Kőkeményen nekiment Nadalnak és akadémiájának szülővárosa polgármestere, majd visszakozott

Úgy látszik, nem csak Magyarországon képzeli azt magáról egy-két polgármester, hogy indokolatlan mértékben beleszólhat a sportügyekbe, hanem Spanyolországban is. Manacor, Rafael Nadal szülővárosának vezetője komoly kritikákkal illette a világelső teniszezőt, ugyanis azt állítja, hogy a sztárjátékos bizonyos előnyöket kapott azért, hogy akadémiáját fölépíthesse, holott ezek az előnyök nem voltak tisztességesek. Nadal nyílt levélben adott hangot csalódottságának és fölháborodásának a polgármester kijelentései miatt. A politikus – talán pártjának nyomására – végül visszaszívta vádjait, s kijelentette: Nadal nagy büszkeség a település és Spanyolország számára is.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Egy remekül sikerült szezon után, amelynek végére sikerült visszaszereznie a világelsőséget, Rafael Nadal azt hihetné, hogy megkezdheti jól megérdemelt szabadságát, egyben felkészülését a 2020-as idényre. Ez azonban nincs így. A 33 éves spanyol salakzseni az elmúlt napokban komoly támadások célpontjává vált szülővárosa, Manacor polgármesterének részéről.

A történtekről beszámoló spanyol médiumok szerint a városi tanács úgy ítélte meg, hogy “Rafa” előnyökben részesült akadémiája, a Rafa Nadal Akadémia megépítése terén, valamint kedvezményes áron juthatott kikötőhelyhez a Porto Cristó-i kikötőben. A polgármester azonban nem csak ezt tette szóvá, hanem azt a súlyos vádat is megfogalmazta, hogy Nadal mintegy 200 000 euró helyi ingatlanadót nem fizetett be akadémiája után.

“Az, hogy a Nadal-akadémia jó célokat szolgál, nem jelenti azt, hogy nem kell betartania a szabályokat” – jelentette ki Miquel Oliver a Cope spanyol rádióban. A településvezető az El Confidential című lapban arról is beszélt, hogy a “Nadal-klán” abban is hibázott, hogy nem tájékoztatta megfelelően az önkormányzatot az akadémia bővítéséről. Ezen kívül úgy véli, hogy ezek a létesítmények anélkül versenyeznek más hasonló helyekkel, hogy ugyanazon szabályozás alá tartoznának, és szerinte ez probléma.

Nadal csalódott
Forrás: Panoramic

Rafael Nadal nagyon szereti szülővárosát, Manacort, éppen ezért fájdalmának és csalódottságának adott hangot a helyi hírportálok által december 5-én közzétett nyílt levelében, amelyben a polgármester vádjait igazságtalannak és rágalmazónak minősítette.

“Arról biztosíthatom önt, hogy számos olyan hely van a világon, ahol jelentős előnyökért és megfelelő területen megvalósíthattam volna az akadémiát, de mivel ennek nagy költségei lettek volna, ezért végül úgy döntöttem, hogy itthon, Manacorban akarom megcsinálni. Ezen elhatározásomban a legfőbb szerepet az játszotta, hogy szeretek itt élni, de az sem mellékes szempont, hogy ez a projekt pozitívan hathat a régióra és a Baleár-szigetekre” – írta a spanyol a polgármesternek címezve.

Nadal hozzátette, nem szeretné a továbbiakban a nyilvánosság előtt folytatni a vitát. “Nem szeretnék belemenni egy szájkaratéba” – írta az idei Davis-kupán győztes spanyol válogatott első számú játékosa.

A Porto Cristó-i vitorlásklub – amelynek kikötőjében Nadal kedvezményesen jutott kikötőhelyhez – közölte, hogy a teniszező tagja a klubnak, kérése pedig teljes mértékben összhangban volt a klub alapszabályával.

“Lehet, hogy vannak emberek, akiknek nem tetszik, hogy elviszem Manacor nevét mindenhová a világban, de azt hiszem, nem kétséges, hogy a lehető legjobban próbáltam ezt megvalósítani” – tette hozzá a 19-szeres Grand Slam-bajnok, aki fölsorolta akadémiájának a város irányába tett, számszerűsített hozzájárulásait.

Nadal, válaszának közlése óta sok támogatást kapott hazájában, s ami érdekes, hogy az a Spanyol Néppárt is kiállt mellette, amelynek színeiben Manacor polgármestere politizál… Nem is csoda, hogy a településvezető később visszavonta bizonyos kijelentéseit, s azt mondta, Nadal példakép mindenki számára és egy büszkesége a Baleár-szigeteknek és Spanyolországnak.

Vége a botránynak? Remélem igen.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply