készült. Az első fotón a hulladékok között versenyeztek, a másodikon pedig azt mutatták meg, hogy létezik megoldás a nagy mennyiségű szemét újrahasznosítására.

A franciaországi hulladék-újrahasznosításban résztvevő anyagokból 1277 Eiffel-tornyot lehetne felépíteni. Ezen a fotópáron Romain Raisson síző és ejtőernyős látható. (Forrás: lefigaro.fr/Dom Daher)

Ez az akció a remény egyértelmű üzenete a ma, de főleg a holnap generációi számára Romain Raisson síző és ejtőernyős szerint. “Újra kell tanulnunk több dolgot ezzel kapcsolatban, hogy aztán gyermekeinket már eszerint tudjuk nevelni”. “Csak egy Föld van és az emberek jövője bizonytalan” – figyelmeztetett Rico Leroy szörfös.

Ez egy nagyon fontos felhívás mindannyiunk számára, függetlenül attól, hogy az iméntiekben bemutatott akcióban javarészt olyan sportolók vettek részt, akikről Magyarországon jó eséllyel még csak nem is olvashattunk/hallhattunk.

A szelektív hulladékgyűjtés alapvető feltétele annak, hogy minél nagyobb mennyiségű szemetet lehessen újrahasznosítani. Mint azt sokan tudják, műanyagot, papírt, fémet és üveget lehet szelektíven gyűjteni. Manapság a szelektív hulladékgyűjtés rendszere átalakulóban van hazánkban, hiszen most már lehetőség nyílik a házaknak és társasházaknak, illetve az intézményeknek is arra, hogy önmaguk szelektálják a hulladékot, s azt a szemétszállító cég közvetlenül tőlük vigye el.

Negatív jelenség ma Magyarországon, hogy a még a 2000-res években kihelyezett köztéri szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül egyre több a visszaélés. Több felelőtlen ember nem csak odavaló szemetet helyez el a gyűjtőkonténerekben, pedig ez a teljes szelektív hulladékgyűjtést veszélyezteti, hiszen ha olyan szemét kerül az újrahasznosítható hulladékok közé, amely egyébként nem újrahasznosítható, akkor akár az egész szemétkupac mehet a levesbe, mert így már nem lehet rendesen feldolgozni.

A másik, főleg az elmúlt öt évben kialakult probléma pedig az, hogy többen azt hiszik, hogy a szelektív gyűjtőszigetek környéke is legális hulladéklerakó terület, holott ez nincs így. A szelektív szemetet csak a megfelelő gyűjtőkonténerekbe lehet berakni, melléjük, vagy a tetejükre tilos. A sok szabálysértés miatt egyfelől egyre több lakó és lakóközösség szerez be a hulladékszállító cégtől saját szelektív kukát (ezek a sárga tetejű kukák), amivel elérhető, hogy tényleg csak olyan dolgok kerüljenek szelektálásra, amik valóban újrahasznosíthatóak, másfelől az önkormányzatok sok helyen megszüntették a gyűjtőszigeteket a környezetszennyezés visszaszorítása érdekében.

Vannak olyan települések, ahol már nincsenek köztéri gyűjtőszigetek, a lakók kizárólag otthon, a sárga tetejű kukába tudják a szelektív szemetet gyűjteni, amit aztán a kukásautó a szelektív űrítés napján elszállít. Néhány éven belül kötelezővé válik az otthoni szelektív hulladékgyűjtés, így a gyűjtőszigetek mindenhonnan eltűnnek majd, s így remélhetőleg csökkenni fog a településeken belüli környezetszennyezés, a szelektív hulladékgyűjtéssel való visszaélés pedig teljesen megszűnik. Ez nem csak környezeti és jogi, hanem esztétikai szempontból is fontos lépés, hiszen senki sem szereti az olyan gyűjtőszigeteket megpillantani, amelyeknek környékén szanaszét hever a szemét.

Manapság már magam is saját szelektív kukát használok. Akik még nem rendelkeznek ilyennel, azok számára fontos információ, hogy a köztéri gyűjtőszigetekkel ellentétben az otthoni szelektív kukákba nem lehet üveget elhelyezni. Helyette fémhulladékokat lehet beletenni a kukákba a műanyag és a papír mellett. Én az egyik áruháznál kihelyezett üveggyűjtő kukába szoktam rakni az üveghulladékokat. Jelenleg tudomásom szerint csak ez az egy áruházlánc kínál föl ilyen lehetőséget, de a legtöbb helyen mód van az üvegek visszaváltására, így azoknak nem kell a kommunális szemétben végezniük.

Fontos még, hogy az otthoni szelektív gyűjtőedényekbe külön kell elhelyezni a papírt, a műanyagot és a fémeket, vagyis külön zsákba/zacskóba kell tenni őket, hiszen ez is alapfeltétele a sikeres hulladék-újrahasznosításnak.

Bízom benne, hogy a francia sportolók és az én példám is elősegíti azt, hogy idehaza is minél többen gondoljanak a szelektív hulladékgyűjtésre, mint a fenntartható és egészségesebb jövő egyik legegyszerűbb, egyben leghasznosabb eszközére.

Nem akarsz lemaradni a Zöld Sport cikkeiről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: lefigaro.fr/Dom Daher

Leave a Reply