Ferencváros: Végül csak érvényesült a papírforma

Befejeződött az Európa Liga csoportköre, vagyis kialakult a jövő tavaszi folytatás, a legjobb 32 mezőnye, amelyben viszont a Ferencváros nem fog szerepelni, mivel nem tudott ismét csodát tenni a Ludogorec otthonában. Az FTC azonban így is büszke lehet teljesítményére, hiszen mindenki a csoport utolsó helyére várta az együttest, amely végül azonban – idegenbeli veretlenségének köszönhetően – hét ponttal a harmadik helyen végzett, megelőzve a CSZKA Moszkvát.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Amikor elkészült a csoportbeosztás, s kiderült, hogy a Ferencvárosnak a CSZKA Moszkvával, az Espanyollal és a Ludogoreccel kell megküzdenie a kvartett két továbbjutó helyének valamelyikéért, sokan – köztük én is – azt gondolták, hogy az FTC-nek nem sok sansza lesz a két, a nemzetközi porondon rendszeres szereplőnek számító kelet-európai riválissal, valamint az egyik topligából érkező spanyol ellenféllel szemben.

Ehhez képest a ferencvárosiak bravúros döntetlennel kezdtek Barcelonában, ami után fölcsillant némi remény, hogy talán okozhat meglepetést a zöld-fehér gárda ebben a csoportban. Aztán jött a Ludogorec elleni hazai mérkőzés, amelynek ugyan az előélete az FTC szempontjából jóval kecsegtetett (a BL-selejtező első körében a bolgárokat búcsúztatta), végül azonban egy fájdalmas illúzióvesztés lett a vége: 3:0-ra nyert a razgradi csapat.

Ezután következett a CSZKA Moszkva elleni idegenbeli összecsapás. Előzetesen az orosz csapatot tartotta sok szakértő a csoport legfőbb favoritjának, azonban valami nagyon nem működött a piros-kékeknél a csoportkör egésze alatt, ugyanis egy 5:2-es bulgáriai vereséggel kezdtek, majd odahaza az Espanyoltól is simán kikaptak. Az FTC ellen joggal hihették, hogy megszerzik első pontjaikat, de ez végül nagy meglepetésre nem következett be: a zöldek remek játékkal 1:0-ra győztek, amivel egyfelől életben tartották továbbjutási reményeiket, másfelől ismét annak adták jelét, hogy nem föltartott kézzel állnak hozzá az EL-szerepléshez.

Ezt követően jött a CSZKA elleni hazai “visszavágó”, amelyen sokan bíztak abban, hogy az első idegenbeli győzelem után meglesz az első hazai siker is. Ez azonban nem jött össze, mivel gólnélküli döntetlennel zárult a találkozó. Igazságosnak volt mondható az az eredmény, mivel a két csapat nagyjából hasonló mértékben volt veszélyes a másik kapujára, gólt azonban egyik sem tudott elérni.

Az ötödik játéknapon jött az utolsó hazai összecsapás a ferencvárosiak számára az Espanyol ellen. Ismét a moszkvai arcát mutatta az együttes: nagyon bátran lépett föl, amivel alaposan meglepte ellenfelét. Támadásaiban rendre ott volt a veszély, s két ízben sikerült is mattolni a spanyolok kapusát. Sajnos amíg a játék remek volt, addig a fegyelemmel már bőven adódtak gondok (ez így volt amúgy a másik oldalon is), s végül a 96. percben az Espanyolnak sikerült egyenlítenie. Fontos hozzátenni, hogy ez nem történhetett volna meg, ha Isael 2:1-es ferencvárosi vezetésnél berúgja a büntetőt. Így viszont az utolsó hazai meccsét sem tudta megnyerni a zöld-fehér csapat, de ami még ennél is fájóbb lehetett, hogy mivel a Ludogorec győzött Moszkvában, így az FTC-nek muszáj volt győznie a bolgár csapat otthonában az utolsó körben a továbbjutáshoz.

Így érkeztünk el a tegnap estéhez, amikor sor került a Ludogorec – Ferencváros mérkőzésre. A zöldek júliusban a kint aratott 3:2-es diadallal ejtették ki a razgradiakat a Bajnokok Ligája selejtezőjéből, így lehetett reménykedni abban, hogy most is sikerül meglepetést okozni, mert tegyük hozzá, a sok brazillal fölálló, ráadásul tapasztalt EL-induló Ludogorec esélyesebb volt.

A mérkőzés első félideje inkább a bolgárokról szólt, akik a 23. percben meg is szerezték a vezetést. Az addig eltelt időben viszont a bíró nem adott meg egy teljesen egyértelmű tizenegyest a Ferencvárosnak egy 16-oson belüli kezezésért, szóval a szerencse nem állt a csapat mellé.

Ez a mérkőzés egészére jellemző volt, mert ugyan a második félidőben igyekezett bátrabban rohamozni a gárda, de lényegében semmi sem jött össze. Végül nagy nehezen sikerült begyötörni az egyenlítő gólt, de ez már bőven akkor történt, amikor nem volt esély a továbbjutás kiharcolására, mivel ahhoz mindenképpen győzni kellett volna. A 94. percben sikerült egalizálni, így legalább az idegenbeli veretlenség megmaradt.

Önmagában nagy bravúr, hogy egy ilyen, EL-szinten keménynek számító csoportban egyetlen idegenbeli meccsét sem vesztette el a Ferencváros, viszont hazai közönség előtt képtelen volt győzni, ez a kettő pedig együtt elégtelennek bizonyult a továbbjutáshoz.

Az FTC ugyanúgy szerepelt pontszámokat tekintve, mint egy éve a Videoton (a fehérváriak a PAOK-ot oda-vissza verték, a Chelsea-vel pedig otthon ikszeltek), a mutatott játék alapján viszont szerintem jobb volt. Bátrabban játszott a csapat, de a nemzetközi rutintalanság meglátszódott az együttesen.

Szerhij Rebrov vezetőedző tegnap este azt mondta, büszke játékosaira. Erre alapvetően meg is van az oka, hiszen a Ferencvárost a szakértők többsége előzetesen a csoport utolsó helyére várta, azonban végül sikerült maga mögött tartania az esélylatolgatásokban a csoportgyőzelemre leginkább esélyesnek kikiáltott CSZKA Moszkvát annak ellenére is, hogy megnyerte téttel már nem bíró, barcelonai mérkőzését. Csodát tenni viszont nem sikerült, így továbbra is a Debrecen az utolsó magyar csapat, amely megélte a kupatavaszt: a Loki 2004-ben az UEFA-kupában jutott el a legjobb 32-ig, ahol a Bruges csupán 1:0-ás összesítéssel tudta búcsúztatni.

Most már van némi nemzetközi tapasztalata a Ferencvárosnak, ami jövőre jól jöhet az európai porondon, hiszen az együttes bajnoki helyezése alapján erősen valószínű, hogy nemzetközi indulást érő pozícióban fog végezni ebben a szezonban is.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply