Betiltotta a NOB a félig letérdeplős akciókat

VIDEÓVAL – Az elmúlt években több sporteseményen is volt példa arra, hogy egyes sportolók hazájuk himnusza alatt félig letérdepeltek, így kifejezve tiltakozásukat nekik nem tetsző személyiségek vagy dolgok ellen. A túlnyomórészt amerikai sportolókat érintő jelenség nemzetközi eseményeken is jellemző volt, így nem meglepő, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igyekszik elejét venni a hasonló cselekedetek bekövetkeztének az olimpiákon. Már Tokióban is érvényes lesz az új szabályozás, amelynek megsértéséért büntetések adhatók.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Kicsivel több mint hat hónappal a tokiói olimpia július 24-én esedékes nyitóünnepsége előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályozást adott ki, amelyben pontosítja az ötkarikás játékokon résztvevő sportolók szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogainak gyakorlási lehetőségeit.

Természetesen a NOB nem kívánja korlátozni ezeket a jogokat (nem is tehetné), azonban szeretné elejét venni annak, hogy Tokióban olyan eseményekre kerülhessen sor, amiket láthattunk többek között a tavalyi Pánamerikai Játékokon vagy több NFL-mérkőzésen. Mint ismert, főleg az amerikai sportolókra volt jellemző az az utóbbi években, hogy a himnusz alatt félig letérdepeltek vagy pedig az öklüket rázták, így tiltakozva elsősorban Donald Trump elnök ellen, akinek több esetben radikális kijelentéseivel sok sportember nem ért egyet az országban.

Az amerikai olimpiai bizottság tavaly már kilátásba helyezte, hogy szankcionálni fogja azon sportolóit, akik bármelyik olimpiai eseményen (pl. a jelenleg is zajló lausanne-i ifjúsági téli olimpián) politikai vagy vallási töltetű megnyilvánulásokat tesznek. Most a NOB is bejelentette, hogy nem fogja szó nélkül tűrni, ha bármelyik sportoló vagy edző nem megfelelő viselkedést tanúsít a játékok idején. A szervezet “50-es Szabály” címmel kiadott egy chartát, amelyben megfogalmazza, hogy mi számít nem megfelelő viselkedésnek.

Gwen Berry amerikai kalapácsvetőnő tiltakozása a tavalyi Pánamerikai Játékokon:

A rövid szövegben a NOB arra kéri a sportolókat, hogy tartsák tiszteletben a semlegesség alapelvét. A versenyhelyszíneken és a különböző ceremóniák helyszínein előtérbe kell helyezni a sportolók teljesítményét, magát a sportot és az általa közvetített értékeket, valamint a nemzetközi egységet, ugyanakkor nincs helye a sport adta kereteket túllépő véleménynyilvánításnak vagy demonstrációnak.

“Semmilyen politikai, vallási vagy bőrszín alapján történő demonstráció vagy propaganda nem megengedett egy olimpiai helyszínen” – áll a három oldalt kitevő, tehát tömör, de egyben világos szövegben. A NOB néhány példát is szolgáltat arra, hogy milyen viselkedések eredményezhetnek büntetést, arról azonban nem szól a fáma, hogy konkrétan milyen szankciókkal sújthatják a renitens sportolókat. Többek között szabálysértőnek számít, ha bizonyos jelekkel vagy karkötőkkel továbbítanak politikai üzeneteket, olyan gesztusokat tesznek, mint a félig letérdeplés a himnusz alatt, vagy akadályozzák a hivatalos ceremóniák (pl. éremátadások) protokollját.

Ezek az előírások az olimpiai játékok teljes ideje alatt, az esemény összes helyszínére, így még az olimpiai falura is érvényesek, valamint mindenfajta eseményre: versenyre, eredményhirdetésre, nyitó- és záróünnepségre stb.

A charta viszont azt is magában foglalja, hogy a sportolóknak a rendező ország törvényei adta keretek között továbbra is lehetőségük lesz véleményt formálni bármiben. Erre megengedett terep a közösségi média, a hagyományos média, de a nemzeti csapatok által szervezett sajtótájékoztatók és a vegyes zóna is.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply