A Liverpool szabálytalankodik a legkevesebbszer

A Liverpool szárnyal: a Bajnokok Ligája-címvédő angol együttes nagy fölénnyel, veretlenül vezeti hazája bajnokságát, s egyre közelebb kerül ahhoz, hogy 30 év után ismét bajnok legyen. A Vörösök azonban nem csak a megszerzett pontok és győzelmek számában állnak a legjobban, hanem a szabálytalanságok mennyiségét tekintve is. Egy nemzetközi kutatás szerint ugyanis az európai klubok közül eddig a Liverpool játékosai követték el a legkevesebb szabálytalanságot az idei szezonban. Érdekesség, hogy a lista legalján két délvidéki csapat szerepel.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Bajnokok Ligája-győztes Liverpool nem csak a kontinens egyik legattraktívabb és leglátványosabb, hanem legkevésbé durva fociját mutatta be eddig a 2019-2020-as szezonban – derül ki a CIES labdarúgó-obszervatórium legújabb kutatásából, amely az európai klubokat aszerint rangsorolta, hogy mérkőzésenként átlagosan mennyi szabálytalanságot követtek el játékosaik.

Az adatokból kitűnik, hogy a Liverpool meccsenként csupán 8,14 faultot követett el, ami a legalacsonyabb érték a teljes európai klublabdarúgásban. A képzeletbeli dobogóra még a dán Silkeborg (8,89) és a német másodosztályú Hamburg (8,94) fért föl. A top tízbe az európai szinten is jegyzett klubok közül még a Bayern München, a PSV és a Celtic fért be. (A teljes rangsor megtalálható az előző bekezdésben elhelyezett linken.)

Forrás: football-observatory.com

A Liverpool jócskán elmarad a Premier League-ben elkövetett szabálytalanságok átlagától is, hiszen az összes csapat által összehozott nem megfelelő cselekedetek 22%-a kötődik a Vörösökhöz.

A liverpooliak teljesítménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Premier League lett a legkevesebb szabálytalanságot összehozó bajnokság a CIES szakemberei által vizsgált 35 európai ligából. A szigetországban mérkőzésenként átlagosan 20,4 szabálytalanságot követtek el, miközben az összes bajnokság átlaga 27,2-re jött ki. Ezt a 20,4-es értéket azonban érdemes némi fenntartással kezelni, hiszen köztudott, hogy Angliában megengedőbb és kevésbé szigorú a bíráskodás, mint máshol.

A ligák tekintetében a dobogóra a dán Superliga (21) és a holland Eredivisie (21,6) fért még föl. A másik végletet a közép- és kelet-európai, illetve balkáni bajnokságok jelentik, hiszen a legtöbb szabálytalanságra Szerbiában (34,9), Bulgáriában (31,6), Csehországban (31,4), Romániában (31), Lengyelországban (30,9) és Ukrajnában (30,5) került sor.

Mennyire durvák vagy éppen nem durvák a magyar csapatok?

A CIES felmérésében vizsgált 35 bajnokság közé természetesen a magyar élvonal is bekerült. Az NB I legkevesebb szabálytalanságot elkövető csapata a Premier League-hez hasonlóan a bajnokság listavezetője, vagyis a Ferencváros, amelynek labdarúgói mérkőzésenként átlagban 12-szer szabálytalankodtak.

A hazai dobogóra még a Zalaegerszeg (12.31) és a Fehérvár (12.69) fért föl. Magasan a Paks követi el a legtöbb, átlagban 19.19 szabálytalanságot, ami a bajnokság átlagánál 32%-kal magasabb. Az utolsó háromba még a Puskás Akadémia (16.75) és a Kaposvár (17.13) került.

Az NB I átlaga egyébként 14,5, vagyis alacsonyabb, mint az angol élvonalé, azonban itthon csupán 12 csapat szerepel a bajnokságban, ebből fakadóan érthető a különbség.

Forrás: football-observatory.com
Az újvidéki “hentesek” a legkeményebbek

A lista legalján is két magyar érdekeltségű csapat található, mégpedig az egyaránt délvidéki Bácstopolya és Újvidék, amely csapatok játékosai átlagban 21,18 és 22,89 szabálytalanságot hoznak össze egy mérkőzésen. A legkeményebb csapatok top tízébe a Paks 19.19-es száma is befért, míg a topligás együttesek közül a spanyol Getafe focistái tisztelik a legkevésbé a sportág szabályait, ők ugyanis 18.58 faultot hoznak össze hétről hétre, ami 37%-kal magasabb a spanyol Liga átlagánál.

Forrás: football-observatory.com

Nem szeretnél lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply