Roger Federer válaszolt Greta Thunbergnek

Továbbra is igen erős a klímavédelemmel kapcsolatos, már-már hisztérikus figyelemfelkeltés a közösségi médiában. Bizonyára Greta Thunberget senkinek sem kell bemutatni. Ő az az autista svéd lány, aki magát a globális fölmelegedés elleni küzdelem zászlóvivőjeként igyekszik beállítani. Rengeteg embert és céget támadott már szerinte környezetszennyező ténykedése miatt. Ezúttal a Credit Suisse svájci bank és rajta keresztül Roger Federer, a tenisz valaha élt legnagyobb alakja került Thunberg célkeresztjébe, a pénzintézetnek ugyanis a legendás játékos az egyik nagykövete.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Még 2018 novemberében történt, hogy 12 fiatal, akik klímavédelmi aktivistákként állították be magukat, ellátogattak a Credit Suisse svájci bank lausanne-i fiókjába, hogy ott teniszcsatát vívjanak egymással. Nem véletlenül választották akciójuk eszközéül a teniszt, ugyanis ezzel elsősorban nem a szerintük a fosszilis energiákba befektető banknak, hanem a pénzintézet leghíresebb nagykövetének, Roger Federernek kívántak üzenni, hogy ne működjön együtt olyan szereplőkkel, akik “klímabűneikkel” hozzájárulnak a globális fölmelegedéshez.

Az üzenet azonban vagy nem jutott el a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszezőhöz vagy eljutott, csak nem érezte fontosnak, hogy reagáljon rá. Greta Thunberg, a 16 éves, bevallottan Asperger-szindrómával küzdő svéd lány, aki klímavédelmi akcióival világszerte sokak bámulatát váltotta ki, néhány nappal ezelőtt retweetelte, vagyis megosztotta a svájci fiataloknak a teniszes akcióval kapcsolatos Twitter-bejegyzését, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Credit Suisse 2016 óta 17,1 billió forintot biztosított olyan vállalatoknak, amelyek új fosszilis tüzelőanyag-lelőhelyek után kutatnak, ami szerintük összeegyeztethetetlen a klímavédelemmel. Thunberg az #ÉbredjRoger hashtaggel látta el az üzenetet, hogy így eljusson Federerhez.

Az üzenet így pedig el is jutott a legendához, aki három nappal később közleményben válaszolt Thunbergéknek. Federer igyekezett elkerülni a vitát válaszában, ami maximálisan érthető, hiszen a svájci gőzerővel készül a jövő hétfőn kezdődő Ausztrál Openre, az esztendő első Grand Slam-tornájára. Roger Federer kijelentette, hogy érzékeny a környezetvédelem iránt és megköszönte a fiatal aktivistáknak, hogy fölhívták figyelmét a témára, amelyről ígérete szerint beszélni fog kereskedelmi partnereivel.

“Komolyan veszem a klímaváltozás hatásait és az általa jelentett fenyegetést, főleg most, amikor családom és én megérkeztünk a nagy tüzek által sújtott Ausztráliába” – írta a világranglista-3. svájci játékos, aki hozzátette: “Elismeréssel adózom azoknak a fiataloknak, akik arra bíztatnak bennünket, hogy vizsgáljuk felül az innovatív megoldásokhoz való hozzáállásunkat és cselekedeteinket”.

“Nagyra értékelem a felhívásokat, amelyek a felelősségemre világítanak rá mint egyén, mint sportoló és mint befektető. Vállalom, hogy ezt a kiváltságos pozíciót arra fogom fölhasználni, hogy szponzoraimmal megvitassam ezeket a fontos kérdéseket” – zárta le mondandóját a svájci sztár, aki tavaly december 15-én, a Le Temps című újságnak adott interjúban azt mondta, lányai nem ismerik Greta Thunberget.

Federer egyébként több más teniszezővel jótékonysági bemutatón gyűjt pénzt az ausztráliai bozóttüzek károsultjainak ezen a héten a Rod Laver Arénában, az Ausztrál Open főhelyszínén.

A Credit Suisse is tesz a klímavédelemért

Amikor olvastam a Credit Suisse-szel kapcsolatos zöldpárti akcióról, utánanéztem annak, hogy a nagy presztízsű svájci pénzintézet tett vagy tesz-e valamit a klímavédelem érdekében. A bank honlapján egyetlen sajtóközleményre bukkantam, ami arról ad hírt, hogy tavaly szeptemberben a Credit Suisse Londonban megállapodott a Climate Bonds Initiative klímavédelmi szervezettel, amelynek célja, hogy a vállalkozásokat és a befektetőket arra bátorítsák, hogy nyúljanak a cégek fenntartható működési modellre való áttérését segítő megoldásokhoz, amelyek célja a gazdaság és a pénzügyi szektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.

Marisa Drew, a Credit Suisse hatástanácsadási osztályvezetője az aláírás kapcsán arról beszélt, hogy ez a megállapodás nagy lépés a zöldkötvények piacának kiszélesítéséhez és a zöld és fenntartható pénzpiacok létrehozatalához vezető úton.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Credit Suisse 2017-ben azzal a céllal hozta létre hatástanácsadási osztályát, hogy ezzel is elősegítse a fenntartható pénzügyi megoldások elterjedését és kötelezővé tételét. A pénzintézet leszögezi, hogy határozottan szándékozik alkalmazni szakértelmét és innovációs képességét a tőkepiacokon, hogy megbirkózzon az éghajlatváltozással, miközben az ügyfelek számára biztosítja befektetésük megtérülését.

Ebből is látszik, hogy Thunbergék akciója lényegében szükségtelen volt, ráadásul jó eséllyel alaptalan kijelentéseken (a fosszilis energiaforrások támogatása) alapszik.

Ettől függetlenül az Ausztrál Open megrendezése továbbra is veszélyben van az ország délkeleti részén pusztító erdő- és bozóttüzek miatt, amiről Novak Djokovics is elmondta véleményét.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons/Sportudvar-archívum

Leave a Reply