Sportudvar 2019 – Május legérdekesebb írásai

Vészesen közeleg az év (és az évtized) vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2019 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Ezúttal az esztendő ötödik gyermeke, a május kerül górcső alá.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Szomorú évfordulóra ébredt a Forma-1 és az egyetemes autósport világa május első napján. Aznap volt pontosan negyedszázada, hogy egy olyan tragédia árnyékolta be a száguldó cirkusz világát, amelyhez foghatóból ugyan rengeteget találunk a sorozat közel hét évtizedes története során, de olyat, amilyenre 1994. május 1-jén Imolában sor került, nem sokat. Azon a napon ugyanis egy olyan versenyző lelte halálát a legendás olaszországi aszfaltcsíkon, aki a korszak talán legjobb és a Forma-1 történetének egyik legjobb pilótája volt. Ayrton Senna a szezon legerősebbnek kikiáltott autójával, a Williams-Renault-val szállhatott harcba negyedik világbajnoki címéért, azonban az imolai futam véget vetett ezeknek az álmoknak, s gyászba borította versenyzők, csapatvezetők, mérnökök, szerelők és szurkolók százmillióit, ha nem milliárdjait világszerte. Az egészben a legszörnyebb pedig az, hogy Senna fatális balesetének több vészjósló előjele is volt a hétvége során, emiatt mindmáig megy a vita, hogy ilyen körülmények között egyáltalán meg lehetett volna-e tartani a viadalt. A Visszapillantó rovat írásában a brazilok legnagyobb autósportos legendájára emlékeztünk.

Nem mondhatnánk, hogy nyugodt lett volna a tavasz utolsó hava az atlétikában. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) május 2-án ítéletet hozott a dél-afrikaiak sokszoros olimpiai és világbajnok középtávfutójának, Caster Semenyának beadványa kapcsán, amelyben a sprinter azt kifogásolta, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azon előírása, amely a 400 méter fölötti futószámokban szereplő ún. hiperandrogén (férfi hormonok túltermelésével élő) női atlétákat tesztoszteron-szintjük gyógyszeres úton történő csökkentésére akarta kötelezni, diszkriminatív szabályozás. Semenya és több, hasonló cipőben járó társa sem értett egyet a szabályozással, a CAS azonban – amellett, hogy több kifogásolni valót is talált benne – helybenhagyta azt, így elutasította a keresetet. Semenya emiatt nem indulhat fő számában, 800 méteren sem, legfeljebb akkor, ha végül mégis vállalná a kezelést, de ezt ő mindmáig határozottan elutasítja.

A labdarúgó Bajnokok Ligájában elérkezett az elődöntők ideje. A Liverpool abban a tudatban fogadhatta a Barcelonát a párharc visszavágóján, hogy a Camp Nou-ban 3:0-ás vereséget szenvedett el, így csoda kellett volna az angolok továbbjutásához. A csoda azonban bekövetkezett: 4:0-ra nyert a szenzációsan játszó liverpooli csapat, amely bejutott a döntőbe, ahol aztán hazai riválisát, a Tottenhamet is két vállra fektetve elhódította a trófeát.

Május második hétvgéjén Magyarországon a Spanyol Nagydíjnál nagyobb beszédtémát szolgáltatott a Forma-1-gyel kapcsolatban az a váratlan hír, miszerint Szujó Zoltán távozott az M4 Sporttól. A kommentátor pénteken délelőtt – telefonon keresztül – még leközvetítette az első szabadedzés egy részét Barcelonából, majd menet közben hirtelen a hazai stúdióból lehetett a kommentálást hallgatni. Délután már a komplett tréninget itthonról közvetítették, miközben Szujót és szakkommentátorát, Wéber Gábort a csatorna hazarendelte “az adás biztonsága” érdekében. Szujó ezen annyira kiakadt, hogy helyettesítést kért, az M4 viszont ezt súlyos szerződésszegésként értékelte, ezért állítása szerint elbocsátotta a riportert, aki viszont váltig állítja, hogy maga mondott föl. Bármi is legyen az igazság, annyi bizonyos, hogy ez a példátlan eset rávilágít arra, hogyan is működik az évek óta egyre gyengébb színvonalat képviselő állami sportcsatorna. Megjegyzem, nem kedveltem Szujó közvetítési stílusát, de ennek ellenére magam is fölháborodtam a történteken, igaz, elsősorban nem magán a távozáson, hanem azon, hogy a XXI. században hogy-hogy nem lehet egy helyszíni közvetítést összehozni?! (A cikk utolsó bekezdése annyiban nem jött be, hogy az M4 mégis megvette a közvetítési jogokat 2022-ig.)

Botrány alakult ki a francia labdarúgó-bajnokság, a Ligue 1 utolsó előtti fordulója kapcsán. A 37. játéknap a homofóbia elleni küzdelem napjára esett, ezért a francia liga gondolt egyet, s arra kérte a csapatkapitányokat, hogy szivárványszínű karszalagot hordjanak a mérkőzéseken. Több érintett azonban nem tett eleget ennek, ami sokakat fölháborított a homoszexualitást nyíltan támogató és ösztönző Franciaországban.

Sporttörténelmi döntés hozott május végén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A NOB a modernkori olimpiák 123 éve íródó történetében ugyanis első alkalommal hozott olyan döntést, amellyel kizárta egy ötkarikás sportág szakszövetségét az olimpiai torna szervezéséből. A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetségé (AIBA) lett a kétes dicsőség, amely azonban annak is örülhet, hogy nem vették le a sportágat a tokiói játékok műsoráról a sorozatos botrányok miatt.

Ez volt az olvasók körében a legnagyobb érdeklődésre számot tartott májusi írások gyűjteménye. Holnap a nyár első hónapja, a június lesz terítéken.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply