Csodát csináltak férfi kézilabdázóink

Miközben a magyar férfi kézilabda-válogatott veretlenül, csoportelsőként jutott az Európa-bajnokság középdöntőjébe, két szuperfavorit, Franciaország és Dánia már kiesett a tornáról. A magyar válogatott viszont egészen elképesztő teljesítménnyel verte szerdán 24:18-ra Izlandot. A csütörtöki szünnap után pénteken Norvégia ellen folytatódik a fiúk számára az Európa-bajnokság. Magyarország ennek az Eb-nek a meglepetéscsapata, fél szemmel pedig lassan elkezdhetjük nézni, hogyan lehetne megcsípni az olimpiai selejtezőt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A magyar férfi kézilabda-válogatott a félidei 12:9-es hátrányt követően 24:18-ra legyőzte Izlandot az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, ezzel 5 ponttal zárva megnyerte csoportját, s 2 pontot visz magával a középdöntős csoportba.

Őszintén szólva, nem hittem, hogy leírhatom ezeket a sorokat. Ettől a megfiatalított, éppen ezért tapasztalatlan és összeszokatlan együttestől mmár az is szép teljesítmény lett volna, ha legalább egy mérkőzést meg tud nyerni a kontinenstornán. Jól mutatta a csapat helyzetét, hogy a hazai szövetség előzőleg nem fogalmazott meg elvárást a gárdával szemben, holott ez a torna az utolsó esély arra, hogy legalább a selejtezőt meg lehessen csípni az olimpiai kijutáshoz.

Ehhez képest az oroszok elleni várható győzelem után (26:25) a világbajnok és olimpiai címvédő Dánia ellen szinte végig vezetett a magyar válogatott, s a 24:24-es döntetlen ugyan nagy bravúrnak volt tekinthető, de inkább fájó lehetett a meccs képét elnézve, hiszen a dánok csak az utolsó tíz percben tudtak vezetést szerezni. Ez a pontszerzés azonban nagyon jó helyzetbe hozta a mieinket, akiknek szerdán Izland ellen csak arra kellett figyelniük, hogy ne kapjanak ki hat-hét gólnál többel az északiaktól, mert ilyen esetben jó eséllyel meglesz a csoport második helye.

Az első félidő alapján úgy tűnt, tényleg ez lehet a magyarok legfőbb célja ezen az összecsapáson, hiszen Izland 12:9-re vezetett. A második harminc perc azonban szöges ellentéte volt az elsőnek: a mieink átvették az irányítást és a 14 védést bemutató Mikler Roland, valamint a 8 gólig jutó Bánhidi Bence vezérletével 24:18-ra legyőzték a szigetország bombaerős csapatát, ezzel csoportelsőként jutottak be a középdöntős csoportba, ahova tehát 2 pontot visznek magukkal.

Most jön még csak a java!

Arról már a felvezetésben is szó esett, hogy továbbjutás esetén kik lehetnek az ellenfelek a középdöntőben, ahol már hat együttes fog egy csoportban szerepelni, s a két hatos első két helyezettje jut be az elődöntőbe. A mieink Norvégia, Szlovénia, Svédország és a másik meglepetéscsapat, Portugália ellen fognak megmérkőzni Malmöben. Igen, Portugália, amely csak a legutóbbi pár évben vált erős kézilabdanemzetté, a másik meglepetéscsapat, hiszen nyugodtan nevezhetjük a magyart is annak!

A középdöntőben a mieinken kívül a norvég-szlovén tandem fog 2 ponttal kezdeni, míg a másik három csapat (Izland a harmadik, de velük érthetően már nem játszunk) pont nélkül vág bele a folytatásba. Egyáltalán nem rossz a magyar csapat szempontjából ez a helyzet, mert a vb-ezüstérmes norvégok és a hazai pályán szereplő svédek ellen sem lesz esélyes, és a számos magyarországi légióssal fölálló szlovéneket, valamint a csoportkörben a franciákat, az Eb másik nagy leszereplőit is legyőző portugálokat is nehéz lesz megverni, de ha jönnek győzelmek, akkor ez a meglévő kettő pont nagyon jól fog jönni.

A továbbjutáshoz természetesen kellene legalább két győzelem, amit a szlovének és a portugálok ellen lehet nagyobb eséllyel megszerezni, azonban esélyekről a számos meglepetést hozott első csoportkör után nem érdemes beszélni, hiszen előzetesen egyetlen szakértő sem volt, aki a szinte otthon játszó dánok (a svédországi Malmöt csak egy híd választja el Koppenhágától), valamint a 2010-es évek sikercsapata, a franciák korai búcsúját jósolja.

Természetesen tudjuk, hogy igazából még semmi jelentős dolog nem történt. Az olimpiai selejtezőt nem az első három mérkőzés után lehet elérni, és az érmeket sem az első héten adják át az Európa-bajnokságon. De bármi is történik a magyar válogatottal a következő négy összecsapáson, azt az élményt, amit az első három meccsen okoztak (nekünk és maguknak), már senki sem veheti el tőlük.

Bánhidi Bence ünnepel a szurkolókkal az Izland elleni győzelem után, amelyből nyolc góllal vette ki részét (Forrás: AFP/ANDREAS HILLERGREN)

Az az Izland, amelyik az első fordulóban 31:30-ra megverte az olimpiai- és világbajnok Dániát, amelyik a második körben átgázolt Oroszországon, a magyarok elleni meccs utolsó negyedórájában mindösszesen egy gólt dobott Magyarországnak. Azt az egyet is úgy, hogy Mikler bravúros védése után a labda éppen Kristjansson kezébe esett, aki aztán nem hibázott. Amikor pedig a cserekapus, Székely Márton a mérkőzés utolsó pillanataiban bejött és megfogott egy hétméterest (az izlandiak egyet sem tudtak belőni), már tudtuk, hogy valami olyan dolog történt ezen a malmői mérkőzésen, amelyhez hasonlót magyar férfi kézilabda-válogatott legutóbb nagyon régen produkált.

A most következő négy mérkőzéses középdöntő sorozat előtt érdemes rögtön megemlíteni, hogy a lebonyolítás sajátossága miatt az első ellenfelünk, Norvégia egy nappal többet pihenhet majd a pénteki összecsapás előtt, mert az északiak már kedden befejezték a csoportküzdelmeket, mi meg szerdán játszottunk.

Mielőtt azonban túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanánk ennek, érdemes felidézni a 2019-es női kosárlabda-Eb-t, amelyen a magyar csapat az egymást követő négy szünnap alatt szétesett, a remekül kezdő együttes már meccset sem nyert a csoportküzdelmek után. Bár a férfi kézilabda-Eb-n minden egyes pihenéssel tölthető órának nagy jelentősége van, látva a magyar csapat eddigi játékát azt mondjuk: nekünk tényleg mindegy. De azért, hogy január 21-én este fél 9-kor játszunk a svédekkel, másnap meg tizenhatkor a portugálokkal, az tényleg embertelennek tűnik.

A középdöntőt az ellen a Norvégia ellen kezdjük, amely – Franciaország és Dánia távollétében – a torna egyik esélyesének számít. A norvégok mindenképpen ott vannak már az olimpiai selejtezőn (ha megnyerik az Eb-t, akkor azonnal kijutnak az olimpiára), miként megvan már a kvalifikációs helye a svédeknek is. Izlandnak, a portugáloknak és a szlovénoknak azonban nincs – ők pontosan ugyanarra hajtanak, mint a mieink.

Korai lenne még a számolgatásba belemenni, a magyaroknak ebben a középdöntős csoportban azokat a csapatokat kell maguk mögött tartaniuk, amelyeknek nincs meg az olimpiai selejtezős helyük. Minden más (olimpiai) esélylatolgatással ráérünk foglalkozni. Mert az igazság az, hogy 2 ponttal (és plusz 6-os gólkülönbséggel) ott van a magyar válogatott a középdöntőben, de az olimpiához nem került közelebb. Igaz, távolabb sem tőle.

Nem véletlenül mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Gulyás István, hogy ezeknek a játékosoknak a nevét most kezdi megtanulni Európa. Izland kézilabda-hérosza, Guðjón Valur Sigurðsson 40 évesen kergetett bennünket az első félidőben őrületbe. Ő akkor játszott Európa-bajnokságon (2000), amikor Máthé Dominik 9 hónaposan éppen járni tanult.(Sigurðsson 1999-ben mutatkozott be az izlandi csapatban.) Olyan játékosról van szó, akit az egész sportág tisztel és csodál.

És ezt az embert a második félidőben egyszerűen megsemmisítette a fiatal magyar csapat. Mint ahogyan az egész izlandi válogatottat, amelyről a magyarok elleni meccsig úgy beszéltek, hogy rendkívül gyors kézilabdát játszik. Norvégia pontosan ugyanezt teszi. Már az Izland elleni csodagyőzelem után lehetett hallani – olvasni olyan véleményeket, hogy a norvégok elleni összecsapást talán el kellene engedni.

Mindez több sebből vérzik. Nem lehet találni egyetlen olyan kapitányt, edzőt, aki ennek a lendületben lévő csapatnak most azt mondja, hogy a következő összecsapáson nem kell annyira megszakadni. (Még akkor sem, ha korábban voltak olyan világversenyek, amelyekre a magyar csapat súlyozva készült, azaz tényleg voltak olyan meccsek, amelyeket elengedett.) Másrészt a Dánia és Izland elleni játékot látva miért vagyunk abban biztosak, hogy Norvégia ellen semmi esély nincsen?

Ennek a magyar válogatottnak a legnagyobb erénye, hogy akkor sem kap ki, ha az egyik legnagyobb sztárja 3/0-val zár egy meccset (Bánhidi Bencének ez volt a statisztikája Dánia ellen), és akkor sem kap ki, ha egy másik ellenfele 11:6-ra vezet. Mert ekkor jön Bánhidi Bence, aki 8 gólt szerez és világklasszis produkciót nyújt. Ha valakinek nem megy, majd segít a másik. Ráadásul a magyar válogatottnak van a legerősebb szakmai stábja.

Az világosan látszik, hogy Nagy László nagyon sokat tett hozzá a védelem összerakásához, az is kitűnik, hogy Chema Rodríguez kiváló támadójátékot hozott össze. A szövetségi kapitány, az egykori kiváló irányító, Gulyás István pedig az egészet összefogja.

A kiváló szakember a humorát sem vesztette el, mert Izland legyőzése után arra a kérdésre, hogy hoztak-e magukkal elég ruhát, azt válaszolta, hogy a menedzsment most elmegy mosodát keresni. Elvégre január 23-ig egészen biztosan Svédországban kell maradnia a magyar férfi kézilabda-válogatottnak.

Ha meg utána is, arra tényleg nehéz lesz szavakat találni, mint ahogy most sem egyszerű.

A férfi kézilabda-Európa-bajnokság II-es középdöntő csoportjában a magyarok mérkőzései a következők lesznek:

2020. január 17. péntek. 18:15: Magyarország-Norvégia
2020. január 19. vasárnap. 18:15: Magyarország-Szlovénia
2020. január 21. kedd. 20:30: Magyarország-Svédország
2020. január 22. szerda. 16:00: Magyarország-Portugália
A középdöntők első két helyezettjei jutnak a január 24-26. között Stockholmban zajló négyes döntőbe, ahová az I-es csoportból Ausztria, Horvátország, Spanyolország (2-2 pont), Csehország, Fehéroroszország és Németország (0-0 pont) közül fog két csapat érkezni.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP/ANDREAS HILLERGREN

Leave a Reply