Sportudvar 2019 – Július legérdekesebb írásai

Vészesen közeleg az év (és az évtized) vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2019 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Ezúttal az esztendő hetedik gyermeke, a július kerül górcső alá.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A nyár középső hónapjában került sor az Afrikai Nemzetek Kupájára, a fekete kontinens labdarúgó-seregszemléjére Egyiptomban. A torna nem minden idők leglátogatottabb ANK-jaként vonult be a történelemkönyvekbe, hiszen csak a házigazdák összecsapásain volt teltház, a többi mérkőzésen viszont a lelátó erősen kongott az ürességtől. A helyzetet csak rontotta, hogy a Mohamed Szalah-val fölálló Egyiptom a legjobb 16 között kiesett. A szervezők mindent elkövettek a nézettség javítása érdekében, amiről ebben a cikkben írtam.

A júniusi összefoglalóban már írtam arról, hogy Boris Beckernek, a tenisz egykori sztárjának árverésre kellett bocsátania számos ereklyéjét, mivel annyira eladósodott, hogy máshogyan nem tudta volna előteremteni a törlesztéshez szükséges pénzt. Az aukcióra júliusban került sor, amelyen azonban csak a szükséges 50 millió font töredéke: 760 ezer font gyűlt össze.

Július közepén egy egészen meghökkentő, s addig előttem teljesen ismeretlen történetről számolhattam be, amiben talán az a legmegdöbbentőbb, hogy a franciák nagy része sem tudott róla. Egy gall sportújságíró könyvet jelentetett meg a Tour de France kerékpáros körverseny történetéről, s ennek egyik fejezetét az 1942-es, a Franciaországot megszálló náci németek által szervezett viadalnak szentelte. A megszállók igyekeztek elfogadtatni hatalmukat a lakossággal, ezért néhány év szünet után ismét megrendezték a Nagy Kört, amely azonban ezután újabb több éves szünetre távozott, mivel 1943-ban a tervekkel ellentétben végül mégsem tartották meg újra.

Meleg, napsütéses július végi napra ébredt a Forma-1 mezőnye Magyarországon 2009. július 25-én. Ez akkor egy szombati dátum volt, vagyis az időmérő edzésre került sor a Hungaroringen megtartott Magyar Nagydíjon. Minden rendben ment egészen addig, amíg Felipe Massa Ferrarija nem ütközött neki a gumifalnak a Mansell-kanyarnál található bukótérben. Hamar kiderült, hogy nagy a baj, mivel a brazil fékezés nélkül, nagy sebességgel csapódott a gumifalnak, s percekig nem szállt ki autójából. Nagyjából fél óra telhetett el a történtek után, amikor kiderült, hogy egy másik autóról leszakadt rúgó rendkívül szerencsétlen módon fejbe találta Massát, aki eszméletét vesztette. Életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta, ami a magyar orvosok fenomenális teljesítményének köszönhetően sikerrel végződött. Massa néhány hónap múlva visszatérhetett a versenypályákra, de a baleset előtti formáját már sosem tudta visszanyerni. A Visszapillantó rovatban megemlékeztem a balesetről annak 10. évfordulóján.

Július második felében rendezték Dél-Koreában az idei vizes világbajnokságot, amelyen több magyar aranyérem is született. Ismét a legjobbnak bizonyult fő számaiban Hosszú Katinka, de rajta kívül Kapás Boglárkának, Milák Kristófnak és Rasovszky Kristófnak is sikerült aranyéremmel hazatérnie. Vízilabda-csapatainknak ellenben nem sikerült kivívni az olimpiai részvételt, amelyet így a januári hazai Európa-bajnokságon kell megtenni. Összességében véve felemásra sikeredett a vb, amiről az alábbi cikkben írtam.

Ennyi volt július összefoglalása. Holnap augusztus kerül terítékre.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: infostart.hu

A kiemelt képen Kapás Boglárka látható világbajnoki diadala után, az aranyéremmel a kezében.

Leave a Reply