Djokovics elképzelhetőnek tartja az Ausztrál Open elhalasztását

Ausztrália az elmúlt hetekben az ország délkeleti részét sújtó gigantikus tüzek miatt került be a hírekbe. Egyes jelentések szerint már két Belgiumnyi vagy egy Írországnyi földterület vált a lángok martalékává, s egyelőre nem akarnak megszűnni. A tüzek hatalmas füstöt eredményeztek, amely többek között Sydney és Canberra levegőjét is szennyezi hetek óta. Melbourne egyelőre kevesebb füstöt kapott, de a szélirány bármikor alakulhat úgy, hogy az ausztrál nyílt teniszbajnokság otthona is kap a mérgező keverékből. Novak Djokovics emiatt a napokban fölvetette annak lehetőségét, hogy el kell halasztani az év első Grand Slam-tornáját, amennyiben a játékosok egészségét veszélyeztető mértékű légszennyezettség áll elő.

Novak Djokovics, a férfi teniszezők pillanatnyi világranglista-másodikja vasárnap arról nyilatkozott, hogy az Ausztrál Open szervezőinek el kell gondolkodniuk a szezon első Grand Slam-tornájának elhalasztásán, amennyiben az eddig 24 emberéletet követelő erdő- és bozóttüzek okozta gigantikus füstfelhő beborítja a tornának otthont adó Melbourne városát, ezzel pedig veszélybe sodorja mindenki, így a játékosok egészségét is.

“Ha odáig jutunk, hogy a körülmények veszélyessé válnak a játékosok egészsége számára, akkor a szervezőknek kilátásba kell helyezniük az Ausztrál Open elhalasztását – mondta a szerb klasszis, aki egyben az ATP-játékosok Tanácsának elnöke is, amely a január 20. és február 2. között esedékes Ausztrál Open előtt össze fog ülni a helyzet megvitatása céljából.

“Úgy gondolom, hogy ez csak a legvégsőbb megoldás lehet, hiszen a szervezők nyilvánvalóan mindent elkövetnek azért, hogy ne kelljen elhalasztani a tornát” – tette hozzá Djokovics, aki jelenleg a kelet-ausztráliai Brisbane-ben tartózkodik, ahol az új csapatverseny, az ATP Kupa zajlik. A korábbi világelső tisztában van azzal, hogy sűrű a versenynaptár, s emiatt nehéz elhalasztani egy későbbi időpontra az Ausztrál Opent, ugyanakkor leszögezte, a játékosok egészsége mindenki számára a legfontosabb kell, hogy legyen.

A canberrai tornát már át kellett helyezni

Ausztráliában általában ilyenkor, vagyis január elején szoktak kialakulni erdő- és bozóttüzek, hiszen a déli féltekén most van a nyár legmelegebb időszaka. Ezúttal viszont már tavaly szeptemberben, az ausztrál tavasz kezdetén kitörtek az első tüzek, amelyek azóta is szüntelenül égnek, pusztítanak és emberéleteket oltanak ki. Eddig 24-en haltak meg, s mivel a két Belgiumnak (más jelentések szerint egy Ír-szigetnek) megfelelő nagyságú területen tombolnak a lángok, ezért a hatóságok elrendelték 100 000 ember elővigyázatosságból történő evakuálását az ország délkeleti, legsűrűbben lakott részén.

A tűz hatásai elértek olyan nagyvárosokat is, mint Sydney és Melbourne, ahol több olyan nap is volt mostanában, amikor a füstfelhő jelenléte miatt alig lehetett levegőt venni, s a Nap is haloványan vagy egyáltalán nem sütött. Ma hajnali hír, hogy a füstfelhő már eljutott Argentínába és Chilébe is. A tenisznaptárat, amely hagyományosan ausztráliai versenyekkel indul, már át kellett variálni a katasztrófa miatt: a fővárosba, Canberrába tervezett Challenger-tornát a tüzek miatt át kellett helyezni a Melbourne-től 150 km-re északra fekvő Bendigóba, ahol tegnap rendben megkezdődött a viadal. Korábban hasonló döntésre még nem volt példa.

Nem ez az egyetlen tenisztorna, ami jelenleg Ausztráliában zajlik. Brisbane-ben női versenyt rendeznek, a férfiak számára pedig a már említett új torna, az ATP Kupa kerül megrendezésre, amelynek csoportmérkőzéseit Brisbane-ben, Sydney-ben és a nyugati parti nagyvárosban, Perthben rendezik. Sydney, az ország legnagyobb városa, amely csütörtöktől kezdve otthont ad(na) a torna döntő szakaszának, kis túlzással fulldokol a füstfelhőktől hetek óta.

Ashleigh Barty, a női világranglista ausztrál vezetője bejelentette, hogy a brisbane-i tornán összeütögetett pénzdíját fölajánlja a Vöröskeresztnek a tűzvész következtében megsérült vagy otthonukat elvesztett áldozatok megsegítésére. “Tennünk kell valamit azzal szemben, ami hosszú ideje zajlik az egész országban” – mondta a 23 éves játékos, aki a vasárnapig tartó tornán akár 250 ezer ausztrál dollárt is kereshet.

Bízzunk benne, hogy végül szerencsésen fog alakulni a szélirány, és meglehet rendezni az Ausztrál Opent. A legfontosabb persze az, hogy a tüzek megszűnjenek, de jó kérdés, hogy erre mikor kerülhet sor…

A kiemelt kép forrása: SAEED KHAN/AFP/Panoramic

Leave a Reply