A FIFA 2 millió frankot követel Platinitől

Néhány héttel ezelőtt írtam róla, hogy az eltiltásából visszatért Michel Platininek milyen ambíciói vannak még a labdarúgásban. Az egykori UEFA-elnök egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy jogi eljárást folytat ismeretlen tettes ellen, mert kíváncsi volna rá, a svájci bíróság honnan értesült arról a 2 millió svájci frankos kifizetésről, amelyet Sepp Blatter volt FIFA-elnök tett meg számára. A nemzetközi szövetséget ez nem érdekli, ugyanis a vezetőség november végén fölhatalmazást kapott a szervezet kormányzóbizottságától, hogy az év végéig indítson pert a svájci igazságszolgáltatás előtt a francia ellen, mivel mindmáig nem fizette vissza a szóban forgó összeget.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Platini-szappanopera folytatódik: a FIFA kilátásba helyezte, hogy beperli az UEFA egykori elnökét, a korábbi kiváló francia játékost, mert mindmáig nem fizette vissza a nemzetközi szövetségnek azt a 2 millió svájci frankot, amelyet Sepp Blatter, a FIFA volt elnöke fizetett ki neki úgy, hogy arról – szabálytalan módon – nem írtak szerződést.

Mint ismert, Blattert és Platinit is hosszú évekre eltiltották minden, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől a gyanús átutalás miatt. Platini fellebbezett a FIFA etikai bizottsága által eredetileg kiszabott nyolcéves eltiltás ellen. A svájci bíróság végül négy évre mérsékelte a francia büntetését, amely októberben járt le.

Platini novemberben interjút adott a francia közrádiónak, amelyben többek között arról is beszélt, hogy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rágalmazás és összeesküvés gyanújával, mivel fogalma sincs, hogyan jutott a svájci bíróság tudomására, hogy 2 millió frankot kapott Blattertől.

Amíg Platini azt akarja megtudni, ki “köpte be” a hatóságoknál, addig a FIFA szeretné viszontlátni a szóban forgó 2 millió svájci frankot, mivel azt egyrészt szabálytalanul, szerződés írása nélkül folyósították, másrészt pedig eleve egy kölcsönről volt szó.

A francia hírügynökség hozzájutott egy november 25-ei keltezésű határozathoz, amelyben a FIFA kormányzóbizottsága felkéri a nemzetközi szövetség vezetését, hogy perelje be Michel Platinit a svájci igazságszolgáltatásnál annak érdekében, hogy az UEFA volt elnökét kötelezzék az összeg visszafizetésére. A FIFA-nak december 31-éig kell bírósághoz fordulnia. Michel Platinit telefonon érte utol az AFP, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Ügyvédje, Vincent Solari viszont megszólalt, s azt közölte, hogy a FIFA ismét megkísérli teljesen hiteltelenné tenni ügyfelét.

“Zaklatás”

“Ez a folyamat egy zaklatás” – jelentette ki a svájci jogász. “A kérdés véglegesen rendezve lett, miután a svájci bíróság Michel Platini javára ítélt majdnem kettő évvel ezelőtt, megállapítva, hogy a FIFA követelései teljesen megalapozatlanok” – tette hozzá.

Az AFP-nek az ügy másik szereplőjét, Sepp Blattert is sikerült elérnie telefonon, aki Platinihez képest bőbeszédűbb volt. “Ez egy teljesen lerendezett ügy, nem tudom, a FIFA hogyan tudna bírósághoz fordulni” – jelentette ki a nemzetközi szövetséget korábban 18 éven keresztül irányító egykori svájci sportdiplomata. “A kifizetés a FIFA számlájáról történt, amit a Pénzügyi Bizottság jóváhagyott a 2011-es kongresszus során” – tette hozzá.

Eme, törvénytelennek minősített kifizetés miatt a svájci igazságszolgáltatás 2015-ben büntetőeljárást indított Blatter ellen, hiszen arról nem született szerződés, és az is kiderült, hogy az átutalás hivatalos indoklásaként azt tüntették fel, hogy Platini egy még 2002-ben végzett tanácsadói munkáért kapja az összeget, holott valójában egy baráti kölcsönről volt szó.

A 2022-es vb miatt is fájhat Platini feje

Michel Platini mind a mai napig azt állítja, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el, ennek azonban némileg ellentmond az a hétfői hír, miszerint újraindult a nyomozás a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Katarnak történt odaítélése ügyében.

Platinit, aki 2010-ben, Katar győzelmének idején a FIFA alelnöke volt, rendőri felügyelet mellett órákon át faggatták arról, miért Katarra szavazott a rendezés odaítélésekor. Az ügyben három éve folytat nyomozást a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség egy párizsi nyomozási bíró irányításával. Az ügyészség hétfői közlése szerint aktív és passzív korrupció miatt indítottak büntetőeljárást.

A francia igazságszolgáltatást elsősorban egy, az ország elnökének otthont adó párizsi Élysée-palotában 2010. november 23-án lezajlott találkozó érdekli, amelyen részt vett Nicholas Sarkozy akkori francia államfő, Tamim ben Hamád Al-Táni, Katar akkori főhercege (2013 óta emírje) és Michel Platini. Egy vacsorán gyűlt össze a három személyiség, s Platini az összejövetelt követően közölte Blatterrel, hogy Katarra fog szavazni. 2010. december 2-án, általános meglepetésre Katar 14:8 arányban legyőzte az Egyesült Államokat, s most is készül a 2022-es vb megrendezésére.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply