Átigazolási összefoglaló (január 30.)

VIDEÓKKAL – Megkezdődött a téli átigazolási időszak a labdarúgásban, amely egészen január 31-ig tart. A Sportudvar az utolsó héten naponta, a zárónapon pedig percről percre számol be a piac legfontosabb történéseiről határainkon innen és túl! Tartsatok velünk!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
HAZAI HÍREK
Döntött a Puskás: Knezevic marad

A Puskás Akadémia 31 éves horvát támadója, Josip Knezevic 2022 nyaráig viselheti a felcsútiak mezét – olvasható a pfla.hu rövid közleményében.

Knezevic a 2017-es nyári átigazolási időszakban Eszékről igazolt a felcsútiakhoz, ahol az előző két szezonban egyaránt a csapat házi gólkirálya volt, előbb 11, majd 12 bajnoki találattal. Eddig összesen 79 tétmérkőzésen lépett pályára az NB I-es gárda színeiben – az első osztályban 67 fellépésén 25 gólnál tart, a Magyar Kupában 12 találkozón 4-szer volt eredményes.

A rutinos labdarúgó alapembere volt a 2017–2018-as évadban Magyar Kupa-döntőig menetelő együttesnek – a fináléban ő szerezte az első gólt az Újpest ellen. Knezevic ebben a bajnoki évben 16 élvonalbeli mérkőzésen kétszer iratkozott fel az eredményjelzőre, illetve hétszer az ő pontos passzai után fejezték be sikeresen az akciókat a társak.

A középpályás az első tavaszi fordulóban eltiltás miatt nem léphetett pályára a Kaposvár ellen, dea szombati, DVSC elleni találkozón már számíthat rá Hornyák Zsolt vezetőedző.

Ugrai “súlyos, személyes” problémák miatt szerződést bontott görög klubjával

A görög élvonalbeli Atromitosz hivatalos oldalán rövid közleményben tudatta, hogy Ugrai Roland személyes okokra hivatkozva kérte, hogy engedjék haza Magyarországra, majd megállapodtak vele a szerződésbontásról.

Már korábban is szóltak arról hírek, hogy az Atromitosz ötszörös magyar válogatott támadója, Ugrai Roland a keretátalakítás miatt távozhat a görög klubtól. Bár a 27 éves játékos tavaly 13 hónap után gólt szerzett, szerda este közös megegyezéssel felbontották a szerződését.

Az Atromitosz rövid közleménye szerint Ugrai az elmúlt hetekben súlyos, személyes problémákról folytatott egyeztetést a klub vezetőivel, s végül kérte szerződése fölbontását, amit a vezetőség elfogadott, és engedélyt adott neki a távozásra.

Ugrai a hivatalos bejelentés után a közösségi oldalán is elbúcsúzott a klubtól:

Atromitosz, mindent nagyon köszönök! Az élet néha furcsa, amely szokatlan dolgokat hoz magával, nehéz döntéseket, de remélem, hogy látjuk még egymást a jövőben” – írta az Instagram-oldalán a csatár, aki másfél év alatt összesen 24 tétmeccsen lépett pályára a görög első osztályban, ezeken 5 gólt szerzett és egy gólpasszt jegyzett.

Ugrai a görögöket megelőzően a Diósgyőrben, a Haladásban és a Ferencvárosban szerepelt, az utóbbi időben nem számított rá Savvas Pantelidisz vezetőedző. Legutóbb január 14-én, a Volosz elleni kupameccs visszavágóján csereként beállva 28 percet játszott.

Hazájuk helyett inkább Magyarországot választják a román játékosok

A román Gazeta Sporturilor online kiadása “11 román játékos választotta a magyar bajnokságot” címmel közölt cikket a téli átigazolási időszak fejleményeiről – számolt be a csakfoci.hu.

A GSP.ro kiemeli, hogy a román első osztály csapatai nem mutattak be látványos átigazolásokat a télen, ellenben az utóbbi időkhöz képest váratlan tendencia az, hogy sokan a magyar bajnokság felé vették az irányt.

Délkeleti szomszédunk az utóbbi hetekben összesen 11 játékost adott az NB I-nek, amely a lap szerint jobb körülményeket biztosít az érintettek számára. A magyar élvonalban kötött ki a keresettebb játékosok közül Lyes Houri (MOL Fehérvár FC), Andreias Calcan (Újpest), valamint sajtóhírek szerint napokon belül szintén a lilákat erősítheti Steliano Filip is – mindkét játékos közös megegyezéssel távozott eddigi klubjától, valamint a román bajnok CFR alapemberének számító Andrei Peteleu is Magyarországon folytathatja pályafutását, ő állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytat a Kisvárda csapatával.

A Houri-Calcan-Filip játékostrió ügynöke, Sergiu Bodea több tényezőt is megemlített, amiért a labdarúgói az NB I-be igazoltak, igazolnak.

Romániánál már sokkal jobb az infrastruktúra Magyarországon, jobb edzési feltételek vannak, rendkívül jó az egészségügyi ellátás a játékosok számára, és egyes klubok jobb fizetéseket is tudnak kínálni. Ezenkívül lenyűgözött, hogy mennyi játékos-megfigyelő van jelen a budapesti mérkőzéseken. Ez jóval nagyobb esélyt kínál a fiatalok számára, hogy könnyebben felfigyeljenek rájuk, és ily módon rövid időn belül egy jobb szerződést írjanak alá nyugaton” – mondta a menedzser az okokról a GSP-nek.

De nem csak ezek az érvek szólnak az NB I-be szerződés mellett a lap szerint. Egy másik indoklás megemlíti, hogy a magyar kormányzat úgy alakította a látványsportoknál az adózást, hogy azok kedvezőbbek lettek a játékosok és a klubok számára is, összevetve például a Romániában tapasztaltakkal. A GSP számításai szerint a magyar klubok átlagosan többet tudnak költeni a játékosok bérezésére, mint a románok.

KÜLFÖLDI HÍREK
Piatek Berlinbe költözik

A Hertha Berlin hivatalos honlapján és Twitter-csatornáján jelentette be a lengyel válogatott Krzysztof Piatek (a kiemelt képen középen) érkezését. A német csapat ugyan sem a szerződés hosszát, sem a vételárat nem közölte, klubhonlapján megerősíti, kivásárolta milánói szerződéséből a 24 éves játékost. Lapértesülések szerint 27 millió euró lehetett az ár.

A 10-szeres lengyel válogatott csatár klubváltását már szerdán borítékolta a német és az angol sajtó, utóbbi amiatt, mert a Hertha állítólag a Manchester Unitedet licitálta túl sikeresen.

Piatek tavaly januárban az olasz bajnokság gólkirályjelöltjeként 38 millió euróért cserébe érkezett a Milanhoz. Karrierje jól is indult a San Siróban: első hat tétmeccsén hét gólt szerzett piros-feketében. A folytatásban viszont visszaesett a teljesítménye, a 2018–2019-es évadból hátramaradt 15 találkozón csupán négyszer talált be az ellenfelek kapujába. Az őszi idényben sem lett sokkal hatékonyabb, 18 bajnoki- és két kupameccsen összesen öt találat fűződött a nevéhez.

Milánóban már január elején jelezték, megfelelő ajánlat esetén készek megválni a Genoában berobbanó játékostól, Zlatan Ibrahimovic visszatérését követően pedig Piatek sem ragaszkodott már annyira a maradáshoz.

„Krzysztoffal olyan fiatal és tehetséges támadóval bővült a keretünk, aki képes lehet egészen új szintre emelni a támadójátékunkat. A legmagasabb szinten bizonyított a Serie A-ban és a válogatottban is, biztos vagyok benne, hogy vele mi magunk is képesek leszünk a szintlépésre” – magasztalta az új szerzeményt Michael Preetz sportigazgató.

A lengyel csatár a hetes mezt kapta a fővárosi klubnál.

Amennyiben igazak a Piatek áráról szóló hírek, úgy a Hertha új német rekordot állított fel, még soha egyetlen Bundesliga-csapat sem költött a téli átigazolási időszakban annyit, mint a berliniek, Piatekért, az argentin válogatott Santiago Ascacibarért és a francia Lucas Tousart-ért összesen 63 milliót adhattak ki.

Hazatér a Dortmund spanyol támadója

Villarreal és a Borussia Dortmund is bejelentette, hogy Paco Alcácer a spanyol klubnál folytatja a pályafutását.

A 26 éves, 19-szeres spanyol válogatott támadó öt és fél évre szóló szerződést írt alá, a 17-es mezben fog játszani, és már pénteken részt vesz az első edzésén új csapatánál. A Villarreal sajtóhírek szerint 23 millió eurót fizet a Dortmundnak.

Paco Alcácer 2018 nyarán került kölcsönbe a német együtteshez a Barcelonától, majd később végleg a fekete-sárgák játékosa lett. Harminchét Bundesliga-mérkőzésen 23-szor volt eredményes, összesen 47 tétmeccsen 26 gól a mérlege a dortmundiak mezében.

Két fiatalt vett a Roma

Két labdarúgó szerződtetését jelentette be az olasz élvonalbeli Roma ma délelőtt: az egyikük Carles Pérez, a másikuk Gonzalo Villar – mindketten Spanyolországból érkeznek.

Az elsősorban szélsőként bevethető Carles Pérez 1 millió euró ellenében érkezik a Barcelonától, és az ügylet nyáron, bizonyos sportszakmai elvárások teljesülése esetén, 11 millió euróért válhat véglegessé.

A Farkasok egyúttal bejelentették Gonzalo Villar szerződtetését is: a Pérezhez hasonlóan 21 éves spanyol utánpótlás-válogatott középpályásért 4 millió eurót kért a spanyol második ligás Elche. Villar négy és fél évre írt alá.

Pérez 10 élvonalbeli bajnoki találkozón játszva egy gólt szerzett a Barcelonában ebben az idényben (lőtt egy gólt a BL-ben is), Villar mutatója 20/1 az Elchében.

Rojo odahaza folytatja

Visszatér nevelőegyesületéhez, az Estudianteshez Marcos Rojo. A 61-szeres válogatott bekk 2014 nyarán igazolt a Manchester Unitedhoz, ám a sérülések és az edzőváltások közepette nem tudott stabil helyet kiharcolni magának a csapat kezdőjében, csupán 76 angol bajnoki mérkőzésen kapott lehetőséget, és ezeknek töredékét játszotta végig.

Rojo távozása jó ideje napirenden szerepelt, az előző naptári évben többször is hazautazott Argentínába, ekkor – ha állapota épp megengedte – az Estudiantesnél is készült. A két klub mostanra tudott megegyezni egymással, a 29 esztendős bekk egyelőre júniusig, kölcsönben tér vissza karrierje első profi csapatához.

A középső és szélső védőként egyaránt bevethető játékosnak 2021 nyaráig szól a szerződése a Manchester Unitednél. 

Az aktuális idényben három bajnoki meccsen, négy Európa Liga-mérkőzésen és két Ligakupa-találkozón kapott lehetőséget Ole Gunnar Solskjaertól. 

Az Estudiantes mezét legutóbb 2011-ben viselte tétmérkőzésen. 43 bajnokija, ezeken pedig három gólja van az argentin csapat színeiben.

https://twitter.com/EdelpOficial/status/1222862682744856577
Brazíliából erősített a Lyon

Az Olympique Lyon 20 millió euróért átigazolta az Atletico Paranaense együttesétől a brazil Bruno Guimaraest.

A Bajnokok Ligájában nyolcaddöntős francia klub mai bejelentése szerint négy és fél éves szerződést kötött a 22 éves középpályással.

Guimaraes – aki olyan sztárcsapatok célkeresztjében volt, mint az Atlético Madrid – február 10-én vagy 11-én csatlakozik új gárdájához, mert addig az U23-as válogatottal próbálja megszerezni az olimpiai kvótát a nyári, tokiói játékokra a dél-amerikai selejtezőtornán.

A több poszton is bevethető játékos 105 mérkőzésen 10 gólt szerzett az Atletico Paranaense színeiben, amellyel 2018-ban elhódította a Copa Sudamericanát, majd tavaly a Brazil Kupát.

Az Olympique Lyon jelenleg ötödik helyen áll a francia élvonalban, a BL nyolcaddöntőjében a Juventus, míg a francia Ligakupa fináléjában a Paris Saint-Germain lesz az ellenfele. A Francia Kupában szintén nyolcaddöntős a csapat.

A spanyol élvonalból a harmadosztályba szerződött egy játékos

A spanyol élvonalbeli Espanyoltól a harmadosztályban listavezető Marbellához szerződött Esteban Granero. A 32 éves középpályás 2021-ig szóló megállapodást írt alá.

A korábbi spanyol korosztályos válogatott labdarúgó a Real Madridban nevelkedett, a királyi gárda felnőttcsapatában majdnem száz tétmérkőzésen lépett pályára. Granero bajnoki címet és Király-kupa-győzelmet ünnepelt a fővárosi együttessel.

A középpályás megfordult a Getaféban, a Queens Park Rangersben és a Real Sociedadban, az Espanyol 2017-ben szerződtette. Granero az ősszel 21 tétmeccsen játszott a barcelonaiak színeiben – többek között a Ferencváros elleni Európa Liga-mérkőzéseken is, sőt több alkalommal ő viselte a csapatkapitányi karszalagot.

Az Espanyol tájékoztatása szerint Granero közös megegyezéssel felbontotta a szerződését, s 2021-ig írt alá a harmadosztályban éllovas Marbellához.

A Milantól igazolt spanyol focistát a Sevilla

Ahogy az már napok óta várható volt, Suso elhagyta az AC Milant. A spanyol középpályás hazatér, ugyanis a Sevilla együttese tudta megszerezni, igaz, egyelőre csak egy 18 hónapos kölcsönszerződés keretében.

A Mundo Deportivo viszont azt írta, hogy szerződésében szerepel egy olyan záradék, amely szerint amennyiben a Sevilla a megállapodás lejárta előtt kvalifikálni tudja magát a Bajnokok Ligájába, akkor meg kell vásárolnia a játékost 20 millió euróért.

https://twitter.com/SevillaFC/status/1222653817717772289
Florenzit kölcsönadta a Roma

Az elmúlt napokban már lehetett arról olvasni, hogy Alessandro Florenzi, a Roma olasz válogatott középpályása az idény hátralévő részét kölcsönben a spanyol Valenciánál töltheti.

Ez ma hivatalossá vált, a Túria-partiak ugyanis Twitter-oldalukon bejelentették, hogy fél évre kölcsönveszik a 28 éves labdarúgót a Farkasoktól. Florenzi római szerződése 2023 nyaráig érvényes.

https://twitter.com/valenciacf_en/status/1222927377484910592
Rómából kölcsönzött kapust a Düsseldorf

A német élvonalban az utolsó helyen álló Fortuna Düsseldorf bejelentette, hogy a szezon végéig kölcsönveszi Valon Berishát a Laziótól.

Az albán kapus ebben az idényben eddig három mérkőzésen védhetett, új klubjánál azonban minden bizonnyal számolni fognak vele, hiszen a gárda a bennmaradásért küzd.

A düsseldorfiak közlése szerint az együttesnek a nyáron opciós joga lesz Berisha játékjogának megvásárlására.

Szintén a Fortunához kapcsolódó hír, hogy tegnap este edzőváltásra került sor: kirúgták Friedhelm Funkelt, akivel legutóbbi 9 mérkőzéséből csak 1-et tudott megnyerni a csapat, ráadásul utolsó 6 találkozójából 5-ször még csak gólt sem tudott szerezni. Funkel utódja a 66 éves Uwe Rösler lett, akit tegnap be is mutattak a klubnál.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Holnap lesz a téli átigazolási időszak zárónapja a legtöbb bajnokságban (nálunk ez csak február 14-én érkezik majd el), a Sportudvar pedig a szokásoknak megfelelően ezúttal is percről percre frissülő tudósítással jelentkezik a piac utolsó napjának történéseiről. A tudósítás nagyjából 10:00 körül kezdődik, s egészen éjfélig tart. Tartsatok velünk holnap is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Hertha BSC/Twitter

Figyelem! Előfordulhat, hogy bizonyos, eme cikkbe beágyazott Twitter-videók első kattintásra nem indulnak el. Ilyen esetben újra kattintani kell a hivatkozásra, s akkor elindul a lejátszás.

Leave a Reply